Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työskentely opiskelun ohessa

Opiskelun ohella työskentely antaa paitsi lisätäytettä lompakkoon, myös arvokasta kokemusta työelämästä. Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksen mukaan työelämässä menestyvät parhaiten juuri ne henkilöt, jotka ovat suorittaneet opintonsa ripeästi ja tehneet opintojen ohella oman alan töitä. Vaikka juuri oman alan töitä ei pääsisikään tekemään, on kokemus työelämästä aina hyödyksi.

Opiskelijan päätehtävä on opiskelu. Tärkeää olisikin löytää sellainen työ, joka ei liiaksi hidasta tai haittaa opintojen etenemistä. Joustava työantaja ymmärtää tenttikiireet. Jos työ alkaa haitata liiaksi opintoja, kannattaa kysellä mahdollisuuksia vähentää työtunteja. Kenenkään ei pidä uuvuttaa itseään ja myös harrastuksille ja kavereille on oltava aikaa.

Monien alojen opintoihin kuuluu työharjoittelu. Sen tarkoituksena on tutustuttaa opiskelijaa työelämään ja luoda suhteita opiskelijoiden ja heidän tulevaisuuden työnantajien välille. Työharjoittelupaikka saattaa poikia lisätöitä, jos työnantaja kokee harjoittelijan sopivaksi. Useilla aloilla voi myös lopputyön suorittaa jossakin oman alan työpaikassa.

Korkeakouluopiskelija sekä toisen asteen opintoja suorittava on oikeutettu opintotukeen, mutta erilaisin ehdoin. Kelan sivuilta voi tarkistaa oikeutensa opintotukeen. Mikäli työskentelet opintojen ohella, tulosi vaikuttavat opintotuen suuruuteen. Kela saa verohallinnolta tiedon opintotuen saajien veronalaisista tuloista. Jos aihetta takaisinperintään on, Kela ilmoittaa asiasta. Mikäli tiedät jo etukäteen tulorajojesi ylittyvän, kannattaa palauttaa ylimääräinen tuki vapaaehtoisesti. Tämä on takaisinperintää edullisempaa ja säästää kuluneet tukikuukaudet jatkokäyttöön.

Laske tulojesi vaikutus opintotukeen Kelan omien tulojen laskurilla.

Tiitus-sovelluksen kautta voit löytää töitä opintojen ohelle, mutta myös opiskelijalle sopivan kesätyöpaikan tai harjoittelupaikan. Sovellus suosittelee sinulle parhaiten sopivia työpaikkoja oman osaamisesi perusteella.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

 

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2021.

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 08/14/2017 - 08:05
Tietoa alaikäisenä työskentelystä löydät sivulta Työnteko alaikäisenä (www.nuortenelama.fi/tyonteko-alaikaisena). Aiheesta on esitetty kysymyksiä myös Kysyttävää-palstalla, voit tutustua aiempiin kysymyksiin ja esittää omasi siellä (www.nuortenelama.fi/kysyttavaa).

-Nuortenelämä.fi:n ylläpito

Sivut