Viiltely

Hei,
Eilen illalla kun olin tekemässä perus iltatoimia vessassa aloin yhtäkkiä vain itkeä (varmaan koska oli jotenkin tosi ahdistunut olo ollut koko päivän ajan). Huomasin sheivaus jutskasen siinä plydällä ja viilsin sillä pari viiltoa omaan sääreeni.
En oikein itsekkään tiedä miksi tein sen. Olin pari vuotta sitten todella surullinen ja ajattelin muutaman kerran itsetuhoisesti mutten tehnyt kumminkaan mitään. Pääsin kumminkin surullisuudestani yli kunnes se tuli tänä vuonna aina välillä takaisin. Pari viikkoa sitten kun olin kävelyllä rannalla jäin seisomaan laiturille ja katsoin vettä ja melkein hyppäsin sinne jää kylmään veteen. En tiedä silloinkaan miksi edes ajattelin sillä tavalla.
Nyt tänä iltana otin sen sheivaus jutskasen taas ja viilsin pari viiltoa vanhojen viereen. En vieläkään ymmärrä miksi teen sitä vaikka se sattuu. Mä en haluis enään tehdä niin ja kadun nyt jälkeen päin et oon satuttanu itteeni.
Pejantaina mun kakd kaveria pitäis tulla yöks ja mä tiiän et me mennään suihkuun ja saunaan, jolloin mun viiltely jäljet näkyis tosi selvästi. Jos en suostu menemään nii ne alkaa kyselee ja oon surkee valehtelee nii ne sais selville.
Mä en enään koskaan aijjo viillellä, mut en vaan haluu et mun kaverit saa sen selville. Miten mä pystyisin peittää ne silleen ettei ne nää? Tai miten haavat saa nopeasti paranemaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Ykstyttö!

Kiitos viestistäsi. Viiltelyhaavoja on tärkeää hoitaa hyvin, jotta ne eivät tulehdu ja jotta ne paranisivat nopeammin. Lue Terveyskylän ohjeet haavojen hoitoon.

Viiltelyhaavojen paranemisen nopeus riippuu esimerkiksi haavan syvyydestä. Siihen, millainen jälki haavoista jää, vaikuttaa niiden koko, muoto, paikka ja henkilön ikä, ravitsemustila ja perintötekijät. Niin haavojen kuin arpienkin hoitamiseen on olemassa erilaisia apteekista saatavia hoitotuotteita. Voit halutessasi käydä tutkimassa niitä apteekissa ja kysyä työntekijältä neuvoja sopivien tuotteiden valitsemiseen.

Isompien viiltelyhaavojen paranemisessa kestää aikaa ja arven kehitys voi jatkua vuosia. Ajan kanssa jäljet kuitenkin vähintäänkin vaalenevat. Joillakin arvet jäävät pysyvästi näkyviin, joillakin ne muuttuvat lähes huomaamattomiksi. Jos viiltelyhaavat ovat pienempiä, paranevat ne nopeammin.

Niin kuin Tiksu on kommentoinut, viiltelyhaavoja ei oikein voi peittää huomaamattomasti suihkun ja saunan ajaksi. Tietysti voit peittää ne vedenkestävillä laastareilla tai siteellä, mutta nekin silti näkyisivät kavereillesi.

Viiltely yleensä kertoo pahasta olosta - siinä ei ole hävettävää. Viiltelyn avulla yleensä puretaan ahdistusta – viiltely on kuitenkin hyvin vahingollinen keino siihen. Mukava kuulla, että et aio enää viillellä. Viestisi perusteella sinun voisi kuitenkin olla hyvä jutella jonkun auttavan aikuisen kanssa olostasi ja hyvinvoinnistasi. Pahaan oloon ja erilaisiin mielenterveydellisiin haasteisiin on saatavilla apua – ihan niin kuin Tiksukin kommentoi. Apua voi lähteä hakemaan esimerkiksi juttelemalla vanhempien, opiskeluterveydenhoitajan, kuraattorin tai vaikka jossakin nuorten chatissa ohjaajan kanssa. Chatteja löytyy Netarista.

Mukavaa alkuvuotta sinulle. :)

Tsemppiterveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Niitä viiltelyn jälkiä ei oikein voi peittää millään, etenkään jos aiot käydä suihkussa. Saattaa myös olla, että sun ihoon jää ikuisesti sellaiset valkeat viivat. Sun ei pitäis hävetä sitä että teit sen, vois olla tosi hyvä että puhuisit sun kahden kaverin kanssa siitä että viiltelit. Tällöin saisit lievitettyä omia huoliasi ja ystäväsit saisivat tietää, että sinulla on hieman vaikeaa juuri nyt.


Olis tosiaan hyvä jos hakisit jostain apua, tai puhuisit vaan jollekin, esim perheenjäsenelle, ystävälle, koulun terveydenhoitajalle... Oot kuiteski sen verran ahdistunut tai stressaantunut että aloit viiltelemään, ja vaikka sanoit ettet aio enää tehdä niin, nii se voi alkaa jossain vaiheessa vaivaamaan sua paljon. Apua on aina saatavilla!