Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Asumaan itsenäisesti

Muutto ensimmäistä kertaa yksin asumaan on monen nuoren elämässä suurin harppaus itsenäisyyteen. Muutti sitten kilometrin tai tuhannen kilometrin päähän, on oma koti silti oma ja muutos tuntuva. Itsenäinen elämä voi alkaa. Tämä tuo mukanaan paitsi vapautta, myös vastuuta.

Ensimmäinen asia on asunnon hankinta ja vuokrasopimuksen solmiminen. Vuokrasopimuksessa määritellään esimerkiksi vuokran määrä, vuokrasuhteen kesto ja vuokran korottamisen ehdot. Vuokrasopimus voi olla kestoltaan määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikaista vuokrasopimusta tehdessä vuokrasuhteen päättymispäivä on tiedossa, kun taas toistaiseksi jatkuva sopimus päättyy vasta kun vuokralainen tai vuokranantaja irtisanoo sen. Määräaikaisen sopimuksen saa päättää ennen sovittua päivämäärää vain vuokranantajan suostumuksella tai tuomioistuimen päätöksellä.

Yleensä asuntoa vuokrattaessa maksetaan takuuvuokra, jonka saa takaisin poismuuton yhteydessä, mikäli asunto on moitteettomassa kunnossa. Jos asukas on aiheuttanut toimillaan remontoinnin tarvetta asuntoon, remontin summa vähennetään takuuvuokrasta. Asunnon normaali kuluminen kuitenkin sallitaan. Takuuvuokra ei saa olla yli kolmen kuukauden vuokraa suurempi.

Asumismuotoja on erilaisia ja ihmiset tarvitsevat omaan elämäntilanteeseen sopivan asunnon. Mikäli vietät muutenkin sosiaalista elämää, saattaa kommuuni olla sinulle sopiva vaihtoehto. Kommuunissa esimerkiksi samanhenkinen kaveriporukka jakaa asunnon yhdessä. Yhteisön tiiviydestä ja henkilökemioista riippuu, millaiseksi asuminen kommuunissa muodostuu. Asumisen sujuvuutta helpottaa, kun arkipäivän juoksevista asioista sovitaan pelisäännöt asujien kesken.

Mikäli kommuuni ei kiinnosta mutta seura muuten kelpaa, voi hankkia kimppakämpän kaverin kanssa. Mikäli kaveri on eri sukupuolta, voi Kela vaatia todistuksen siitä, ettei kyseessä ole parisuhde, sillä tällä seikalla on vaikutusta asumistukeen.

Soluasumisessa yleensä toisille tuntemattomat jakavat saman asunnon, mutta jokaiselle on varattu oma lukittava huone, jonne muilla asukkailla ei ole asiaa. Solu on edullinen asumismuoto, mutta niissä asukkaiden vaihtuvuus on nopeaa ja koskaan ei voi tietää, kuka seinän takana seuraavaksi asuu. Soluasuminen on suosituinta opiskelijoiden keskuudessa.

Jos mukanasi muuttaa lemmikkejä, on asunnon löytäminen haastavampaa, sillä lemmikit eivät ole tervetulleita jokaiseen asuntoon. Lauma koiria ei mahdu soluun, joten yleensä parhaaksi vaihtoehdoksi jää oman koirat sallivan vuokra-asunnon etsiminen.

Oletko valmis itsenäiseen asumiseen? Ota siitä selvää Nuorisoasuntoliiton Oletko valmis? -sivun avulla!

Lue lisää tietoa omaan kotiin muuttamisesta Marttojen nettisivuilta Omaan kotiin -osiosta. Sivuilta löytyy myös vinkkejä ja hankintalistoja omaan kotiin muuttavalle.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 25.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
La, 10/08/2022 - 08:02
Joo!
Su, 01/24/2021 - 23:47
Olen miettinyt omille muuttoa syynä että koska kotona yhteisestä asumisesta ei tunnu tulevan mitään ja näin hetki sitten saavutin täysi ikäisyyden ja olen yrittänyt tutustua nuoren aikuisen (opiskelijan) mahdollisuuksia
saada pk seudulta asuntoa, ettei olisi ihan mahdottoman pitkä matka kouluun ja sitä myöten myös rahallista tukea kelalta.
onko kelalta tai jostain mahdollista saada apua asunnon ja rahallisen tuen hakemiseen?
Pe, 02/05/2021 - 10:10
Hei!

Yllä olevasta artikkelista löysit varmasti jo hieman vinkkejä, mitä pitää ottaa huomioon, kun muuttaa omaan asuntoon. Opiskelijat voivat hakea opiskelija-asuntoihin. Kannattaa kurkata esimerkiksi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin sivut, löydät ne täältä: www.hoas.fi

Kelalta voit hakea opintotukea ja yleistä asumistukea. Apua tukien hakemiseen saat varmasti Kelan toimipisteiltä. Asunnon hakemisessa ja tukiasioissa saat apua myös Ohjaamoista. Lähimmän Ohjaamosi voit etsiä täältä: https://ohjaamot.fi

Tsemppiä asunnon etsintään ja tukien hakemiseen!:)

T. Sini – Nuortenelämä.fi
To, 04/16/2020 - 10:29
Toivon, että itsenäinen asuminen ei tuottaisi minulle mitään hankaluuksia.
To, 04/16/2020 - 12:47
bruh
To, 04/16/2020 - 10:46
Heippa!
Itsenäistä asumista onkin hyvä pohtia etukäteen ja suunnitella hyvin. Tsemppiä sinulle itsenäiseen asumiseen, kun sen aika koittaa! Sinua askarruttaviin kysymyksiin itsenäisestä asumisesta saat vastauksia Kysyttävää-palstalla: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa. Kysy rohkeasti - huolia ei kannata pyöritellä mielessä yksin.

Mukavaa kevättä!
T. Riina
Ti, 01/28/2020 - 00:28
Haluisin muuttaa tänä kesänä tampereelle (300km päähän) opiskelemaan yksin (oon 15) ja mietityttää mitä tukia saan ja paljonko tai saanko ees tukia kun saan vielä lapsilisää, ja jos en niin voiko lapsilisän lopettaa? Saanko tarpeeksi rahaa että pärjään? Uskon että vanhemmat voi auttaa ruokakuluissa ja maksaa ainakin puhelinlaskun kokonaan.
Pe, 01/31/2020 - 15:44
Hei, kiitos kommentistasi. Sinusta maksetaan lapsilisää vanhemmillesi siihen asti, kunnes olet 17-vuotias. Lapsilisää ei voi lopettaa esim. saadaksesi opintotukea. Voit keskustella lapsilisän saamisesta omaan käyttöösi vanhempiesi kanssa. Kannustan sua käymään Kelassa keskustelemassa tilanteestasi. Kelan tuet ovat aina henkilökohtaisia, ja tukien myöntämiseen vaikuttaa moni asia. Kelan asiantuntijan kanssa keskustellen selviää, millaisiin tukiin olisit oikeutettu, mikäli muutat Tampereelle opiskelemaan. Palvelu on maksutonta. Tilanteestasi riippuen saatat olla oikeutettu esimerkiksi opintotukeen kuuluvaan opintolainaan sekä oppimateriaalilisään.

Jos kaipaat lisää neuvoja, voit jättää kysymyksen Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

T. Riina