Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.
Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!
Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.
Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.
Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.
Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.
Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.
Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.
Nuortenelämä Riina
Kannustan sua tekemään selkeän ja tarkan suunnitelman rahan säästämiseksi, esimerkiksi vuodeksi kerrallaan. Voit kysyä siihen apua esimerkiksi vanhemmiltasi, sukulaisiltasi, paikkakuntasi nuorisotyöntekijältä tai kenties muulta luottoaikuiselta. Kirjatkaa suunnitelmaan rahasumma, mikä on tavoitteenasi säästää, sekä kaikki väylät, joiden kautta voit tienata rahaa. Voit asettaa välitavoitteita, esimerkiksi paljonko olisi hyvä tienata kuukaudessa.
Hevosen ostamiseen tarvittava rahasumma on tuhansia euroja. Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:n mukaan esimerkiksi hyvin koulutettu, rauhallinen ja terve keski-ikäinen (8-15v) ratsuhevonen maksaa 4 000 eurosta ylöspäin, rodusta ja yksilöstä riippuen jopa 10 000 €. Rahaa tarvitaan myös hevosen ostamisen jälkeenkin esimerkiksi sen ruokaan, eläinlääkärikuluihin, varusteisiin ja hevosen henkivakuutukseen. Hevosen hankkimisesta tulee tietysti myös keskustella huoltajien kanssa. Lue lisää hevosen hankkimisesta: www.shkl.net/omistaminen/mita-tulee-ottaa-huomioon-ennen-kuin-ostaa-hevosen
Rahan säästäminen hevoseen vaatii suunnitelmallisuutta, aikaa, kärsivällisyyttä ja ahkeraa asennetta, niillä pääsee jo pitkälle! :) Tsemppiterkuin, Riina
Emppu
mari
Nuortenelämä Riina
Toukokuun loppuun on enää vajaa kaksi viikkoa aikaa, joten olet oikeassa, että kausikortin ostamisen kanssa sinulla tulee kiire. Voit silti vielä ehtiä saada tarvittavan rahasumman kasaan. :) Voisitkohan pyytää vanhemmiltasi/huoltajaltasi ennakkoon rahaa kotitöistä? Tekisit kotitöitä samaan tapaan kuin tähänkin asti, mutta saisit rahan jo etukäteen? Näin ehtisit ostaa kausikortin ja myöhemmin kesällä voisit tienata rahaa kesätöillä. Tai onko sinun mahdollista jutella vanhempiesi/huoltajasi kanssa sellaisesta mahdollisuudesta, että tekisit jotain ekstratöitä kotosalla, josta sinulle maksettaisiin vähän enemmän rahaa?
Tsemppiä rahan tienaamiseen!
Terkuin, Riina
Cecilia
Madde
Nuortenelämä Riina
Jos löydät esimerkiksi yli 100 vuotta vanhaa rahaa, on sinun otettava yhteyttä Museovirastoon. Voit myös saada löydöstäsi palkkion. Museovirasto määrittelee sopivan löytöpalkkion.
Vinkki: rahanetsintäreissulla voit pitää mukanasi pussia, johon voit kerätä pullot ja tölkit, jos satut niitä löytämään samalla - ja sitten palauttaa ne pullonpalautusautomaattiin ja tienata siten rahaa.
Tsemppiä rahan etsintään!
Terkuin, Riina
....
Nuortenelämä Riina
Kun asoitat tavoitteet selkeästi ja kirjaat ne ylös vaikka paperille seinälle (tai vihkoon, tai tietokoneelle) voi se motivoida sinua ja auttaa pysymään kärsivällisenä. Voi pyytää apua suunnitelman laatimiseen vaikkapa vanhemmiltasi tai nuorisotyöntekijältä paikkakunnallasi. Jos siitä huolimatta tuntuu, että kärsivällisyytesi ei riitä, voit laittaa rahasi säästöpossuun ja antaa sen avaimen vaikka vanhemmillesi talteen. He voivat sitten antaa avaimen sinulle, kunhan olet päässyt tavoitteeseesi. Tai voit vaikka pyytää vanhempiasi pitämään sinun rahasikin hallusaan siihen saakka, kunnes olet tavoitteessasi.
Toivottavasti vastauksesta on sulle hyötyy. Tsemppiä! T. Riina
kristiina
Sivut