Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
La, 03/07/2020 - 19:25
Moi! Oon 12 vuotias tyttö ja haluisin rahaa kun ensi syksynä alkaa yläaste ja sinne olis kiva laittaa uudet merkki vaatteet päälle. Tällä hetkellä saan kuukausi rahaa 30e/kk. Siitä menee noin 15-20e kavereiden kanssa syömässä käymiseen ja viikonloppukarkkeihin. Välillä ostan myös uusia vaatteita sillä rahalla vaikkei sillä paljoa mitään saa. Eli siitä ei paljoa jää jäljelle. Ostin myös juuri uudet airbodit joten minulta lähtee kesään saakka joka kuukausi rahasta 6e pois sen maksamiseen. Yritän kuitenkin vähän aina jättää rahaa säästöön.

Saan 100 euroa jos parannan koulun keskiarvon ysiin ja luultavasti onnistun koska koulu mennyt tosi hyvin, mutta siis sillä ei paljoa merkki vaatteita osteta. En ole kesällä hirveästi kotona koska lähdemme kuukaudeksi espanjaan ja siellä ei sitä rahaa hirveästi tienata kun ei ole sukulaisetkaan lähellä. Puhelimeni meni juuri rikki ja korjaus maksoi 165e joten joudun tehdä kotitöitä sen maksamisen eteen. Kotitöistä en siis tällä hetkellä saa rahaa. Synttärit on tosin kesällä mutta niistä en enää saa paljoa rahaa kun synttärijuhlien pitäminen lopetettiin. Niinkuin yleensä meidän perheessä on ollut tapana tehdä kun on täyttänyt 12v. Tottakai meillä kuitenkin kakkua on tarjolla mutta synttäreilleni tulee vain ne ketkä muistaa eli synttäriä kutsua ei enää lähetetä. En tiedä hirveästi muita keinoja rahan säästämiseen.
La, 02/29/2020 - 14:35
Hei mietin oisko täällä mitään kesätöitä 13v joka täyttää just 1kk kun alkaa jollakin kesätyöt oisko mahdollista otta 13v kesätöihin joka on melkein 14v.
Ti, 03/03/2020 - 10:15
Hei! Kiitos kommentistasi. Kiva, että etsit itsellesi kesätöitä. Kerrotko vielä, mitä paikkaa tarkoitat? Mistä paikkakunnalta etsit kesätöitä? Joka tapauksessa sinun on kyllä ikäsi puolesta mahdollista päästä töihin. Sivulta https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle voit tutustua työtehtäviin, jotka sopivat ikäisellesi. Sivulla on myös vinkkejä, mitä kautta voit etsiä töitä. :)

Kannustan sinua kirjoittamaan viestin Kysyttävää-palstalle, mikäli kaipaat lisää tietoa tai neuvoja työnhakuun: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
La, 02/29/2020 - 11:29
Hei
Olen 12 vuotias tyttö ja tarvisin 300€ playstationiin mitä olen halunnut jo pidemmän aikaa. Viikkorahaa en saa ollenkaan jos joitain töitä tarjoudun tekemään niin ehkä siitä muutaman euron saan mutta sillä taktiikalla 300€ on tosi iso urakka. Kun käymme mummolassa mummo yleensä antaa parikymppiä mutta sielläkin käymme todella harvoin. Olen miettinyt että voisin auttaa naapureita mutta naapurimme ovat aika vihaisen oloisia niin vanhempani sanoivat ettei sinne kannata mennä. En yhtään tiedä mistä saisin 300€ kun tosiaan haluisin sen pleikkarin?
Su, 03/15/2020 - 22:53
Hei. Sinun kannattaa tehdä vaikka suunnitelma yhdessä vanhempiesi kanssa miten voisit ansaita tuon summan kotitöillä Playstationia varten. Ja isovanhemmilta saadut pienet summat auttavat aina säästämään rahaa. Säästäminen on pitkäjänteistä, eli kannattaa ajatella sitä jo lähtökohtaisesti, että et saa välttämättä summaa kasaan viikossa tai kahdessa.
terkkuja ja tsemppiä säätämiseen, Mika - Nuortenelämä.fi
Ke, 02/26/2020 - 22:51
Hei olen 12
tarten noin 150€-200€ rahaa uteen koneeseen mutta en saa viikko rahaa enkä pääse töihin ja syntäreihin on paljon aikaa
To, 02/27/2020 - 09:27
Moi! Toivottavasti yllä olevan artikkelin vinkeistä on sulle hyötyä. Vinkkejä saat myös kommenttikentän muista vastauksista. Voisit esimerkiksi vielä kysellä tutuilta aikuisilta ja vaikka sukulaisilta, olisiko heillä sinulle jotain pientä työtä, josta he voisivat maksaa sinulle rahaa. Työ voi olla esimerkiksi siivousta, lemmikkien hoitoa tai pihatöitä. Voit esimerkiksi koettaa sopia, että tekisit vaikkapa kerran tai pari viikossa jonkun työn, josta sinulle maksettaisiin aina tietty summa.

Voit keskustella rahan tienaamisesta lisää nuorisotyöntekijän tai jonkun sinulle tutun aikuisen kanssa. Aikuinen voi auttaa sua tekemään just sulle sopivan suunnitelman rahan tienaamiseen.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 02/25/2020 - 11:02
Moikka. Oon 20v inttileski ja työtön. Mistä saan paniikki rahaa. Puoliso tarvi armeijaan vaikka mitä pilleriä ja muuta varustetta, ja nyt tili huutaa halleluujaa. Liitosta saan ansiosidonnaista n.800€ ja kelasta asumistukea 165€. Tilillä on nyt vajaa 250€, ja vuokra pitää maksaa 5.3. Mistä saan paniikki rahaa että saan vuokran hoidettua ja n. 100€ laskuja?
Ti, 02/25/2020 - 11:20
Moi! Suosittelen kääntymään Kelan puoleen ja selvittämään oikeutenne toimeentulotukeen. Tietoa Kelan sivulta: "Sinulla voi olla oikeus saada perustoimeentulotukea, jos tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihisi, kuten asumiseen, ruokaan, terveydenhoitoon ja vaatteisiin. Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta. Kunnan sosiaalitoimisto voi harkintansa mukaan myöntää lisäksi täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea."
Lue lisää: https://www.kela.fi/toimeentulotuki.

Tsemppiterkuin, Riina
Su, 02/23/2020 - 21:32
Moi

Olen 10-vuotias Helsingistä. Olen myymässä tietokonetta että saisin paremman mutta en saa tarpeeksi rahaa jos myyn sen joten tarvitsen vielä rahaa. Äitilläni ei ole varaa antaa viikko rahaa tai antaa rahaa jos teen kotitöitä. Olisi kiva jos saisin vinkkejä. :)

Sivut