Unelmien puuttuminen

Kaikkialla toitotetaan että terveillä ihmisillä on unelmia, että ihminen voi psyykkisesti hyvin kun on juttuja joita tavoitella/haluta, ilman haaveita vaipuu toivottomuuteen, jne. Mutta minä en löydä itselleni minkäänlaista unelmaa. Tuntuu, että minulla on jo kaikki mitä tarvitsen/haluan. Kotini on juuri minulle sopiva, rahatilanne on sen verran hyvä että voin välillä ostaa myös ”turhaa” tavaraa tai vaikkapa hieronnan pakollisten menojen lisäksi, fyysinen vointi on ok, psyykkinen vointi on ok, minulla on sukulaisia joihin pidän yhteyttä ja joiden kanssa vietän aikaa(he ovat tavallaan kavereitani), käyn viikottain harrastuksessa, minulla on silloin tällöin mahdollisuus käydä lomalla, saan sukulaisten lemmikeiltä aitoa hellyyttä ja kosketusta… Tuntuu, ettei minulta puutu mitään olennaista. En halua enempää ihmissuhteita, kumppania, lapsia, omaa lemmikkiä, arvostettua työtä, omaa taloa, mainetta&kunniaa, rikastumista, vaikutusvaltaa, tms. Toki muutama miljoona ekstrarahaa mahdollistaisi velallisten sukulaisten auttamisen(muiden onnea ja vakaata elämää on kiva seurata), ja itselleni vaikkapa laajemman reissaamisen ympäri maailmaa(mutta olen melko varma että siihenkin kyllästyisi lopulta ja palaisin vanhaan rentoon rutiiniin). Plus ei ole mahdollista saada rahapottia kun en edes lottoa tai mitään, joten ei kiinnosta kuvitella semmoista, se tuntuisi ajanhukalta. Käytän mielikuvitustani mieluummin lukemalla(matkustan lukiessani ilmaiseksi ajassa ja paikassa ja vaihdan hahmoani/näkökulmaani: koen lentämisen lohikäärmeellä, avaruuden painottomuuden, 1800-luvun siirtolaisten vaikean arjen, ruton kauhut, vedenalaisen maailman, jne, ihan vain kotisohvalla istuksimalla). Onko tämä tilanteeni ok vai olenko jotenkin ongelmainen? Jotenkin aina puhutaan negatiivissävytteisesti nuorista joilla ei ole mitään unelmia, ikään kuin se olisi tie tuhoon...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Tyytyväinen!

Kiitos viestistäsi, jossa sanoitat hienosti pohdintojasi elämääsi liittyen. Ilahduttavaa kuulla, että olet tyytyväinen elämääsi. Jos jo elää omaa ihanne-elämäänsä, unelmia voi tosiaan olla vaikea keksiä. Eikä se mikään pakollinen juttu olekaan, niin kuin viestiäsi kommentoinut henkilökin totesi.

Ulkoa päin tulee paljon erilaisia viestejä ja odotuksia siitä, millaista elämän kuuluisi olla. Oleellista kuitenkin on se, millaista itse haluat elämäsi olevan. Koska olet tyytyväinen esimerkiksi nykyiseen asumismuotoosi, ei sinun tarvitse alkaa unelmoida omasta talosta, vaikka se monen muun unelma onkin. Sama pätee muihinkin elämän osa-alueisiin. Tärkeintä on, että saat elää sellaista omien arvojesi mukaista elämää, johon olet itse tyytyväinen. Ja voi tosiaan olla, että vaikka sinulla ei nyt olisi unelmia, saatat jossain kohtaa huomata unelmoivasi jostain asiasta – pienestä tai isommasta.

Joskus unelmien puuttumisesta saatetaan puhua mielenterveydenongelmien yhteydessä. Mutta ei siksi, että unelmien puuttuminen aiheuttaisi ongelmia, vaan koska esimerkiksi masennukselle yhtenä tyypillisenä oireena on näköalattomuus sekä tulevaisuususkon ja unelmien puuttuminen. Monesti myös ajatellaan, että unelmat ovat elämässä kantava voima. Ehkä tällaistenkin takia voi joskus törmätä sellaiseen asenteeseen, että unelmattomuus olisi vain negatiivinen asia.

Eri ihmiset ovat joka tapauksessa erilaisia unelmoijia. Joillakin on valtava määrä unelmia, joillakin on suuria ja joillakin pieniä unelmia. Jollakin on yksi iso unelma, jota tavoitella elämässä. Jotkut eivät unelmoi. Monet innostuvat ja saavat elämälle lisää merkitystä, kun heillä on unelmia, joita fiilistellä ja tavoitella.

Mukava kuulla, että hyödynnät mielikuvitustasi ja esimerkiksi matkustelet ajassa ja eri paikoissa lukemisen kautta. Se voi olla iso voimavara ja hyvinvoinnin lähde elämässä, samaan tapaan kuin monen kohdalla unelmointi on. 

Halutessasi voit lukea lisää unelmoinnista esimerkiksi Nyytin sivulta (avautuu uuteen välilehteen).

Kaikkea hyvää sinulle!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Jos olet itse tyytyväinen tämän hetkiseen elämääsi, miksi mikään olisi vialla? Jos taas olisit tyytymätön tilanteeseesi, asia olisi toisin. Ehkä jossain vaiheessa löydät itsellesi unelman, mutta ei se mikään pakollinen asia ole.