Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ilman ystäviä

Miksi muilla on kavereita, mutta minulla ei? Olenko muita huonompi tai pukeudunko väärin? Miksi pahimmalla kiusaajalla on noin paljon kavereita? Pitäisikö minunkin muuttua sellaiseksi? Tällaiset kysymykset voivat pyöriä yksinäisen mielessä, kun kaikilla tuntuu olevan seuraa, mutta itsellä ei.

Jokainen tarvitsee kavereita. Kavereiden kanssa tehdään asioita, he auttavat toisiaan läksyissä, heille voi kertoa salaisuuksia ja aina on joku, jolle voi soittaa tai laittaa viestiä. Jos kavereita ei ole, yksinäisyys nostaa päätään. Yksinäisyyttä voivat tuntea ihan kaikki, aina lapsesta vanhukseen saakka.

Jokainen tuntee joskus olonsa yksinäiseksi. Yleensä se on ohimenevää ja unohtuu pian, kun uutta tekemistä ja ajateltavaa taas löytyy. Joskus yksinäisyyden tunne jatkuu ja jatkuu, eikä ympärillä ole ketään kaveria, jonka kanssa voisi viettää aikaa. Tämä voi johtaa mielialan laskuun ja huonoon minäkuvaan. Kavereita siis kannattaa etsiä, eikä antaa yksinäisyydelle valtaa.

Muista, että olet yhtä arvokas kuin muutkin. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, myös sinulla. Kun arvostat itseäsi, on muidenkin helpompi arvostaa sinua. Jos vahvinta alaasi ovat esimerkiksi käsityöt tai kuvaamataito, yritä etsiä läheltäsi ihmisiä, joilla on kiinnostusta samaan. Yhteisen harrastuksen kautta voi aina aloittaa keskustelun. Aktiivisuus kannattaa, se antaa sinusta ystävällisen kuvan ja voi johtaa tutustumiseen vielä paremmin.

Kavereita kannattaa etsiä myös koulun ulkopuolelta. Aloittamalla uuden harrastuksen voi saada parin uuden kaverin sijaan esimerkiksi kokonaisen jalkapallojoukkueen kaverikseen. Yleensä paljon kavereita on juuri niillä, jotka harrastavat paljon ja ovat monessa mukana, vaikkapa vapaaehtoistyössä. Kunnissa toimii myös erilaisia nuorten vertaisryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Tietoja niistä voi kysellä esimerkiksi nuorisotyöntekijältä.

Yksinäisyyttä voi lievittää myös netin keskustelupalstoilla. Anonyymisti on helpompaa kertoa yksinäisyydestään. Saatat yllättyä, kuinka monilla on vastaavia kokemuksia ja kuinka monta nettituttavaa löydät. Nettimaailman takia ei kuitenkaan pidä unohtaa ihan oikeaa maailmaa ikkunan takana. Virtuaalikaverit eivät voi olla mukana kaikkialla. 

Uusia ystäviä voi löytää esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Somessa on olemassa erilaisia ryhmiä, kuten paikalliset puskaradiot, joissa on silloin tällöin keskustelunaloituksena kaverihaku. Sellaisen aloituksen voi itsekin tehdä.

Joskus ihminen vain haluaa olla yksin, sulkea oven ja olla ihan hiljaa itsensä kanssa. Tässä ei ole mitään outoa. Sosiaalisinkin henkilö tarvitsee joskus omaa aikaa.

Omia ystävyys- ja vuorovaikutustaitoja voi parantaa. Katso vinkit vuorovaikutustaitojen kehittämiseen MIELI ry:n sivulta.

Jos tunnet olosi yksinäiseksi, käy lukemassa lisää Nuortennetistä ja Nyytin nettisivuilta.

Tutustu myös MieskaveritoimintaanPunaisen Ristin ystävätoimintaan ja MLL:n kaveritoimintaan.

Löydä uusia ystäviä Kohdataan-somessa. Kohdataan on tarkoitettu kaikille vähintään 15 vuotta täyttäneille.

Löydä uusia ystäviä Frendie-sovelluksessa. Frendie on suunnattu 13–18-vuotiaille nuorille.

Miten sulla menee? Tsekkaa tilanteesi ja suunnista eteenpäin Zekki.fi-palvelun avulla. Zekissä vastaat 10 kysymykseen, jonka jälkeen saat yhteenvedon tilanteestasi ja siihen sopivista vaihtoehdoista jatkaa eteenpäin. Zekki kartoittaa esimerkiksi ihmissuhteidesi tilannetta ja ohjaa sinut tarvittaessa tilanteeseesi sopivan tuen ja avun äärelle.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 18.5.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. Emme julkaise kenenkään yhteystietoja tai some-tilien tietoja palstalla, jotta jokainen pysyisi tunnistamattomana turvallisuussyistä. Omien yhteystietojen jakaminen julkisella sivustolla on aina riski. 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 05/31/2018 - 18:41
Hei! en tiedä auttaako tämä yhtään mutta kirjoitan nyt tänne koska haluan kertoa jollekin tästä...

niin kun olin vielä ala-asteella mulla oli enemmän kavereita joiden kanssa juteltii ja vietettiin aikaa eikä ollu huolen häivää, no kyl mua syrjittii ja pilkattii mut en tiedä miks oon normi ihminen
ja aika saman lainen ku muut.

mutta sitten alkoi Ylä-aste ja mun paraskaveri lakkas puhumasta mulle ilman syytä ja vaihtoi kaveri porukkaa. no jäi mulle vielä 3 kaverii mut yhtäkkii kaikki alko suoraan sanottuna menee päin h********... meijän porukas o 4 nii aina jotkut o kahestaa tai koko squad yhes.. mut pahin asia on se et olen meijän squadin syrjityin jolle aina nauretaan ja kenestä keksitään aina kaikki jutut sitte se pilkkaaminen alkaa ja mut jätetään tosi usein ulkopuolelle ja kun me jutellaa yhtäkkii joku huutaa
''Turpa kiinni!'' enkä voi oikeestaa enää puhuu silloin ellen haluu et joku potkasee mua jalkaan..
ja no mun ainoo paras kaveri joka on meijän squadis ei tee ikinä mitää sil ku ne 2 muut tekee mul kaikkee tollast se vaa o puhelimel pelaamas tai juttelemas sen nettijätkälle ja kun puhuin sille täst asiast sitä ei oikein ees tainnu kiinnostanu toi sano vaa et minkäs sille voi ja sanoin et ei mul oo kait yhtää hyvää kaverii ja se lähti..;( no sovittii meijä squadin kans nää lähiaikoina olleet riidat ja no katotaa miten sit jatkos menee...

(kirjotin aik paljon ja viel henkilökohtasii asioita mut no ihasama sentää sain nää ulos xd)
ja nää o tosi asiot ja toivon et toi tulee loppumaa ja
jos jollain muulla on jotain tämmös nyt nii se sais loppuu!
Pe, 06/08/2018 - 12:40
Hei "jokujoku"!

Ikävä kuulla, että sinua on kiusattu ja että kiusaajat ovat olleet vieläpä omia kavereitasi. Hienoa, että olet kuitenkin uskaltanut puhua asiasta ja että olette saaneet riidat squadisi kanssa sovittua. Toivotaan, että jatkossa välinne olisivat hyvät ja välttyisit kiusaamiselta.

Jos välit kavereidesi kanssa kuitenkin hankaloituvat tai sinua kiusataan, voit jutella asiasta koulusi henkilökunnalle - esimerkiksi kuraattorille. Hän on luotettava ammattilainen, joka varmasti haluaa auttaa sinua. Huolestuttavista asioista kannattaa muutenkin jutella jonkun itsestä luotettavalta tuntuvan aikuisen kanssa, jotta oma olo helpottuisi ja saisi tarvittaessa apua omaan tilanteeseen. Yksin ei tarvitse selvitä!

Lisäksi: jos kaipaat neuvoa sinua mietityttävissä asioissa, voit jättää kysymyksen Kysyttävää-palstallemme: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa

Kovasti tsemppiä ja mukavaa kesää sulle! :)

Terveisin, Riina - Nuortenelämä.fi

La, 01/27/2018 - 15:48
Minulla ei ole enään kuin vain 2 kaveria, koska 3 kaveriani pisti välit poikki ilman syytä. Eivät nuo kaksi kaveriani edes ole kovin hyviä koska eivät he koskaan ole kanssani, he ovat aina vain kahdestaan. He eivät kysy minua koskaan mihinkään ja heidän kanssaan on vaikeaa puhua tästä, eivätkä he tunnu siltä että heitä kiinnostaisi
Ke, 01/31/2018 - 09:20
Onpa tosi harmittavaa, että sun kaverit pistivät välit poikki sun kanssa, erityisesti jos he eivät kertoneet syytä. Olisi tietysti hienoa jos voisit kertoa kavereillesi miltä sinusta tuntuu, kun he eivät ole kanssasi ja kun he sulkevat sinut ulkopuolelle. Mutta ymmärrän kyllä hyvin, että se on hankala asia jutella. Voisitko ehkä kysyä heiltä mikä olisi sellaista mukavaa mitä voisitte kaikki kolme tehdä yhdessä ja mistä te kaikki tykkäisitte. Se voisi olla yksi hyvä tapa vähän särkeä jäätä ja vahvistaa teidän kaveruutta.Ttsemppiä viikkoon. Terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi
Ti, 01/23/2018 - 18:37
Miten saisin kavereita joihin voisin luottaa eikä tarvisi olla yksin?
Tällä hetkellä minulla on 3-4 kaveria mutta heille on usein vaikeaa puhua sillä he ovat koko ajan puhelimella ja juttelevat nettiKavereilleen. Eikä heitä aina kiinnosta asiat joita minä heille kerron....:((
Pe, 03/29/2019 - 09:39
Kaverin saat ku tuut snäppää mulle *
Tsemii

*Kommentista moderoitu henkilön yhteystieto. -moderaattori
Ke, 01/31/2018 - 09:16
Hei. Onpa harmittavaa, että kaverisi ovat koko ajan puhelimella ja juttelevat vain siellä. Yksi tapa kiinnittää heidän huomionsa on varmaan se, että kerrot heille miltä sinusta tuntuu, kun he vain juttelevat nettikavereilleen, eivätkä sinulle. Meitä kaikkia kiinnostaa monet erilaiset asiat, jonka takia voikin joskus tuntua siltä ettei kavereita kiinnosta juuri ne asiat mistä sinä puhut tai kerrot. Joskus voi tietysti kysyä mikä olisi sellainen asia, joka kiinnostaa ja mistä olisi kiva jutella. Luottamus kavereiden kesken syntyy tietysti pitkällä ajalla, se ei ole sellainen asia, joka syntyisi yhdellä kertaa. Uusia kavereita varmasti voisit löytää koulusta tai vaikka harrastuksien parista. Mukavaa viikon jatkoa, Mika - Nuortenelämä.fi

Sivut