Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 08/05/2019 - 11:49
Hei! Olet oikeassa, että esimerkiksi pulloista on hankala saada kerättyä 600€ kasaan. Se, ettei nuori saa tienattua itse rahaa, ei ole läheskään aina nuoren vika. Esimerkiksi laki rajoittaa jonkin verran nuorten työntekijöiden työmahdollisuuksia. Tämä sen vuoksi, että nuoria suojellaan liialliselta rasitukselta. Työt eivät saa vahingoittaa nuoren terveyttä ja kehitystä tai haitata koulunkäyntiä. Toisaalta myös esimerkiksi ammatin ja työkokemuksen puute voi vaikeuttaa töihin pääsyä. Myös työtarjonnassa on suuria paikkakuntakohtaisia eroja.

Alaikäisenä on silti mahdollista päästä palkkatöihin (alle 14-vuotiasta ei kuitenkaan voi palkata töihin). On olemassa erilaisia erityisesti nuorille tarkoitettuja töitä (esim: 4h.fi). Oletko jo lukenut ja kokeillut Töitä 14-vuotiaalle & Töitä 15-vuotiaalle -osioiden vinkkejä? Oletko miettinyt työntekoa koulun ohella? Mistä päin haluaisit töitä? Halutessasi voit jättää kysymyksen Kysyttävää-palstalle ja kertoa siinä tarkemmin tilanteestasi, jotta osaamme antaa juuri sinulle sopivia neuvoja: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa. :)
Myös Suunta-palvelu auttaa: www.netari.fi/suunta.

Kesäterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 07/21/2019 - 00:10
Hei
Olen 16 vuotias poika ja haluaisin saada tasku rahaa.
Ma, 07/29/2019 - 13:22
Hei, mukava kuulla! Kannattaa lukea näistä Elävää elämää –tietoalueen Työ ja yrittäjyys –aiheisista artikkeleista tietoa ja vinkkejä työntekoon ja taskurahan tienaamiseen. :)
Jos kaipaat lisää apua tai neuvoja tilanteeseesi, voit jättää kysymyksen Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.
Mukavaa kesän jatkoa! :) Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 07/01/2019 - 07:21
Moi Haluisin kesäksi tasku rahaa niin voiko alle 17. Saada töitä
To, 07/04/2019 - 13:13
Hei Simo! Kyllä, alle 17-vuotiaana voi saada töitä. :) Vinkkejä taskurahan saamiseen löytyy yllä olevasta artikkelista. Neuvoa työnhakuun saat esimerkiksi Töitä 14-vuotiaalle ja Töitä 15-vuotiaalle -osioista.
-> www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle
-> www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle

Jos haluat lisää tietoa tai neuvoa työnhakuun, voit jättää kysymyksen Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.
Myös Suunta-palvelu auttaa töihin liittyvissä asioissa: www.netari.fi/suunta.

Tsemppiä työnhakuun! :) Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 06/11/2019 - 22:49
Moikka. Haluisin vähän kesäksi tasku rahaa niin voiko alle 12v. Saada töitä muoniosta
Ma, 06/24/2019 - 11:10
Öö
To, 06/13/2019 - 14:27
Hei! Mukavaa, että sinua kiinnostaa työnteko. Suomessa alle 14-vuotiasta ei kuitenkaan voi palkata töihin. Eli Muoniossakaan ei ikäisesi voi saada palkkatöitä. (Paitsi: Ikäisesi voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.)

Iässäsi on mahdollista tienata taskurahaa vaikkapa kotitöitä tekemällä. Voit kysyä perheeltäsi, naapureiltasi, sukulaisiltasi ja muilta tutuiltasi, olisiko heillä tarvetta reippaalle apulaiselle. Voit esimerkiksi leikata nurmikkoa, siivota, hoitaa lapsia tai ulkoiluttaa lemmikkiä, josta sitten saat sovitun summan rahaa palkkioksi. Sopikaa yhdessä, millaista työtä voisit tehdä ja paljonko he siitä sinulle maksaisivat. Lisäksi marjoja poimimalla ja myymällä voi tienata mukavasti taskurahaa. :)

Toivottavasti myös ylläolevasta artikkelista on sinulle hyötyä taskurahan tienaamiseen.
Voit kysyä lisää vinkkejä vaikkapa vanhemmiltasi tai nuorille suunnatussa chatissa luotettavalta aikuiselta. Chatteja löytyy Netarista: www.netari.fi/avoimet-chatit.
Ihanaa kesää! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 06/03/2019 - 12:24
moi oon 12 vuotias tyttö porvoosta ja tarvitsisin rahaa hupi hankintaan. Kotitöistä en hirveän helposti rahaa saa paitsi jos on joku isompi projekti. Haluaisin tietää onko Porvoossa mahdollista ottaa töitä 12 vuotiaana?
Ti, 06/11/2019 - 12:00
Moi! Kiva kuulla, että haluat tienata itsellesi rahaa. Alle 14-vuotiasta ei kuitenkaan voi palkata töihin. Alle 14-vuotias voi silti esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.
Iässäsi on mahdollista tienata taskurahaa esimerkiksi juuri kotitöitä tekemällä, vaikka siitä ei isoja summia saisikaan. Voit kysyä perheesi lisäksi naapureilta, sukulaisilta ja muilta tutuilta, olisiko heillä tarvetta ahkeralle apulaiselle. Voit vaikkapa leikata nurmikkoa, siivota, hoitaa lapsia tai ulkoiluttaa lemmikkiä, josta sitten saat sovitun summan rahaa palkkioksi. Sopikaa yhdessä tuttujesi kanssa, millaista työtä voisit tehdä ja paljonko he siitä sinulle maksaisivat.

Pulloja keräämällä voi myös tienata jonkin verran rahaa. Erityisesti tapahtumien yhteydessä pulloja voi löytää paljonkin. Voit siis vaikkapa yhdessä kaverin kanssa lähteä keräämään pulloja, se voi olla hauskaakin. Lisäksi marjoja poimimalla ja myymällä voi tienata hyvin taskurahaa. :)
Mukavaa kesää! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut