Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ihastuminen

Ensimmäinen ihastuksen kohde voi olla laulaja, urheilija tai elokuvatähti. Oman suosikin kuvat koristavat seiniä, hänen uraansa seurataan lehtien palstoilta ja elämän kohokohdaksi nousee esimerkiksi suosikkibändin keikalle pääsy. Kaukorakkaus on turvallista ja omasta ihastuksesta haaveilu valmistaa nuorta myöhemmän iän ihmissuhteisiin.

Teini-ikää lähestyttäessä ihastumisen kohteet löytyvät lähempää: viereisen pulpetin ihana tyyppi tai rinnakkaisluokan kaunokainen alkaa kiinnostaa. Hänessä on varmasti jotain erityistä, joka saa haaveilemaan lähemmästä tuttavuudesta. Ensi-ihastus harvoin johtaa kaveruutta syvempään suhteeseen, eikä sen tarvitsekaan. Ihastuksen voi pitää salassa ja ajatella häntä salaa muilta, tai sitten jakaa ihastumisen tunteen kavereiden kanssa.

Ihastua voi myös samaa sukupuolta olevaan kaveriin. Ihastuminen voi olla ohimenevää. Oman seksuaalisuuden löytäminen kestää aikansa ja sen kanssa opetellaan elämään koko nuoruuden ajan, joskus vielä aikuisenakin. Tärkeintä on, että hyväksyy itsensä ja muut sellaisena kuin he ovat. Elämä olisi kovin yksitoikkoista, jos jokaista kiinnostaisivat täsmälleen samanlaiset asiat ja ihmiset.

Jossain vaiheessa, yleensä teini-iän aikana, ihastuminen etenee seurustelusuhteeseen. Tällöin ihastuminen on molemminpuolista ja pari haluaa tutustua toisiinsa rauhassa - välillä kahden kesken, välillä isommalla porukalla.

Vaikka ihastuminen voi joskus tuntua suorastaan raastavalta, kun kohde ei vastaakaan tunteisiin, on se silti mukava tunne vatsanpohjassa, kun toinen hymyilee tai sanoo pari kivaa sanaa. Ihastumisen tunteita koetaan läpi elämän, myös eläkeiässä. Ihastumiset ovat mukava osa ihmisenä olemista.

Nuortenelämä.fi:n Miten lähestyä ihastusta? -jutusta sekä Hyvä kysymys -palvelun Kuinka lähestyä ihastusta? -artikkelista saat vinkkejä, kuinka lähestyä ihastusta ja tutustua häneen.

Lue lisää ihastumisesta Nuortennetistä ja Ylen artikkelista Rakkauden kemikaalicocktail saa elimistön sekaisin.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 26.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ke, 04/08/2020 - 22:32
Hei! Mä tykkään yhdestä Stranger thingsin näyttelijästä... En tiedä, mutta tämä on sellaista, että mulla on pakkomielle kattoa koko aika hänen kuviaan, hän pyörii mielessäni aivan koko ajan. Tää ei oo välttämättä ihastumista, mutta miten voisin muuttaa asioita ettei mulla ole koko aikaa pakko katsoa hänen esim) kuvia, videoita.
To, 04/16/2020 - 14:45
Hei! Hienoa, että kysyt neuvoa tilanteeseesi. Ajattelen, että sinun olisi hyvä jutella asiasta tarkemminkin jonkun kanssa. Kauan tätä on jatkunut? Miltä sinusta tuntuu silloin, kun et pysty katsomaan hänen kuviaan tai videoitaan? Häiritseekö tämä sinun normaalia elämääsi? Pystytkö keskittymään esimerkiksi koulutehtäviin/opiskeluun/työhön? Onko sinulla lähipiirissäsi joku aikuinen, jonka kanssa voisit jutella asiasta? Voit myös tulla juttelee Nuortenelämä.fi-chattiin, joka on avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 14-16. Chat on tämän sivuston oikeessa alalaidassa. Lisää sinua auttavia chatteja löydät Netarista: www.netari.fi/avoimet-chatit

Tsemppiterkuin, Riina
Pe, 04/03/2020 - 23:15
Olen 12-vuotias tyttö. Oon ollu kohta puol vuotta ihastunut luokkani poikaan... En oikein tiedä onko hän kiinnostunut vai onko hän vain kiltti... En saa häntä mielestäni ja minusta vaikuttaa, että hän pitää parhaasta ystävästäni..
To, 04/16/2020 - 11:05
Moi! Ihana kuulla, että olet ihastuntut. Siitä tunteesta voi hyvillä mielin nautiskella itsekseen. Toisesta ei oikein voikaan varmuudella tietää, onko hän ihastunut ja keneen. Se selviää parhaiten kysymällä. Yksi keino on tutustua ensin poikaan vähän paremmin - sen voi aloittaa juttelemalla/chattailemalla vaikka ihan tavallisista asioista. Tutustumalla toiseen kummankin tunteet voivat selkiytyä sekä itselle että toiselle.

Toivottavasti yllä olevasta artikkelista on sulle hyötyä!
Tsemppiterkuin, Riina
Ke, 03/18/2020 - 19:46
Mä oon ihastunut meijän luokan poikaan mutta tiedän että hän ei juurikaan pidä minusta. Tiedän myös että hän on ihastunut toiseen tyttöön. Oon lähetelly viesteiki mut hän ei ikinä vastaa ja se on vähän noloa lähetellä yksin viestei
To, 04/16/2020 - 11:00
Moi! Ikävä kuulla, että et tunnu saavan vastakaikua tunteillesi ihastukseltasi. Se voi joskus tuntua raastavaltakin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinussa olisi jotain vikaa. Voi olla, että ette ehkä vielä tunne niin hyvin, että hän tietäisi kuinka mahtava tyyppi sä oikeesti oletkaan. Joskus taas ihmisten tunteet eivät vain kohtaa - eikä kummassakaan osapuolessa ole vikaa.

Voihan olla, että tilanne vielä muuttuu - ehkäpä teillä on mahdollisuus joskus tutustua paremmin? Toisaalta, uusia ihastuksiakin varmasti vielä tulee!

Tsemppiä ja ihanaa kevättä! t. Riina
Su, 02/23/2020 - 00:16
Hei, olen 15v. Tyttö. Olen ollut ihastunut rinnakkaisluokkalaiseen poikaan jo ainakin 4 kuukautta. Olen huono tekemään aloitteita ja olen muutenkin niin sinisilmäinen, etten halua loukata ketään. Olen kysynyt häntä kaverikseni sosiaalisessa mediassa, mutta vastaus oli epäselvä enkä ole varma että haluaako hän oikeasti tutustua. Hän vastasi"no ehkä joo".. nyt kuitenkin olin leirillä, jossa yksi poika ihastui minuun, minä en niin vahvasti, ja yleensä etenen ihastusteni kanssa hitaasti mutten uskaltanut sanoa sitä.. joten olemme nyt yhdessä. Minulla on vielä tunteita edellistä ihastustani kohtaan, paljon vahvempia kuin poikaystävääni kohtaan, mutta en halua kertoa hänelle, sillä hän sanoi, että hän ei sovi kenellekään, ja että hänen 6 exästä 4 jätti hänet.. en edes tiedä onko ijastuksellani jotain tunteita minua kohtaan, vaikka hänen kaverit kiusoittelevatkin häntä kun esim tanssimme koulussa muutaman kerran valssia kun harjoittelimme koulun tansseja varten..
To, 02/27/2020 - 13:13
Hei! Seurustelusuhteen aloittamisesta sovitaan aina yhteisesti, toisen osapuolen kanssa. Seurustelu aloitetaan molempien yhteisestä vapaasta tahdosta, ja koska toisesta tykätään. Siinä on paljon samanlaista kuin ystävyydessä, mutta tunteet ovat erilaiset seurustelukumppania kuin ystävää kohtaan. Seurustelua ei kannata aloittaa siksi, että ei kehtaa/uskalla kieltäytyäkään siitä. Ymmärrän hyvin, että et halua loukata toista. Ei kuitenkaan ole kummallekaan teistä reilua, että seurustelette vasten sinun todellista tahtoasi. Ehdotan, että aivan aluksi mietit, mitä just sä haluat, ja tunnet. Ajatusten selkiyttämisessä voi auttaa juttelu hyvän ystävän tai tutun aikuisen kanssa. Tai vaikkapa keskustelu nuorten chatissa (www.netari.fi/avoimet-chatit/).

Voit halutessasi jutella poikaystäväsi kanssa tilanteesta ja siitä, että et ehkä olekaan valmis/halukas seurusteluun. Voit esimerkiksi ehdottaa, että jatkaisitte tutustumista kaveripohjalla, ja myöhemmin katsoisitte uudestaan, oletteko halukkaita ja valmiita seurustelusuhteeseen. Vaihtoehtonasi tietty on, että eroat hänestä taikka jatkat yhä seurustelua. Tee siten, miten sinusta itsestäsi tuntuu oikealta ja hyvältä.

Seurustelua ei ainakaan ole reilua jatkaa siksi, että sinun käy sääliksi poikaa tai siksi, että et uskalla erota, koska pelkäät loukkaavasi häntä. Ihmissuhdeasiat voivat olla haastavia ja aiheuttaa monenlaisia tunteita. Keskustelu rehellisesti ja toista kunnioittavasti voi auttaa monessa tilanteessa.

Tsemppiterkuin, Riina
La, 02/08/2020 - 18:25
Moi! Mä oon 14 koht 15 vuotias poika ja mä oon ihastunut yhteen saman ikäiseen tyttöön, joka on eri luokalla. Mä oon tykännyt hänestä jo useamman vuoden ja hän on niin kaunis ja mukava. Mutta en uskalla kertoa asiasta hänelle, vaikka tykkään hänestä todella paljon.
Ke, 02/12/2020 - 12:42
Moi! Ompa mukavaa, että olet ihastunut! Ihastumisen tunteesta voi hyvillä mielin nauttia itsekseen, vaikka ei ole valmis lähestymään ihastusta. Jos aloitteen tekeminen tuntuu liian jännittävältä, anna itsellesi aikaa.

Sitten, kun/jos päätät kertoo tunteistasi tytölle ja jos juttelu asiasta kasvotusten tuntuu vaikealta, yksi vaihtoehto on lähestyä ihastusta vaikkapa somen kautta. Myös kirjeen kirjoittaminen ihastukselle on keino viestiä omista tunteistaan. Jotkut voivat arvostaa kuitenkin enemmän kasvokkain juttelua.
Ihmiset yleensä pitävät siitä, kun heille kerrotaan, että heistä tykätään – olivatpa omat tunteet samanlaisia taikka ei. Yksi vaihtoehto on, että ehdotat tytölle, että viettäisitte aikaa yhdessä ja tutustuisitte paremmin, jolloin omista tunteista voi kertoa halutessaan vasta myöhemmin - sitten, kun toisen tuntee kunnolla.

Voit lukea lisää ihastumisesta ja aloitteen tekemisestä esimerkiksi Nuortennetistä: https://www.nuortennetti.fi/ihmissuhteet/
Ihanaa kevättä sinulle! Toivottelee, Riina

Sivut