Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 05/26/2020 - 09:46
Moi! Valitettavasti rahan tienaaminen ikäisenäsi nopeasti on haastavaa. Rahaa tienataan tavallisimmin tekemällä töitä. Työaikalaissa sanotaan, että alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Alle 14-vuotias voi kuitenkin esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla. Se on yksi väylä rahan tienaamiseen. Sinun on myös mahdollista tienata taskurahaa, ilman varsinaista työpaikkaa. Voit kysellä vaikkapa naapureilta, sukulaisilta ja muilta tutuilta, voisitko auttaa heitä joissakin hommissa ja saada siitä tietyn summan rahaa palkkioksi. Voit hyödyntää ylläolevan artikkelin vinkkejä.

Kannustan sua tekemään selkeän ja tarkan suunnitelman rahan säästämiseksi, esimerkiksi vuodeksi kerrallaan. Voit kysyä siihen apua esimerkiksi vanhemmiltasi, sukulaisiltasi, paikkakuntasi nuorisotyöntekijältä tai kenties muulta luottoaikuiselta. Kirjatkaa suunnitelmaan rahasumma, mikä on tavoitteenasi säästää, sekä kaikki väylät, joiden kautta voit tienata rahaa. Voit asettaa välitavoitteita, esimerkiksi paljonko olisi hyvä tienata kuukaudessa.

Hevosen ostamiseen tarvittava rahasumma on tuhansia euroja. Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:n mukaan esimerkiksi hyvin koulutettu, rauhallinen ja terve keski-ikäinen (8-15v) ratsuhevonen maksaa 4 000 eurosta ylöspäin, rodusta ja yksilöstä riippuen jopa 10 000 €. Rahaa tarvitaan myös hevosen ostamisen jälkeenkin esimerkiksi sen ruokaan, eläinlääkärikuluihin, varusteisiin ja hevosen henkivakuutukseen. Hevosen hankkimisesta tulee tietysti myös keskustella huoltajien kanssa. Lue lisää hevosen hankkimisesta: www.shkl.net/omistaminen/mita-tulee-ottaa-huomioon-ennen-kuin-ostaa-hevosen

Rahan säästäminen hevoseen vaatii suunnitelmallisuutta, aikaa, kärsivällisyyttä ja ahkeraa asennetta, niillä pääsee jo pitkälle! :) Tsemppiterkuin, Riina
Su, 05/17/2020 - 20:59
Moi, olen 14-vuotias tyttö ja mun pitäs säästää rahaa vaikka ja mihin. Ensisijaisena olisi Särkänniemen kausikortti, joka maksaa 120€ ja olen kerännyt vasta 25€. Niitä kausikortteja myydään kai toukokuun loppuun ja mulle tulee hirvee kiire. Saan joka sunnuntai 5€ kotitöistä, ja nyt pitäisi miettiä miten oikeasti saisin nopeasti rahat kasaan. Olisiko jotain helppoa hyvää tapaa, muuta kuin niitä että lenkitä naapurin koiraa tai kerää pulloja.?
Ma, 05/25/2020 - 23:00
hei voit ainaa kääntyä vanhenpies puoleen ja kysyä niiltä tai lainata.
Ti, 05/19/2020 - 13:05
Moi! Rahan tienaaminen helposti ja nopeasti on yleensä haastavaa, erityisesti tosi nuorella iällä. Iässäsi rahaa voi tienata kotitöiden lisäksi palkkatöitä tekemällä. Kannustan sua hakemaan esimerkiksi kesätöitä itsellesi. Vinkkejä siihen, millaisia töitä iässäsi voi tehdä ja mistä töitä voi hakea, saat tältä Töitä 14-vuotiaalle -sivulta: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Toukokuun loppuun on enää vajaa kaksi viikkoa aikaa, joten olet oikeassa, että kausikortin ostamisen kanssa sinulla tulee kiire. Voit silti vielä ehtiä saada tarvittavan rahasumman kasaan. :) Voisitkohan pyytää vanhemmiltasi/huoltajaltasi ennakkoon rahaa kotitöistä? Tekisit kotitöitä samaan tapaan kuin tähänkin asti, mutta saisit rahan jo etukäteen? Näin ehtisit ostaa kausikortin ja myöhemmin kesällä voisit tienata rahaa kesätöillä. Tai onko sinun mahdollista jutella vanhempiesi/huoltajasi kanssa sellaisesta mahdollisuudesta, että tekisit jotain ekstratöitä kotosalla, josta sinulle maksettaisiin vähän enemmän rahaa?

Tsemppiä rahan tienaamiseen!
Terkuin, Riina
Pe, 05/15/2020 - 14:27
Moi. Oon 11 vuotias tyttö ja tarvisin nopeesti 20€. Meillä ei oo pulloja jotka voisin viedä. Mun papalla on metallinpaljastin niin oilisko kellään idoita mihin voisin mennä etsimään rahaa sillä?
Ma, 06/08/2020 - 22:54
Jos sulla on pyörä ni kannattaa lähtee pyöräilee ja etit siltä matkalta pulloja tölkkejä ja tällästä
Ti, 05/19/2020 - 12:51
Moi. Rahaa voi etsiä esimerkiksi rannoilta, teiden varsilta ja ojista, omasta lähiympäristöstä ja maanomistajan luvalla pelloilta, kylältä, kaupungilta tai puistoista. Rahaa voi löytää periaattesta mistä vain, missä ihmisiä on joskus liikkunut. Suosittelen lukemaan tämän Ylen jutun siitä, mitä metallinpaljastimella saa ja ei saa tehdä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/12/23/metallinilmaisin-mita-silla-saa-ja-ei-saa-tehda
Jos löydät esimerkiksi yli 100 vuotta vanhaa rahaa, on sinun otettava yhteyttä Museovirastoon. Voit myös saada löydöstäsi palkkion. Museovirasto määrittelee sopivan löytöpalkkion.

Vinkki: rahanetsintäreissulla voit pitää mukanasi pussia, johon voit kerätä pullot ja tölkit, jos satut niitä löytämään samalla - ja sitten palauttaa ne pullonpalautusautomaattiin ja tienata siten rahaa.

Tsemppiä rahan etsintään!
Terkuin, Riina
To, 05/07/2020 - 21:41
hei! olen juuri 12 vuotta täyttänyt tyttö. tarvitsisin rahaa noin 130 euroo ja en ole kamalan kärsivällinen säästämisen suhteen. eli mitä nopeammin saan rahaa sitä parempi. Saan kotitöistä kuukaudessa noin 40 euroo ja pystyn auttamaan sukulaisia. Ongelma on vaan se että en jaksa säästää pitkään. Olisiko jotain ideoita miten pystyisin säästämään kärsivällisemmin?
Pe, 05/08/2020 - 09:29
Hei! Kiva, että tienaat kotitöitä tekemällä kuukausittain rahaa. Hienoa, että tiedostat, missä asiassa kaipaat harjoitusta. Kun tiedostat asian, on se jo hyvä askel kohti kehittymistä kärsivällisemmäksi rahan säästäjäksi. Säästämistä ja kärsivällisyyttä voi siis harjoitella. Kannustan sua tekemään selkeän suunnitelman 130 euron säästämiseksi. Selvitä ja sovi ensin sukulaistesi kanssa, mitä ja kuinka usein teet heitä auttaaksesi ja kuinka paljon he sinulle maksavat siitä. Jos ajatellaan, että saat kolmessa kuukaudessa noin 120 euroa kotitöistä, jää tienattavaksesi muilla tavoin noin 10 €. Jos haluut tienata summan kasaan 2 kuukaudessa, tarkoittaa se, että sinun pitäisi tienata kotitöistä saamasi 80 euron lisäksi 50 euroa muilla tavoin. Onko se sinulle mahdollista?

Kun asoitat tavoitteet selkeästi ja kirjaat ne ylös vaikka paperille seinälle (tai vihkoon, tai tietokoneelle) voi se motivoida sinua ja auttaa pysymään kärsivällisenä. Voi pyytää apua suunnitelman laatimiseen vaikkapa vanhemmiltasi tai nuorisotyöntekijältä paikkakunnallasi. Jos siitä huolimatta tuntuu, että kärsivällisyytesi ei riitä, voit laittaa rahasi säästöpossuun ja antaa sen avaimen vaikka vanhemmillesi talteen. He voivat sitten antaa avaimen sinulle, kunhan olet päässyt tavoitteeseesi. Tai voit vaikka pyytää vanhempiasi pitämään sinun rahasikin hallusaan siihen saakka, kunnes olet tavoitteessasi.

Toivottavasti vastauksesta on sulle hyötyy. Tsemppiä! T. Riina
To, 05/07/2020 - 14:18
Hei! Oon 14-vuotias ja säästän rahaa, jotta pääsisin amerikkaan vaihtoon. Mulla on pari vuotta aikaa kerätä tarpeeksi käyttörahaa sinne. Mikä ois paras keino kerätä rahaa nopeasti ja pitkällä ajalla (mulle kaks vuotta on aika pitkä aika)?

Sivut