Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 06/30/2020 - 09:04
Hei! Rahan tienaaminen nopeasti on ikäisenäsi usein haastavaa. Sinun on kuitenkin mahdollista saada tuo 300€ summa kasaan. Yllä olevasta artikkelista saat hyviä vinkkejä rahan tienaamiseen ikäisenäsi. Laitoin myös tähän vinkkejä tienaamiseen:

-Kotitöiden ja muiden avustavien töiden tekeminen esimerkiksi kotonasi, sukulaisilla tai naapurustossa. (Kysy voisitko esimerkiksi tehdä pihatöitä, olla kauppa-apuna, hoitaa lemmikkiä, pestä ikkunoita tai auton tai tehdä viikkosiivouksia rahallista korvausta vastaan.)
-Jos perheessänne on tapana saada joulu- ja synttärilahjoja, voit toivoa lahjat rahana ja laittaa ne säästöön.
-Poimi marjoja ja/tai sieniä ja myy ne.
-Kerää ja palauta pulloja.

Kannustan sinua juttelemaan vanhempiesi (tai jonkun luottoaikuisesi) kanssa, miten just sä voisit tienata rahaa. Hyvä suunnitelma auttaa tienaamaan tavoitesumman kasaan.

Tsemppiä ja kärsivällisyyttä rahan säästämiseen, 5€ on hyvä alku!
T. Riina
Ti, 06/16/2020 - 23:02
Moi oon 13v kohta 14v aijjon ostaa tietokoneen itselleni mikä maksaa noin 1500e. Saan rahaa vanhemmilta pienistä kotitöistä.Mutta isovanhemmilta vähän taas enemmän mutta se on rankkaa hommaa.Rahaa on noin nyt 1200 mutta äiti sanoi että en saa kaikkea käyttää tililtäni eli pitäisi aloittaa jostain noin 700e kohtiin ja loput saada.Ja nyt kun korona tilanne niin kesätyö paikat on aika heikot ja minun ikäiseni pääsee just ja just eli miten saisin rahaa mutta ei kauheella vaivalla
Ti, 06/30/2020 - 08:59
Hei! Monet etsivät helppoa ja nopeaa tapaa tienata rahaa. Hyvin usein sellaista keinoa ei kuitenkaan tunnu löytyvän.
Olet sen ikäinen, että sinun on mahdollista päästä palkkatöihin. Töiden tekeminen usein on ikäisellesi yllä olevan artikkelin vinkkien jälkeen kätevin keino tienata rahaa. Kannustan sinua tutustumaan Töitä 14-vuotiaalle -osion vinkkeihin, jotka voivat auttaa sinua töiden saamisessa ja sitä kautta rahan säästämisessä: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Ikäisellesi sopivia töitä on olemassa monenlaisia, joissakin pitää nähdä enemmän vaivaa kuin toisissa ja jotkut ovat itselle mieluisampia hommia kuin toiset. Kannustan sinua pohtimaan vaikka tuon linkkaamani sivun avulla, millaista työtä olisit halukas tekemään ja mistä voisit sellaisia töitä hakea. Voit hakea töitä suoraan sinua kiinnostavasta paikasta. Myös osoitteiden pikaduuni.fi ja kesaduuni.org kautta voit hakea töitä. Voit kysyä töitä myös lähimmältä 4h-yhdistykseltäsi. Ikäisellesi sopisi myös lehdenjakotyö, mitä olet siitä työstä mieltä? Osoitteessa www.jakajaksi.fi voit halutessasi hakea lehdenjakotöitä.

Jos et halua tehdä palkkatöitä, toivottavasti yllä olevan artikkelin vinkit auttaa sinua taskurahan tienaamisessa. Voit saada lisää vinkkejä tilanteeseesi vaikkapa jossakin nuorten chatissa: www.netari.fi/avoimet-chatit

Kivaa kesää ja tsemppiä rahan säästämiseen! T. Riina
Ti, 06/16/2020 - 17:16
Moi oon 11v tyttö ja tarviisin 1000-2000€ eikä oo mitään aikarajaa en saa äitiltä mitään ja iskältä ehkä puolessa vuodessa 2€ ja asun paikkakunnalla jossa ei voi tienata rahaa, saan ainoastaan synttäreillä ehkä 300€
Ma, 06/29/2020 - 16:29
Hei! Tuhansien eurojen tienaaminen ikäisenäsi on yleensä haastavaa. Yleisesti ottaen kaikilla paikkakunnilla voi kyllä tienata rahaa, mutta ikäistäsi ei voida ottaa palkkatöihin. Voit alkaa etsiä palkkatöitä sinä vuonna, kun täytät 14 vuotta, ja tienata sillä tavoin rahaa.
Vinkkejä rahan tienaamiseen ikäisenäsi:
-Kotitöiden ja muiden avustavien töiden tekeminen esimerkiksi sukulaisilla tai naapurustossa. (Kysy voisitko esimerkiksi tehdä pihatöitä, olla kauppa-apuna, hoitaa lemmikkiä, pestä ikkunoita tai auton tai tehdä viikkosiivouksia rahallista korvausta vastaan.)
-Jos perheessänne on tapana saada joululahjoja, voit toivoa joululahjat rahana ja laittaa ne säästöön.
-Poimi marjoja ja/tai sieniä ja myy ne.
-Kerää ja palauta pulloja, niin saat jonkin verran rahaa.

Kannustan sinua myös juttelemaan vanhempiesi (tai jonkun luottoaikuisesi) kanssa, miten just sä voisit tienata tuon 1000-2000e summan rahaa.

Tsemppiterkuin, Riina
Ti, 06/16/2020 - 14:32
Oon kohta 14 vuotias tyttö ja pitäs kerätä rahaa puhelimeen. En osta aivan uutta puhelinta jotta säästän enemmän rahaa mutta pitäs sellanen 300-400 euroa saaha kerättyä kesäloman aikana.
Saan rahaa joskus jostain kotitöistä tosin tosi harvoin, vien paljon pulloja saan yhestä pullo kassista jo 10e, myyn myös turhia tavaroita parilla eurolla eteenpäin, sekä kun kohta on synttärit saan ainakin yli 100 euroa lisärahaa ellen lisää. Menisin mieluusti johonkin sukulaisille tai jonnekin auttamaan joissain hommissa mutta oon tosi ujo siinä hetkessä että en tiiä uskallanto sellasta kysyä.
Pe, 06/26/2020 - 16:44
Hei,
hienoa että suunnittelet rahan säästämistä - oletkin keksinyt jo monia tapoja, miten saat rahaa säästettyä. Sukulaisten auttaminen on hyvä idea tienata jonkin verran rahaa. Jos asiasta kysyminen sukulaisilta kasvokkain tuntuu liian jännittävän/pelottavan, voisitko vaikkapa laittaa heille viestiä asiasta? Tai voisiko esimerkiksi vanhempasi tiedustella etukäteen sukulaisiltasi, olisiko heillä jonkinlaista hommaa sinulle, josta he olisivat valmiita maksamaan hiukan korvausta?

Tsemppiä ja rohkeutta sinulle!
Terkuin, Riina
Su, 06/14/2020 - 21:57
Miten voi tienata 3000euroa. Aikaa ens kesään asti. Säästöissä 500e. Asun pienellä paikka kunnalla missä ei paljoa tapahtumia ole. Apua!
Pe, 06/26/2020 - 16:38
Hei! Hienoa, että suunnittelet ja olet aloittanut rahan säästämisen hyvissä ajoin. Yleisin tapa tienata tahaa on palkkatöiden tekeminen. Jos olet kuitenkin alle 14-vuotias, sinua ei voida palkata töihin.

Jos et pääse vielä palkkatöihin, saat vinkkejä rahan tienaamiseen yllä olevasta artikkelista.
Jos olet 14-vuotias, löydät vinkkejä rahan tienaamiseen tältä sivulta: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle
Jos olet 15-vuotias ja suorittanut oppivelvollisuuden, löydät vinkkejä täältä: https://www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle

Voisit tehdä tarkan suunnitelman vuoden ajaksi rahan tienaamiseen. Suunnitelma voi auttaa pääsemään tavoitteeseen ja seuraamaan rahatilanteen edistymistä. Voit pyytää apua suunnitelman laatimiseen joltakin luotettavalta aikuiselta.

Tsemppiterkuin, Riina
Su, 06/14/2020 - 20:15
Heippa! Tarttisin rahaa nopeasti 200e. En saa rahaa kotitöistä, enkä muutenkaan viikko/kuukausi rahaa. Olen siis 12v ja en pääse vielä kesätöihin. Tarvisin 200e tosiaan alle 2vk. Onnistuisiko mitenkään auttaa?

Sivut