Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 06/16/2020 - 14:32
Oon kohta 14 vuotias tyttö ja pitäs kerätä rahaa puhelimeen. En osta aivan uutta puhelinta jotta säästän enemmän rahaa mutta pitäs sellanen 300-400 euroa saaha kerättyä kesäloman aikana.
Saan rahaa joskus jostain kotitöistä tosin tosi harvoin, vien paljon pulloja saan yhestä pullo kassista jo 10e, myyn myös turhia tavaroita parilla eurolla eteenpäin, sekä kun kohta on synttärit saan ainakin yli 100 euroa lisärahaa ellen lisää. Menisin mieluusti johonkin sukulaisille tai jonnekin auttamaan joissain hommissa mutta oon tosi ujo siinä hetkessä että en tiiä uskallanto sellasta kysyä.
Pe, 06/26/2020 - 16:44
Hei,
hienoa että suunnittelet rahan säästämistä - oletkin keksinyt jo monia tapoja, miten saat rahaa säästettyä. Sukulaisten auttaminen on hyvä idea tienata jonkin verran rahaa. Jos asiasta kysyminen sukulaisilta kasvokkain tuntuu liian jännittävän/pelottavan, voisitko vaikkapa laittaa heille viestiä asiasta? Tai voisiko esimerkiksi vanhempasi tiedustella etukäteen sukulaisiltasi, olisiko heillä jonkinlaista hommaa sinulle, josta he olisivat valmiita maksamaan hiukan korvausta?

Tsemppiä ja rohkeutta sinulle!
Terkuin, Riina
Su, 06/14/2020 - 21:57
Miten voi tienata 3000euroa. Aikaa ens kesään asti. Säästöissä 500e. Asun pienellä paikka kunnalla missä ei paljoa tapahtumia ole. Apua!
Pe, 06/26/2020 - 16:38
Hei! Hienoa, että suunnittelet ja olet aloittanut rahan säästämisen hyvissä ajoin. Yleisin tapa tienata tahaa on palkkatöiden tekeminen. Jos olet kuitenkin alle 14-vuotias, sinua ei voida palkata töihin.

Jos et pääse vielä palkkatöihin, saat vinkkejä rahan tienaamiseen yllä olevasta artikkelista.
Jos olet 14-vuotias, löydät vinkkejä rahan tienaamiseen tältä sivulta: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle
Jos olet 15-vuotias ja suorittanut oppivelvollisuuden, löydät vinkkejä täältä: https://www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle

Voisit tehdä tarkan suunnitelman vuoden ajaksi rahan tienaamiseen. Suunnitelma voi auttaa pääsemään tavoitteeseen ja seuraamaan rahatilanteen edistymistä. Voit pyytää apua suunnitelman laatimiseen joltakin luotettavalta aikuiselta.

Tsemppiterkuin, Riina
Su, 06/14/2020 - 20:15
Heippa! Tarttisin rahaa nopeasti 200e. En saa rahaa kotitöistä, enkä muutenkaan viikko/kuukausi rahaa. Olen siis 12v ja en pääse vielä kesätöihin. Tarvisin 200e tosiaan alle 2vk. Onnistuisiko mitenkään auttaa?
Pe, 06/26/2020 - 16:31
Hei,
200 euron tienaaminen ikäisenäsi voi olla haastavaa, erityisesti lyhyessä ajassa. Kannustan sinua juttelemaan vanhempiesi (tai jonkun luottoaikuisesi) kanssa, miten voisit tienata tuon summan rahaa. Tai jutella, voisivatko he esimerkiksi lainata summan sinulle ja sitten voisit korvaukseksi joko maksaa summan takaisin pidemmällä aikavälillä tai tehdä esimerkiksi kotitöitä tai muuta avustavaa hommaa korvaukseksi rahasta.

Yllä olevasta artikkelista saat vinkkejä, kuinka taskurahaa voi tienta. Toivottavasti niistä on sinulle hyötyä. :)
Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Pe, 06/12/2020 - 20:07
Moi!
Oon melkeen 12-v tyttö Lapista, ja oon pitkään halunnut n. 600€ maksavaa Trekin polkupyörää. Äiti ja isä sano, etten vielä tarvii uutta pyörää, sillä vanha on vielä sopiva ja että Trekin pyörä olisi aika kallis ostos. Vanhemmat kuitenkin lupas, että ne voi maksaa osan, eli mulle ei jäisi niin paljoa tienattavaksi.
Oon miettinyt, että alkaisin myymään tekemiäni keppareita Instagramin puolella, josta saisin kasaan osan rahoista. Haluisin kuitenkin saada rahat kasaan mahdollisimman pian, ja kepparin teossa kestää (n. 2vko per keppari)...
Olisko siis jotain vinkkejä, miten voisin saada muilla keinoilla rahaa kasaan tähän kyseiseen pyörään?
Pe, 06/26/2020 - 16:26
Hei,
tässäpä vinkkejä, miten voisi saada tienattua rahaa pyörää varten:
-Kotitöiden ja muiden avustavien töiden tekeminen esimerkiksi sukulaisilla tai naapurustossa. (Kysy voisitko esimerkiksi leikata nurmikkoa, olla kauppa-apuna, hoitaa lemmikkiä, pestä ikkunoita tai auton tai tehdä viikkosiivouksia rahallista korvausta vastaan.)
-Toivo esimerkiksi synttäri- ja joululahjat rahana ja laita säästöön.
-Poimi marjoja ja/tai sieniä ja myy ne.
-Myy tarpeettomaksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputoreilla (Tähän tarvitset vanhempien luvan)

Tsemppiterkuin, Riina
Pe, 06/12/2020 - 13:57
Moi. Oon 12v tyttö haluisin oman ponin joka maksaa 7000€. Tiedän että se vie aikaa mutta en keksi miten saada rahaa. Koti töistä en saa juuri mitään mummulta saan joka kk 250€ töistä mutta haluisin tehdä jotain lisä töitä.
Pe, 06/12/2020 - 15:22
Hei! Hienoa, että suunnittelet rahan säästämistä ja tiedostat poniin säästämiseen menevän aikaa. Valitettavasti rahan tienaaminen ikäisenäsi nopeasti on haastavaa, koska ikäistäsi ei voida palkata töihin. Mielestäni 250e kuukaudessa on iso summa rahaa, joten ajattelen että sinulla on kuitenkin melko hyvä tilanne ja voit hyvinkin päästä tavoitteeseesi eli 7000 euroon muutamassa vuodessa. Jos säästät kaikki mummultasi saamasi rahat, olet säästänyt 7000e alle 2,5 vuodessa.

Muita väyliä saada rahaa on pullojen kerääminen, marjojen poimiminen ja myynti sekä vanhojen tavaroiden ja vaatteiden myynti kirpparilla tai nettikirpparilla. Alle 14-vuotias voi myös esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai muissa niiden tapaisissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla. Sekin on yksi väylä rahan tienaamiseen. Voit myös tiedustella naapureiltasi ja tutuiltasi, olisiko heillä jotain pientä työtä, josta he olisivat valmiita maksamaan sinulle.

Kannustan sua tekemään selkeän suunnitelman rahan säästämiseksi, esimerkiksi vuodeksi kerrallaan. Voit kysyä siihen apua esimerkiksi vanhemmiltasi, sukulaisiltasi, paikkakuntasi nuorisotyöntekijältä tai kenties muulta luottoaikuiselta. Kirjatkaa suunnitelmaan rahasumma, mikä on tavoitteenasi säästää, sekä kaikki väylät, joiden kautta voit tienata rahaa. Voit asettaa välitavoitteita, esimerkiksi paljonko olisi hyvä tienata kuukaudessa.

Rahaa tarvitaan ponin ostamisen jälkeenkin esimerkiksi sen ruokaan, eläinlääkärikuluihin, varusteisiin ja ponin henkivakuutukseen, joten kannattaa suunnitella sekin, paljonko sinun tarvitsee säästää niihin etukäteen.
Rahan säästäminen poniin vaatii suunnitelmallisuutta, aikaa, kärsivällisyyttä ja ahkeraa asennetta - niillä pääsee jo pitkälle! :) Tsemppiterkuin, Riina

Sivut