”Kieltäytyminen” vai pakkoajatus

Hei! Olen 22 nainen ja minulla on muutaman vuoden ajan ollut vähän niinkuin pakkoajatuksena se että olisin lesbo. En pysty kuvittelemaan olemaan esimerkiksi naisen kanssa tai tulevaisuudessa että puolisoni olisi nainen. Nyt kuitenkin ajatus tuntuu ”muka hyvältä” vaikka en ole ihastunut ikinä naisiin. Yleensä jos katson naisen ulkonäköä niin joko hänellä on ominaisuuksia joita itselleni haluan tai sitten hän näyttää muuten kivalta. Pelottaa että ne ”olen lesbo” pakkoajatukset ovatkin jotenkin muuttaneet minut oikeasti lesboksi. Koen itseni kuitenkin heterona ja mikäli olisin lesbo en kyllä hyäksyisi sitä itse. Ajatukset ovat esimerkiksi myös sellasia että ”jos en ole ennen tuota autoa tuossa paalulla niin silloin olen lesbo”.. olen käyny näiden pakkoajatusten takia psykologilla silloin kun ne alkoivat ja ne olivatkin jo yli vuoden ajan paremmalla tasolla. Nyt kuitenkin ahdistaa että mitä jos oikeasti olen lesbo.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos viestistäsi. Jokaisella on itsemäärittelyoikeus seksuaalisen suuntautumisen suhteen, eli vain sinä voit kuvata itseäsi jollain sanalla, jos siis ylipäätään haluat niin tehdä. On myös oikeus olla määrittelemättä seksuaalista suuntautumistaan. Ihmiset alkavat hahmottaa omaa suuntautumistaan hyvin eri-ikäisinä - joillekin se alkaa kirkastua jo varhain nuoruudessa, jotkut saattavat pohtia asiaa vielä eläkkeelläkin. Seksuaalinen suuntautuminen voi myös muuntua elämän varrella. Oma kokemus asiasta on kuitenkin aina tärkein. 

Ajatusten voimalla ei oikein voi muuttaa omaa seksuaalista suuntautumistaan, koska se ei ole valinta tai tahdonalainen asia. Sen sijaan omaa suhtautumista eri asioita kohtaan voi muuttaa. Kaikki seksuaaliset suuntautumiset ovat yhtä hyviä, eikä tietty seksuaalinen suuntautuminen tee ihmisestä parempaa tai huonompaa. 

On normaalia ja yleistäkin, että kun katsoo jonkun toisen ulkonäköä, kiinnitetään huomio erityisesti niihin ominaisuuksiin, joita haluaisi itsellä olevanSe, että toinen näyttää omaan silmään kivalta, ei kerro seksuaalisesta suuntautumisesta. Jokaisessa on viehättäviä ominaisuuksia ja kauniita piirteitä sukupuolesta riippumatta. On hienoa, että huomaa niitä muissa ihmisissä (ja itsessä). 

Voit halutessasi lukea seksuaalisesta suuntautumisesta tietoa Setan sivuilta. Tieto voi helpottaa oloa ja selkeyttää omia ajatuksia. 

Kannustan lukemaan myös vastauksen kysymykseen “Apua seksuaalisen suuntautumisen kanssa. Voit saada siitä uusia näkökulmia aiheeseen ja helpotusta ahdistaviin ajatuksiin 

Jos ahdistus ja pakkoajatukset jatkuvat, suosittelen olemaan uudelleen yhteydessä psykologiisi, jotta saat apua ja olosi helpottuu.  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Vaikuttaa siltä, että sulla on "homoja ajatuksia" tai jotenkin ainakin haluat ehkä alitajuisesti antaa ittes kokeilla sitä mahdollisuutta että et ookkaan hetero, koska muuten et luultavasti miettisi paljoa että hmm olenko sittenkin lesbo. Välillä tätä miettii varmaan lähes jokainen jossain vaiheessa. Voit miettiä sopiiko mikään toisista seksuaalisuuksista itellesi, jos ei, siinäs sitte vaan oot onnellisesti hetero. Ei silti tee hyvää, että kiellät iteltäs melkein jo sen pelkän ajatuksen siitä, että saattaisit olla jotain muuta kuin hetero.

Mieti ainakin biseksuaalisuutta (tykkää sekä miehistä ja naisista), sekä panseksuaalisuutta (tykkää sekä miehistä ja naisista, saattaa tuntea romanttisia tunteita vain toista sukupuolta kohtaan, ja seksuaalisia tunteita toista kohtaan).