Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 06/12/2020 - 15:22
Hei! Hienoa, että suunnittelet rahan säästämistä ja tiedostat poniin säästämiseen menevän aikaa. Valitettavasti rahan tienaaminen ikäisenäsi nopeasti on haastavaa, koska ikäistäsi ei voida palkata töihin. Mielestäni 250e kuukaudessa on iso summa rahaa, joten ajattelen että sinulla on kuitenkin melko hyvä tilanne ja voit hyvinkin päästä tavoitteeseesi eli 7000 euroon muutamassa vuodessa. Jos säästät kaikki mummultasi saamasi rahat, olet säästänyt 7000e alle 2,5 vuodessa.

Muita väyliä saada rahaa on pullojen kerääminen, marjojen poimiminen ja myynti sekä vanhojen tavaroiden ja vaatteiden myynti kirpparilla tai nettikirpparilla. Alle 14-vuotias voi myös esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai muissa niiden tapaisissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla. Sekin on yksi väylä rahan tienaamiseen. Voit myös tiedustella naapureiltasi ja tutuiltasi, olisiko heillä jotain pientä työtä, josta he olisivat valmiita maksamaan sinulle.

Kannustan sua tekemään selkeän suunnitelman rahan säästämiseksi, esimerkiksi vuodeksi kerrallaan. Voit kysyä siihen apua esimerkiksi vanhemmiltasi, sukulaisiltasi, paikkakuntasi nuorisotyöntekijältä tai kenties muulta luottoaikuiselta. Kirjatkaa suunnitelmaan rahasumma, mikä on tavoitteenasi säästää, sekä kaikki väylät, joiden kautta voit tienata rahaa. Voit asettaa välitavoitteita, esimerkiksi paljonko olisi hyvä tienata kuukaudessa.

Rahaa tarvitaan ponin ostamisen jälkeenkin esimerkiksi sen ruokaan, eläinlääkärikuluihin, varusteisiin ja ponin henkivakuutukseen, joten kannattaa suunnitella sekin, paljonko sinun tarvitsee säästää niihin etukäteen.
Rahan säästäminen poniin vaatii suunnitelmallisuutta, aikaa, kärsivällisyyttä ja ahkeraa asennetta - niillä pääsee jo pitkälle! :) Tsemppiterkuin, Riina
Ke, 06/10/2020 - 18:57
heippa olen 12 vuotias poika ja tarvitsisin rahaa jotta voisin ostaa tietokoneen.
en saa kuukausi tai viikkorahaa ja paikkakunnalla jossa asun ei ole paljon tapahtumia joten pullot ovat noin 1euro per päivä.
ajattelin mennä syksyllä keräämään marjoja ja myymään niitä mutta en tiedä mitä voisin tehdä sen lisäksi.
olen liian lyhyt leikatakseni ruohoa ja en osaa haravoida ja vanhempani eivät maksa niistä muutenkaan.
To, 06/11/2020 - 16:04
Moi! Hyvä idea, että menet keräämään marjoja syksymmällä ja myyt niitä tienataksesi rahaa. Yksi keino rahan tienaamiseksi on esimerkiksi naapureiden, sukulaisten tai muiden tuttujen auttaminen esimerkiksi kotitöissä, kaupassa asioinnissa tai vaikkapa lemmikin hoidossa yhdessä sopimaanne rahasummaa vastaan.

Jos perheelläsi ei ole varaa hankkia sinulle tietokonetta, sinun voi olla mahdollista saada sellainen Kaikille kone -kampanjan kautta syksyllä opiskelujen jälleen alkaessa. Lue siihen ohjeet vanhempiesi kanssa tällä sivulla: https://www.kaikillekone.fi/

Tsemppiterkuin, Riina
Pe, 06/05/2020 - 17:47
Moi! Olen 12-vuotias tyttö. Ostan huomenna uuden puhelimen joka maksaa 350€. Minun äiti maksaa siitä 100€ ja itse 250€. Minulla on tällä hetkellä noin 280€. Joten kun ostan uuden kännykän minulle jää vain 30€. Tarvin uuden kännykän koska vanhani ei meinaa toimia enää. Saan mummultani kuukausirahaa 30€. Mutta olisiko muita vinkkejä kuinka tienata rahaa muutakun pullot, kotityöt ja kuukausiraha?
To, 06/11/2020 - 15:51
Moi, kiva kun haluat tienata itse omaa rahaa! Muita vinkkejä tienata rahaa on myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Lisäksi rahaa voi tienata poimimalla syksymmällä marjoja ja sitten myydä niitä.

12-vuotiaista ei lain mukaan saa palkata töihin, mutta yksi keino rahan tienaamiseksi 12-vuotiaana on esiintyminen tai avustaminen tilapäisesti taide- tai kulttuuriesityksissä tai muissa vastaavissa tapahtumissa. Tähän tarvitaan aluehallintoviranomaisen poikkeuslupa.

Terkuin, Riina
Ke, 06/03/2020 - 13:46
Hei! Olen 13-vuotias tyttö. Olen lähdössä kielimatkalle Lontooseen 2021, jos vain saan tarpeeksi rahaa kerättyä, ja korona hellittää. Minulla on aikaa vajaa vuosi, ja rahaa pitäisi kerätä noin 3000-4000e. Vanhempani auttavat vähän, ja saan varmaan lahjaksi pienen summan rahaa esim. jouluna ja synttäreinä.
Harrastan teatteria eri paikkakunnalla missä itse asun. Siihen kuluu koulun lisäksi paljon aikaa. Olen todella hyvä piirtämään ja maalaamaan. Niin tietokoneella, penselillä kuin kynällä. Voisiko piirtämisestä tienata jotain?
To, 06/11/2020 - 15:42
Hei! Kiitos kommentistasi. Kyllä vain piirtämisellä voi tienata! Kannustan sinua olemaan esimerkiksi paikkakuntasi Ohjaamoon tai nuorisotyöntekijään yhteydessä asian tiimoilta, niin voitte keskustella ja suunnitella piirtämisellä tienaamista yhdessä tarkemmin.

Piirtämisellä voi tienata esimerkiksi oman yrityksen kautta. Ikäisellesi sopiva tapa ryhtyä yrittäjäksi on esimerkiksi 4h-yrityksen perustaminen. Siinä pääset harjoittelemaan yrittäjyyttä turvallisesti ohjaajan tukemana, omalla liikeideallasi. 4H-yrityksellä voi tienata 50 € – 7 000 € vuodessa. Lue lisää 4H:n sivuilta: https://4h.fi/toita/perusta-oma-yritys/

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ke, 05/27/2020 - 23:06
Tarttis saada rahaa noin 70e saan viikos 2€ ja oon 13
To, 05/28/2020 - 14:34
Hei Gamer! Jos kaipaat neuvoja rahan tienaamiseen, kannattaa tsekata vastaukset Kysyttävää-palstan kysytyimmistä: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa/kysytyimmat. Siellä on annettu kattava vastaus muun muassa kysymykseen "Mitä eri tapoja on tienata rahaa?". Voit halutessasi kirjoittaa oman kysymyksen palstalle.
Toivottavasti myös yllä olevasta jutusta vinkkeineen on sulle hyötyä rahan tienaamisessa.

Kivaa kesää!
Tsemppiterkuin, Riina
Su, 05/24/2020 - 17:58
Moi! Oon 11vuotias tyttö ja haluaisin ostaa oman hevosen mutta en tiedä miten saada nopeasti rahaa. (En saa kotitöistä rahaa)

Sivut