Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ke, 01/29/2020 - 09:15
Hei! Kiitos kommentistasi. Toivottavasti yllä olevasta artikkelista ja kommenttikentän muista kommenteista on sulle hyötyä. Poimi vinkit talteen ja hyödynnä sinulle sopivalla tavalla. :) 11-vuotiasta ei siis lain mukaan voida palkata töihin, mutta taskurahan tienaaminen ilman varsinaista työsuhdetta on mahdollista. Voisit kartoittaa lähipiirisi aikuiset ja kysyä, olisiko heillä tarjota pientä työtä sinulle rahallista palkkiota vastaan. Pienetkin avustamiset, esimerkiksi siivoaminen, kaupassa käynti, lemmikin hoitaminen tai pihatyöt voivat olla tällaisia töitä. Keksitkö lisää vaihtoehtoja? Mitä pientä työtä sä tekisit mieluiten?

Voit saada lisää neuvoja ja vinkkejä esimerkiksi paikkakuntasi nuorisotyöntekijältä nuorisotilalla. Tsemppiä rahan säästämiseen! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
La, 01/25/2020 - 18:21
Hei olen 11 vuotias tyttö ja olen ajatellut että säästäisin tarpeeksi rahaa jotta voisin viedä äitini Japaniin sitten 2021 mutta en tiedä miten saisin tienattua yli 800 euroa puolessatoista vuodessa. Nii otan neuvoja vastaan!
Ti, 01/28/2020 - 12:52
Hei! Ompa ihana ajatus, että viet äitisi Japaniin! Olisikohan järkevää tehdä pidemmän tähtäimen suunnitelma, johon merkkaat esimerkiksi sinun pitäisi tienata rahaa kuukaudessa, ja miettiä valmiiksi eri väylät, joita kautta voit rahaa saada? 800 euroa jaettuna 1,5 vuodelle eli 18 kuukaudelle tarkoittaa, että kuukaudessa pitäisi tienata noin 44e.

11-vuotiasta ei voida palkata töihin, mutta pieniä summia rahaa voit tienata muillakin tavoin. Voit säästää rahaa esimerkiksi toivomalla kaikki synttäri- ja joululahjat rahana, keräämällä pulloja, poimimalla kesällä/syksyllä marjoja ja myymällä vanhoja vaatteita ja/tai leluja (vanhempiesi luvalla). Voisit myös kysyä tutuilta aikuisiltasi, olisiko heillä tarjolla jonkinlaista työtä sinulle. Yllä olevasta artikkelista voit poimia hyvät vinkit, mitä töitä voisit tehdä pientä palkkiota vastaan. Sitten tietenkin yhdessä sovitte, paljonko näistä töistä sinulle maksetaan ja kuinka usein töitä teet (esimerkiksi kerran viikossa asunnon siivous 10e tai kolme kertaa viikossa koiran lenkittäminen 10e tai muuta vastaavaa).

Lisää neuvoja saat esimerkiksi paikkakuntasi nuorisotyöntekijältä tai Nuortenelämä.fi-chatista (avoinna ma ja ti klo 14-16 tällä sivustolla.) Tsemppiterkuin, Riina
Ti, 01/21/2020 - 20:39
Nämä auttoivat minua säästän cosplay tavaroihin ja tarvitsen rahaa
Su, 02/09/2020 - 09:26
Lue nimeni!
To, 01/23/2020 - 10:31
Moi! Mahtavaa, että vinkeistä oli sinulle hyötyä! :)
Terkuin, Riina
Su, 01/05/2020 - 00:21
Elikkäs oon 11v ja tarviisin rahaa kun lupasin serkun ja siskon viedä hiihtolomalla laskettelemaan. Mietin että voisin vahtia naapureiden lapsia ym.
To, 01/23/2020 - 10:30
Hei! Kiva kuulla. :) Hienoa, että sinulla onkin jo suunnitelma, kuinka tienaat laskettelurahat. Voisit myös jutella huoltajiesi kanssa, josko he voisivat auttaa sinua. Voisivatko he esimerkiksi maksaa sinun laskettelulippusi, jos sinä puolestasi aiot maksaa siskosi ja serkkusi liput? Jos raha-asiat askarruttaa, tuu juttelee Nuortenelämä.fi-chattiin (sivun alalaidassa). Chat avoinna maanantaina ja tiistaina klo 14-16.

T. Riina
Ti, 12/31/2019 - 16:21
Hei, minä haluaisin kerätä noin 400€ alle 6 kuukaudessa, eikä vanhemmilla ole antaa sellaisia summia. Minulla on käteisenä kerätty jo 100€, mutta lisää tarvitsisin. Kesätyö ei ole mahdollista, koska se olisi vasta silloin kun rahat pitäisi olla kasassa. Konfirmaatiokin on vasta tämän ’deadlinen’ jälkeen.
To, 01/16/2020 - 13:21
Hei! Kiitos kommentistasi. Voisit vaikkapa kysyä muilta tutuilta aikuisiltasi tai naapureiltasi, olisiko heillä tarjolla jonkinlaista työtä sinulle. Yllä olevasta artikkelista voit poimia hyvät vinkit, mitä töitä voisit tehdä pientä palkkiota vastaan. Sitten tietty yhdessä sovitte, paljonko näistä töistä sinulle maksetaan ja kuinka usein töitä teet.

Rahaa voi kerryttää myös keräämällä pulloja. Tsekkaa myös paikkakuntasi 4h-yhdistyksen tarjoamat työmahdollisuudet: www.4h.fi. Kannattaa myös poimia muut vinkit tältä Töitä 14-vuotiaalle sivulta: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle. Sieltä löydät monia vaihtoehtoja rahan tienaamiseen.

Voit lisäksi kokeilla Work Pilots -työnhakusovellusta: https://workpilots.fi keikkatöiden saamiseksi ja rahan tienaamiseksi.
Voit tulla juttelemaan Nuortenelämä.fi-chattiin lisää työnhausta, jos kaipaat enemmän neuvoja: www.nuortenelama.fi/ajankohtaista/chat.

Tsemppiä ja antoisaa vuotta 2020! T. Riina

Sivut