Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Su, 10/20/2019 - 22:38
Kiitos avusta.
Pe, 10/18/2019 - 23:18
Hei! Olen 13-vuotias poika ja haluaisin saada nopeasti rahaa tietokoneeseen.
Vanhemmat sanoivat että minun pitää hankkia itse rahat jos haluan tietokoneen. Ja kolmen kuukauden päästä täytän 14.
Ke, 10/23/2019 - 13:08
Hei! Kannattaa alkuun unohtaa nopeus ja tehdä pidemmän tähtäimen suunnitelma, missä on tietokoneen hinta ja arvioitu aika kuinka kauan säästämiseen menee. Tietokoneen kohdalla kannattaa miettiä kunnolla millaista konetta oikeasti tarvitsee ja mihin on varaa. Peruskäyttöön tuleva kone maksaa n. 400e ja pelikoneet ovat tuplasti kalliimpia. Samoin voi myös miettiä, että riittääkö käytetty kone vai pitääkö sen olla uusi? Monet firmat myyvät nykyään huollettuja käytettyjä koneita.

Suunnitelmaan voi laittaa kaikki mahdolliset väylät mistä rahaa voisi tienata. Samoin kannattaa huomioida olemassa olevat edut, esimerkiksi kaikki tulevan vuoden synttäri- ja joululahjat voi toivoa rahana. Omilla vanhemmilla voi myös olla kauppoihin kanta-asiakaskortteja ja se voi laskea tuotteen hintaa. Kannattaa huomioida kauppojen vuodenaikatarjoukset, esimerkiksi ennen joulua on kalliimpaa ja joulun jälkeen on alennukset.

Voisit kartoittaa lähipiirisi eri ikäiset aikuiset ja kysyä olisiko heillä tarjolla työtä? Pienetkin avustamiset esimerkiksi kaupassa käynti, halkojen hakkuu, nurmikon siistiminen voivat tuoda rahaa. Jos pidät lapsista niin monet perheet tarvitsevat myös lastenhoito apua.

Erilaiset harraste- ja nuoriso seurat saattavat tarjota koulutuksia ja etsiä ohjaajia ryhmilleen.
4H-yhdistys tarjoaa erilaisia kursseja ja työmahdollisuuksia nuorille eri paikkakunnilla: https://4h.fi/toita/hanki-toita/hanki-ajokortti-tyoelamaan/.
Nuorisoseurojen knoppikoulutus ohjaajaksi aikovalle: https://nuorisoseurat.fi/ohjaajalle/knoppi/.

Toivottavasti tästä oli apua ja onnea työn saantiin!
Terveisin Marja-Leena | Nuortenelämä.fi
La, 09/28/2019 - 12:20
Moikka! Olen 16 vuotias tyttö ja haluaisin saada rahaa.
Pe, 10/18/2019 - 15:47
Hei! Mukavaa, toivottavasti näistä Elävää elämää -tietoalueen työaiheisista artikkeleista on sinulle hyötyä rahan tienaamiseen. :) Jos tarvitset neuvoja työnhakuun, voit lähettää viestin Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa. Viestiisi vastataan viiden arkipäivän sisällä.
Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 09/24/2019 - 22:58
Moi! Oon 12v tyttö ja tarvisin rahaa ipadiin ja sen näppäimistöön että voisin tehdä esim. Kotiläksyjä sillä. Haluaisin tienata mahdollisimman nopeasti. Äiti ja isä ei osta minulle ipadia joten ajattelin tienata rahat itse. Olen yrittänyt saada pieniä töitä naapureilta mutta en ole saanut :/
Ti, 10/15/2019 - 10:11
Hei! Mukava kuulla, että haluat tienata itse rahat Ipadiin. Ikäistäsi ei valitettavasti vielä voi palkata töihin, joten kannattaa vielä kysellä tutuilta ja vaikka sukulaisilta, olisiko heillä sinulle jotain pientä työtä, josta he voisivat maksaa sinulle rahaa. Työ voi olla esim. siivousta, lemmikkien hoitoa, haravointia tai talvella lumitöitä. Voit esimerkiksi koettaa sopia, että tekisit vaikkapa kerran viikossa jonkun työn, josta sinulle maksettaisiin aina tietty summa.
Toivottavasti ylläolevan artikkelin vinkeistäkin on sinulle hyötyä. Voit jutella lisää ja saada vinkkejä ja neuvoja esimerkiksi paikakuntasi nuorisotyöntekijältä.
Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 08/25/2019 - 08:00
Hei olen 13v poika Rovaniemeltä.
Tarvisin rahaa mopoon.
Tiedän menee vielä noin alle 1 ja puol vuotta.
Mutta ajattelin kerätä jo nyt rahaa ja tarvitsen mopon jo abaut kesäksi koska ajan aluksi mopolla. (pääsen kesätöihin ensikesänä)
Ma, 08/26/2019 - 10:19
Hei! Kiva, että aloitat rahan säästämisen mopoon jo hyvissä ajoin. :) Toivottavasti näistä Elävää elämää -tietoalueen työ- ja raha-aiheisista artikkeleista on sinulle hyötyä. Jos kaipaat lisää vinkkejä ja neuvoja tilanteeseesi, voit jättää kysymyksen Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa. Kysymykseesi vastataan viiden arkipäivän kuluessa.
Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 07/29/2019 - 20:43
Hei. Arvostan että haluatte auttaa nuoria tienaamaan rahaa ja näin poispäin. Mutta sanoisinko että itselleni vastaukset ovat olleet hyödyttömiä sillä en saa rahaa kotitöistä enkä löydä hommia sukulaisilta, asun pienellä paikkakunnalla, enkä saa kerättyä 600€ jostai pulloista. Nuorilla on aikausein ongelmana rahan hankinta. Kun vanhemmat valittavat että heän lapset ruinaa liikaa rahaa mut onko aina niitten vika et ne ei saa tienattuu ite? Alaikäisillekin pitäisi löytyä jotain hommaa josta tienata rahaa kunnolla. Nyt on hillakausi menossa muttei siitäkään aaa lähellekään tarpeeksi. Ja siis rahaa olisi kiva tienata

+pääsen vasta ensi kesänä kesätöihin

Sivut