Fantasioin peg-napista

Syöminen on useinmiten inhottavaa. Tykkään vain muutamista ruuista ja ne eivät ole kovin ravitsevia(tyyliin ei-täysjyvä spagetti ketsupilla), muissa on väärä maku/haju/koostumus/ulkonäkö/tms. Syytän nirsoudestani autismia. En saa myöskään syötyä apteekin täydennysravintovalmisteita maun ja koostumuksen takia, en vanukkaita, soseita enkä juomia, yrittänyt olen. Kehokaan ei voi tämän takia kauhean hyvin vaikken olekaan alipainoinen. Fantasioin usein siitä että minulle tulisi jokin oikea syömisongelma kuten nielemisvaikeus ja saisin peg-napin, sitten ei tarvitsisi yrittää syödä vaan saisi ruokkia itselleen terveellistä letkuravintovalmistetta ja olo paranisi. Olin nimittäin kerran viikon nenämahaletkussa ja se oli elämäni parasta aikaa... Miten pääsisin eroon tästä tyhmästä mahdottomasta haaveesta, kun eihän ole oikein että haaveilen lääketieteellisestä jutusta jota sitä todella tarvitsevat varmaan oikeasti inhoavat? Tuskin se käytännössä olisi niin kivaa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä Autismiliiton neuvontatiimin vastaus sinulle:

Hei!

Ruokaan ja syömiseen liittyy autismikirjon ihmisillä usein haasteita. Niihin liittyy hyvin monilla erilaisia aisteihin liittyviä haasteita sekä strukturoinnin, jäsentämisen tarpeita. Erityisesti aistikokemuksena ruoka ja syöminen voi olla monille hyvin haastava: on makuja, hajuja, koostumuksia, liikettä ja sen ylläpitoa. Kuvaamasi perusteella ajattelisin, että sinun haasteesi liittyvät juuri aistitoimintojen erityisyyksiin. Neuvoisin sinua hakeutumaan autismikirjosta ja aistien erityisyyksistä ymmärtävän ravitsemusterapeutin puheille ja voisitte yhdessä alkaa pohtimaan ruokia, joita sinun olisi mahdollista syödä. Myös osaava aisteihin erikoistunut toimintaterapeutti voisi olla hyvä vaihtoehto. Tärkeintä on, että et jää kokemuksesi kanssa yksin!

Autismiliiton neuvontapalvelu

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Vuodenvaihteen lomien vuoksi vastaamisessa on tavallista pidempi viive. Vastaus on kuitenkin tulossa. 

T. Riina / Nuortenelämä.fi-ylläpito

Ok, mutta miksiköhän tosi moniin uudempiin kysymyksiin on jo vastattu mutta tähän ei vieläkään :( Ellei sitten kyseessä ole tärkeysjärjestykseen laittaminen, tämähän on periaatteessa täysin kiireetön ja hyvin turha pikku ongelma.


Hei. Tämä johtuu siitä, että Kysyttävää-palstalla on lähes 70 vastaajaa, ja jokainen vastaaja vastaa kysymyksiin sitä mukaa, kun ehtii. Normaalisti kuitenkin aina viiden arkipäivän sisällä, mutta vuodenvaihteen aikaan osalla vastaajista on lomaa, minkä takia valitettavasti vastaamisessa on tavallista pidempi viive.. Pahoittelut vielä tästä! Vastaamme kuitenkin kaikkiin kysymyksiin, jokainen kysymys on tärkeä.

terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi