Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että perusopetuksen oppimäärä on suoritettu.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin (avautuu uuteen välilehteen). Sivuilla neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä löydät Finlexin nettisivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Lue lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään (avautuu uuteen välilehteen). Sivulta löydät tietoa siitä, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi hmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.10.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 08/02/2016 - 15:03
Hei. Hienoa, että olet innostunut etsimään töitä, joita voisit tehdä viikonloppuisin.
Työnhaussa on oma-aloitteisuus ja aktiivisuus tärkeää, eli kannattaa ensin miettiä mitä kaikkia mahdollisuuksia viikonlopputöiden tekemiseen sinulla on omalla asuinpaikkakunnallasi tai asuinalueellasi. Työ voi olla esimerkiksi erilaisia tehtäviä lähikaupassa, avustaminen kotitöissä, lastenhoitoa, eläintenhoitoa, lehtienjakamista. Ja tuossa siis vain esimerkkejä. Kun olet ensin listannut mitä mahdollisuuksia on, niin sitten kannattaa alkaa ottaa yhteyttä työnantajiin ja aktiivisesti kysyä töitä. Samalla kannattaa myös tietysti seurata erilaisia nettisivuja, joissa työpaikkoja on avoinna. Noita nettisivuja löydät alempaa tältä sivulta, jossa niitä on listattu.
Tsemppiä työnhakuun!
La, 06/18/2016 - 02:21
Hei! Olen 16-vuotias poika. Etsin kesätöitä Espoosta. Auttakee.
To, 06/23/2016 - 12:06
Alempana ttä sivua on vinkkejä verkkopalveluista joiden kautta voit katsoa ja tarkistaa onko vielä kesäksi töitä tarjolla ja haettavana.
Espoossa sinua voi asiassa myös opastaa Nuorten tieto- ja neuvontapiste yESBOx. Yhteystiedot löytyvät tältä sivulta:
http://www.espoo.fi/fi-FI/Kulttuuri_ja_liikunta/Nuori_Espoo/Tietoa_neuvoa_apua
Hyvää kesää, Mika - Nuortenelämä.fi
Ti, 06/07/2016 - 00:06
Hei,
otetaanko Rovaniemellä töihin 14 vuotiaita?
Etsin kesätyötä nyt pariksi viikoksi joten mistä voisin löytää sellaisen?
Ti, 06/07/2016 - 10:27
Hei,

Rovaniemen kaupungin kesätyöpaikat on suunnattu 16-17-vuotiaille, eli ne eivät ole valitettavasti vielä sinulle sopivia. Muutamia muita vaihtoehtoja kyllä on. 14-vuotiaana voi tienata esimerkiksi mainoksia jakamalla: http://suorajakelu.fi/fi/tyopaikat

Kannattaa katsoa myös, mitä mahdollisuuksia paikallinen 4H tarjoaa jatkoa ajatellen: http://rovaniemi.4h.fi/toiminta/tyollistaminen/

Lisäksi netistä löytyy useita sivustoja, joissa voit etsiä ja selata avoimia työpaikkoja:
www.avointyopaikka.fi
www.indeed.fi
www.te-palvelut.fi
www.oikotie.fi
www.monster.fi
www.jobsafari.fi
www.duunitori.fi
www.job.fi
www.academicwork.fi
www.studentwork.fi

Tulevia kesiä ajatellen suosittelen, että aloitat kesätyön etsimisen jo vuoden alussa. Esimerkiksi Rovaniemen kaupungin kesätöiden hakuaika oli helmikuussa. Kesätöiden suhteen nopeus on valttia! Älä kuitenkaan murehdi, jos et vielä tänä kesänä ehtinyt päästä töihin - ehdit kyllä hyvin tekemään töitä tulevina kesinäkin. Nauti siis kesästä!

Terveisin, Suvi - Nuortenelämä.fi
La, 05/28/2016 - 22:37
Hei, olen 14 vuotias poika. Saisiko enään mistään kesätöitä?
Ti, 06/07/2016 - 10:15
Hei,

netistä löytyy useita sivustoja, joissa voit etsiä ja selata avoimia työpaikkoja. Katso vaikka nämä:

www.avointyopaikka.fi
www.indeed.fi
www.te-palvelut.fi
www.oikotie.fi
www.monster.fi
www.jobsafari.fi
www.duunitori.fi
www.job.fi
www.academicwork.fi
www.studentwork.fi

14-vuotiaana voi tienata esimerkiksi mainoksia jakamalla:
http://www.lisäduuni.fi/index.html

Joillain 4h-yhdistyksillä on myös projekteja, joissa voi tienata erilaisia pikkuaskareita tekemällä. Lisää tietoa: http://www.4h.fi/toita/hanki-toita/

Kannattaa myös kysellä omilta vanhemmilta ja sukulaisilta, olisiko heillä tarvetta sellaisten isompien projektien toteuttamiseen, josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin.

Terveisin, Suvi - Nuortenelämä.fi
Ke, 05/18/2016 - 21:24
Hei olen 17v ja kesätöissäni on mahdollisuus tehdä kaksivuorotyötä. Saanko siis olla töissä n. 14-22 vaikka olen alaikäinen?
To, 05/19/2016 - 09:46
Hei! Laki nuorista työntekijöistä kertoo, että viisitoista vuotta täyttäneen henkilön säännöllinen työaika saa olla enintään yhtä pitkä kuin 18 vuotta täyttäneiden työntekijöiden säännöllinen työaika samassa työssä. Työn on sijoituttava kello 6:n ja 22:n väliseen aikaan. Nuoren työntekijän työaika ei saa ylittää yhdeksää tuntia vuorokaudessa eikä 48 tuntia viikossa. Nuorelle työntekijälle on annettava vähintään 12 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa.

Tämän ohjeistuksen mukaisesti voit tehdä kaksivuorotyötä, jos se sijoittuu klo 6-22 väliin. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei päivittäinen tai viikoittainen työaika ylitä annettuja päiväkohtaisia ja viikkokohtaisia tuntirajoja. Ylityötäkin voi satunnaisesti tehdä, mutta ei kuitenkaan enempää kuin 80 tuntia vuodessa.

Tarkemmat ohjeet löydät Finlexistä (Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998): http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930998#L2P5

Terveisin, Suvi - Nuortenelämä.fi
To, 05/19/2016 - 14:16
Kiitos nopeasta ja hyvästä vastauksesta!

Sivut