Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 15-vuotiaalle

Jos olet 15-vuotias ja suorittanut peruskoulun, sinulla on mahdollisuus hakea töitä itsenäisesti. Mikäli olet 15-vuotias, mutta et ole vielä käynyt peruskoulua loppuun, pätevät sinuun 14-vuotiaille tarkoitetut ohjeet.

Työsopimus

15-vuotiaana voit itse tehdä sekä irtisanoa ja purkaa työsopimuksesi. Huoltajallasi on kuitenkin oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.
Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

15-vuotiaan säännöllinen työaika saa olla enintään yhtä pitkä kuin 18 vuotta täyttäneiden työntekijöiden säännöllinen työaika samassa työssä. Työaikasi saa olla maksimissaan 9 tuntia päivässä ja 48 tuntia viikossa.
Työaikasi tulee sijoittua kello 6:n ja 22:n väliseen aikaan.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 12 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos työpäiväsi siis päättyy esimerkiksi klo 22, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.
Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö

Saat tehdä säännöllisen työaikasi lisäksi ylityötä enintään 80 tuntia kalenterivuodessa.

Hätätyö

15-vuotiaana voit tehdä hätätyötä vain, jos työn teettämiseen ei ole käytettävissä ketään yli 18-vuotiasta.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.


VINKKEJÄ 15-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

15-vuotiaana voit hakea töitä itsenäisesti. Voit kysyä töitä suoraan jostakin tuntemastasi liikkeestä tai etsiä vapaita paikkoja esimerkiksi näiden hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
Työmarkkinatori.fi
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Myös henkilöstövuokrausfirmojen kautta voi päästä töihin. 

Lastenhoitotöitä voit etsiä esimerkiksi osoitteessa babysits.fi.

Workpilots-sovelluksen kautta voit löytää helposti ja nopeasti keikkatöitä, vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta tai koulutusta. 

Tiitus-sovelluksen kautta voit löytää esimerkiksi kesätyöpaikan, harjoittelupaikan tai töitä opintojen ohelle. Sovellus suosittelee sinulle parhaiten sopivia työpaikkoja oman osaamisesi perusteella.

Monet kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Lisäksi erilaiset yritykset palkkaavat nuoria kesätöihin. Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Monet 14-vuotiaalle sopivat työt ovat ajankohtaisia vielä 15-vuotiaana ja vanhempanakin. Katso siis läpi myös 14-vuotiaille annetut työvinkit Nuortenelämä.fi-sivustolta!

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Sivu päivitetty viimeksi 30.03.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 01/22/2019 - 11:28
Hei, olen 14 vuotias tyttö ja haluisin kesätöihin Helsinkii, joten voisitteko auttaa kun en ole löytänyt mistään 14 vuotiaille ja löytäminen tuntuu mahdottomalta kun etsin etsin netistä, mitts en löydä silti mitään.
Pe, 01/25/2019 - 12:28
Heippa Linda! Huippua, että olet jo aktiivisesti etsinyt kesätyöpaikkaa! Avoimia kesätyöpaikkoja voi vielä tulla kevään aikana, joten pidä silmällä ainakin kaupunkisi verkkosivuja ja kesaduuni.org-sivustoa. Jos olet 9. luokalla, olet oikeutettu kesätyöseteliin. Tutustu siihen ja työpaikkoihin, joihin voit sen avulla päästä, osoitteessa kesaseteli2018.munstadi.fi. Kannattaa myös lukea vinkit kesätöihin osoitteesta www.nuortenelama.fi/kesatyot.

Voit myös kysyä apua työnhakuun ja saada tietoa avoimista kesätyöpaikoista Helsingin Ohjaamosta: ohjaamo.hel.fi.
Myös Suunta-chat (osoite: www.netari.fi/suunta) sekä Nuortenelämä.fi-chat (löytyy tämän sivun alalaidasta) auttavat sinua kesätöihin liittyvissä asioissa.

Rohkeutta työnhakuun! :)
Tsemppiterkuin, Riina
Su, 01/20/2019 - 19:55
Olen Shahin 15v poika etsin kesätyötä osan suomi ruotsi ja engelantia asun Helsinki olen ahkera
Ma, 01/21/2019 - 11:49
Hei Shahin! Hienoa, että olet kiinnostunut töistä. Ahkeruudesta on paljon hyötyä sekä työnhaussa että työnteossa. Lisäksi kielitaitosi varmasti edistää työllistymistäsi. :)
Täältä Elävää elämää -tietoalueelta saat vinkkejä ja tietoa töihin liittyen. Voit myös kysyä neuvoa sinulle tutuilta aikuisilta - he varmasti auttavat sinua työnhaussa. Voit halutessasi kysyä Helsingin Ohjaamosta apua työnhakuun kaupungissasi (verkko-osoite: ohjaamo.hel.fi). Osoitteesta www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/ löydät avoimien kesätyöpaikkojen lisäksi hyviä vinkkejä töiden hakemiseen.

Tsemppiä työnhakuun! -Riina
Su, 01/13/2019 - 23:04
Haluaisin saada työn Vantaalla tai Helsingissä. Olen 15-vuotias poika.
Olen aktiivinen ja rohkea.
Pe, 01/18/2019 - 12:41
Hei Artem! Kiva kuulla! Toivottavasti näistä Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueen neuvoista ja vinkeistä on sinulle hyötyä työnhaussa. :) Voit myös saada neuvoa työnhakuun esimerkiksi paikkakuntasi Ohjaamosta.
Helsingin Ohjaamoon pääset tutustumaan osoitteessa ohjaamo.hel.fi/ ja Vantaan Ohjaamoon osoitteessa ohjaamot.fi/web/ohjaamo-vantaa.

Tsemppiä työnhakuun! :)
Terkuin, Riina
To, 01/03/2019 - 11:59
Hei. Olen Faisal Shuaib ja aikoon hakea työpaikan, koska pitäisi hoitaa harrastukseni.
.
To, 01/03/2019 - 13:22
Hei Faisal! Tosi hienoa, että haet työpaikkaa! Saat hyviä vinkkejä työn etsimiseen täältä Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueelta! :)

Tsemppiä ja intoa työnhakuun ja antoisaa uutta vuotta sinulle!
Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 01/07/2019 - 18:00
Kiitos ja samoin sinulle. En löydänyt vinkkistä mitään, voisitko auttaa löytämään sopiva työ.
To, 01/17/2019 - 13:08
Hei!
Voit jutella Nuortenelämä.fi-palvelun chatissa (löytyy sivun alalaidasta) maanantaina tai tiistaina klo 14-16, jossa Nuortenelämä.fi-chatin ohjaaja auttaa sinua työnhakuun liittyvissä asioissa. Voit myös käydä paikan päällä paikkakuntasi nuorten tieto- ja neuvontapalvelussa tai nuorisotilalla, joissa sinua varmasti autetaan työnhaussa. Voitte jutella, mistä paikasta voisit löytää töitä, mitä työtä haluat tehdä ja millaisiin töihin voit päästä jne.
Voit myös jättää Nuortenelämä.fin Kysyttävää-palstalle viestin, jos kaipaat lisää neuvoa työnhakuun: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut