Mistä kysyn apua?

Hei olen 16v nuori ja haluan muuttaa omilleni mutta en tiedä mitä pitäisi tehdä soitanko kelaan ja kysyn raha-asioista vai teenkö suoraan asuntohakemuksen? Auttakaa en tiedä!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Asumisneuvoja Sanna vastaa:

Alaikäisenä sinulla tulee olla vanhemman suostumus, jotta voit vuokrata asunnon. Vuokranantaja saattaa edellyttää, että vanhempi suostuu takaajaksi vuokranmaksulle, eli maksaa vuokran, mikäli vuokralainen ei sitä syystä tai toisesta maksa. Tästä on hyvä sopia jo ennen asunnonhakua, että suostuuko vanhempi vuokran takaajaksi ja kirjoittaa se myös asuntohakemuksiin.

Asunnon löytyessä voit hakea Kelasta yleistä asumistukea, sekä perustoimeentulotukea. Perustoimeentulotuen myöntämiseen vaikuttaa vanhempien tulot, sekä varallisuus ja Kela selvittää myös vanhempien mahdollisuudet huolehtia elatusvelvollisuudestaan, eli Kela ottaa yhteyttä myös vanhempiin. Jos opiskelet, voit hakea myös opintotukea. Kelan etuuksista voit tehdä suuntaa antavat laskurit täällä: https://www.kela.fi/laskurit . Voit myös halutessasi soittaa Kelaan ja kysyä tarkemmin neuvoja tukiin liittyen.

Terveisin, asumisneuvoja Sanna - Nuortenelämä.fi

KELA