Muutin omilleeni enkä enää haluaisi olla yhteydessä perheeseen

Muutin omilleni kuun alussa, mikä ei tunnu edes isolta muutokselta, en koe että elämäni olisi muuttunut mitenkään merkittävästi. Kuitenkin ahdistaa soitella vanhemmille ja käydä kylässä kotona, suutun aina kun äiti koittaa ehdottaa jotain sisustusideoita kotiini enkä tiedä edes miksi, en vaan halua päästää sitä mun tilaan.
Mua ahdistaa myös päästää läheisimpiä, pitkäaikaisimpia kavereita kotiini mutta ei uusia opiskelukavereita. En ymmärrä mistä nää tunteet tulee ja pelkään että perhe ja kaverit joita välttelen suuttuu mulle kun otan välimatkaa. Onko tää jokin yleinen reaktio ja mitä mun tässä tilanteessa kannattais tehdä? En tiedä onko asiasta puhuminenkaan hyvä idea, kun ihmiset vaan loukkaantuis että mua ällöttää niiden läsnäolo.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka! 

Kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttää, se mitä sinun kannattaisi tehdä siinä tilanteessa, kun et haluaisi olla yhteydessä läheisiisi.  

Omilleen muutto on uusi elämänvaihe, joka varmasti tuo monenlaisia tuntemuksia. Etäisyyden ottaminen perheeseen ja ystäviin on hyvin normaali reaktio, varsinkin silloin, jos sinusta tuntuu siltä, että läheisiltä tulee erilaisia ideoita kotiisi liittyen, vaikka et niitä varsinaisesti kaipaisi. Usein nämä tuntemukset lievittyvät ja helpottavat ajan kuluessa.   

Pohdit myös sitä, onko sinun fiiliksistäsi läheisille kertominen hyvä asia, koska pelkäät loukkaavasi heitä. Usein asioista keskusteleminen helpottaa, koska silloin pystyy välttymään väärinymmärryksiltä ja läheistesi ei tarvitse arvailla mitä on tekeillä. Kerroit, että tällä hetkellä sinua ällöttää läheistesi läsnäolo. Se ei ehkä ole kannattavin tapa kertoa tuntemuksistasi. Voisitko muotoilla asian, vaikka niin, että haluaisit tässä uudessa elämän vaiheessa keskittyä kodin rakentamiseen ja itsenäiseen elämään, jonka takia kaipaat omaa aikaa ja tilaa? Voit kertoa etukäteen, että sinusta ei välttämättä kuulu niin usein mitä normaalisti. Voit myös sopia, että otat yhteyttä, kun olet alkanut kotiutumaan ja sinulla on sellainen tunne, että olet valmis olemaan yhteyksissä. Voit ilmaista läheisillesi, että toivoisit heiltä ymmärrystä asian suhteen, sillä jokainen meistä tarvitsee joskus omaa tilaa. 

Terkuin, Malissa/Nuorten Elämä Espoo  

Kiitos vastauksesta! Ehkä kaipasin juuri kuulla että näin on ok tuntea ja otan vinkit toteutukseen