Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten voi vaikuttaa?

Jokainen vaikuttaa päivittäin asioihin jopa huomaamattaan. Teot voivat olla pieniä, kuten yksittäisen kuluttajavalinnan tekeminen, tai sitten sellaisia, joilla on suurempi näkyvyys ja vaikuttavuus. Tällainen voi olla esimerkiksi kansalaisaloitteen laatiminen. Vaikuttaa voi monin eri tavoin.

Kansalaisvaikuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jolla kansalaiset pyrkivät muuttamaan tai säilyttämään yhteiskunnassa vallalla olevia asioita. Yksi keino on äänestäminen. Se ei kuitenkaan ole ainoa keino, jolla asioihin voi yrittää vaikuttaa. Esimerkiksi osallistuminen julkiseen keskusteluun, oman blogin perustaminen tai ryhmäksi järjestäytyminen ovat keinoja tuoda näkemyksiään julki.

Perustuslaki turvaa suomalaiselle oikeuden tehdä aloitteen lain säätämiseksi. Tätä varten on kerättävä 50 000 allekirjoitusta aloitteen taakse kuuden kuukauden kuluessa. Ensimmäinen kansalaisaloite sai taakseen tarvittavan määrän allekirjoituksia vuonna 2012 ja se käsitteli turkistarhauskieltoa.

Vaikuttamisen ei tarvitse olla aina julkista. Päätös ostaa riisiä tietyn kauppaketjun myymälästä on jo vaikuttamista, vaikka sitä ei ajattelisikaan sellaisena. Arjen valinnat ovat kuitenkin omaan elämänpiiriin keskittyvää poliittista toimintaa. Valitsenko auton vai pyörän? Ostanko kengät myymälästä vai nettikaupasta? Etsinkö itselleni uutta hametta käytettynä vai uutena? Jokainen pieni arjen päätös vaikuttaa osaltaan asioihin.

Nuoret voivat harjoitella asioihin vaikuttamista vaikkapa oppilaskunnassa. Siellä tehtävät päätökset vaativat vastuullista harkintaa ja niillä voi olla vaikutusta koko oppilaitoksen ilmapiiriin. Asioihin voi vaikuttaa myös liittymällä järjestöihin tai yhdistyksiin, jotka ajavat itselle tärkeitä asioita. Sellaisia voivat olla lasten ja nuorten asiat, eläinten oikeudet tai vaikkapa omaan harrastukseen tai ammattiin liittyvä järjestö. Monet kuuluvat esimerkiksi ammattiyhdistykseen.

Useissa kunnissa toimii lasten ja nuorten vaikuttajaryhmiä, joiden taustalla ei ole järjestöjä tai yhdistyksiä. Näistä ryhmistä voi kysyä lisätietoa esimerkiksi opettajalta tai kunnan nuorisotyöntekijältä.

Suomen Nuorisovaltuustojen liitto Nuva ry tukee ja neuvoo nuorten vaikuttajaryhmiä ja edistää nuorten osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia. Nuorisovaltuustoja on useilla paikkakunnilla ja ne työskentelevät nuorten asioiden parantamiseksi ja epäkohtien korjaamiseksi oman kunnan alueella. Kunnalliseen päätöksentekoon voi vaikuttaa myös verkossa toimivan Nuortenideat.fi-palvelun kautta. Siellä voi helposti esittää omia ideoitaan, kommentoida muiden aloitteita tai ottaa kantaa kuntapäättäjien nuorille esittämiin kysymyksiin.

Ei myöskään pidä aliarvioida oman esimerkin vaikutusta. Annanko omalla käytökselläni hyvää esimerkkiä muille? Mitä tapahtuisi, jos kaikki käyttäytyisivät kuten minä?

Kiinnostaako kansalaisaloitteeseen osallistuminen tai oman tekeminen? Lisätietoja löydät Kansalaisaloite.fi-palvelusta.

Allekirjoita nettiadresseja tai luo uusia Adressit.com-palvelussa.

Otakantaa.fi-palvelusta löydät ajankohtaiset hankkeet, joihin kaivataan mielipidettäsi.

Kiinnostaako Nuorisovaltuustotoiminta? Lue lisää Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton nettisivuilta. Käy myös tutustumassa Nuvan materiaalipankkiin.

Miten voin vaikuttaa? Tutustu Osallistu.fi-palveluun.

Nuortenideat.fi on valtakunnallinen nuorten vaikuttamispalvelu. Käy julkaisemassa oma idea, kommentoimassa muiden ideoita tai kannattamassa niitä Nuortenideat.fi-palvelussa.

Onko harrastus- tai kaveripiirilläsi idea kampanjasta, tapahtumasta tai hankkeesta Hae idealle tukea Opetushallituksen nettisivuilta Erasmus+ ohjelman Youth in Action -osiosta.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 16.03.2021.

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 09/10/2018 - 21:30
Miten kannustaa nuoria vaikuttamaan?
Ma, 09/17/2018 - 11:54
Hei! Nuoria voi kannustaa vaikuttamaan monin eri tavoin. Kannustamisen lähtökohtana on aikuisen välittävä, arvostava ja innostava asenne nuoreen. Nuoren kiinnostuksen herättämisessä olennaista on myös aikuisen oma kiinnostus ja innostuminen. Tästä Koordinaatin julkaisemasta demokratiaoppaasta saat lisää tietoa nuorten osallisuudesta ja vaikuttamisesta, työkaluja nuorten osallisuuden edistämiseen, vinkkejä ideoiden tuottamiseen sekä keinoja vaikuttamistaitojen monipuoliseen kehittämiseen: www.koordinaatti.fi/demokratiaopas. Opas on tarkoitettu opettajille, ohjaajille ja kaikille nuorten kanssa toimiville.

Täältä globaalikasvatuksen sivuilta löytyy muitakin oppaita, joissa esitellään erilaisia menetelmiä ja keinoja, joiden avulla nuoria voi kannustaa vaikuttamaan: www.globaalikasvatus.fi/vinkit/valmiit-vinkkireput/vinkkeja-demokratiakasvatukseen.

Esimerkiksi valtakunnallisen Nuortenideat.fi-palvelun avulla nuoria voi kannustaa vaikuttamaan ja ymmärtämään osallistumisen merkitys sekä demokratian keinot. Palvelu toimii osallisuus- ja demokratiakasvatuksen sekä nuorten vaikuttamistaitojen harjoittelun välineenä. Kunnat, koulut, järjestöt ja nuorten vaikuttajaryhmät voivat ottaa maksutta palvelun käyttöönsä. Palvelun avulla nuoret siis voivat osallistua ja vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. (lisää tietoa palvelustalöytyy täältä: www.nuortenideat.fi)

Syysterkuin, Riina
To, 11/16/2017 - 12:42
täällä vaan jekkuillaan hihi
To, 08/17/2017 - 12:40
kiitos
Ma, 05/09/2016 - 13:12
okei sain tarpeeksi tietoa se oli vain jekku$
Ma, 05/09/2016 - 12:57
Hei. Jos sinusta tuntuu, että et saanut riittävästi tietoa vaikuttamiseen liittyen, niin kannattaa esittää tarkempi kysymys osoitteessa: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.
Ma, 05/09/2016 - 12:50
en saanut tarpeeksi tietoa

Sivut