Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että oppivelvollisuus on suoritettu.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin. Niillä neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä löydät Finlexin nettisivuilta.

Käy lukemassa lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi -nettisivuilta.

Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään. Sivulta voit löytää vastauksen siihen, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 08/12/2016 - 21:14
hei olen 16.v amiksessa ekalla opiskeleva tyttö ja olen etsinyt jo kaksivuotta töitä ja kirjoitellut satoja työhakemuksia mutta olen saanut vain kesätöitä parista paikkaa tämä on oikeasti suoraan sanottuna ihan psakaa touhua ettei opiskelijoillekaan tahdo töitä saada
Ke, 08/24/2016 - 09:59
Hei. Hienoa, että olet saanut ainakin kesätöitä paristakin paikkaa. Työn saaminen ei aina ole niin helppoa, ja sen eteen joutuu usein tekemään paljonkin töitä. Tällä sivulla, kommenttikentissä on paljon erilaisia vinkkejä mistä töitä kannattaa etsiä. Ole aktiivinen ja älä missään nimessä lannistu vaikka et heti saakkaan työtä. Nyt, kun syksy ja talvi ovat edessä, niin monet yritykset hakevat tuntityöntekijöitä erilaisiin tehtäviin. Kannattaa siis aktiivisesti etsiä, kysyä ja olla henkilökohtaisesti yhteydessä vaikka sähköpostilla, puhelimitse tai käymällä paikanpäällä. Jos et saa vastausta kyselyysi, niin kannattaa ottaa uudelleen yhteyttä. Monesti se toimii, että lähetätä sähköpostia, soitat perään ja kerrot, että haluaisit tavata työnhaun merkeissä. Tsemppiä työnhakuun. Terveisin, Mika / Nuortenelämä.fi
Su, 07/24/2016 - 20:36
Hei! Olen 17v ja marraskuussa 18. Etsin töitä joita olisi mahdollista tehdä viikonloppuisin.
Ti, 08/02/2016 - 15:03
Hei. Hienoa, että olet innostunut etsimään töitä, joita voisit tehdä viikonloppuisin.
Työnhaussa on oma-aloitteisuus ja aktiivisuus tärkeää, eli kannattaa ensin miettiä mitä kaikkia mahdollisuuksia viikonlopputöiden tekemiseen sinulla on omalla asuinpaikkakunnallasi tai asuinalueellasi. Työ voi olla esimerkiksi erilaisia tehtäviä lähikaupassa, avustaminen kotitöissä, lastenhoitoa, eläintenhoitoa, lehtienjakamista. Ja tuossa siis vain esimerkkejä. Kun olet ensin listannut mitä mahdollisuuksia on, niin sitten kannattaa alkaa ottaa yhteyttä työnantajiin ja aktiivisesti kysyä töitä. Samalla kannattaa myös tietysti seurata erilaisia nettisivuja, joissa työpaikkoja on avoinna. Noita nettisivuja löydät alempaa tältä sivulta, jossa niitä on listattu.
Tsemppiä työnhakuun!
La, 06/18/2016 - 02:21
Hei! Olen 16-vuotias poika. Etsin kesätöitä Espoosta. Auttakee.
To, 06/23/2016 - 12:06
Alempana ttä sivua on vinkkejä verkkopalveluista joiden kautta voit katsoa ja tarkistaa onko vielä kesäksi töitä tarjolla ja haettavana.
Espoossa sinua voi asiassa myös opastaa Nuorten tieto- ja neuvontapiste yESBOx. Yhteystiedot löytyvät tältä sivulta:
http://www.espoo.fi/fi-FI/Kulttuuri_ja_liikunta/Nuori_Espoo/Tietoa_neuvoa_apua
Hyvää kesää, Mika - Nuortenelämä.fi
Ti, 06/07/2016 - 00:06
Hei,
otetaanko Rovaniemellä töihin 14 vuotiaita?
Etsin kesätyötä nyt pariksi viikoksi joten mistä voisin löytää sellaisen?
Ti, 06/07/2016 - 10:27
Hei,

Rovaniemen kaupungin kesätyöpaikat on suunnattu 16-17-vuotiaille, eli ne eivät ole valitettavasti vielä sinulle sopivia. Muutamia muita vaihtoehtoja kyllä on. 14-vuotiaana voi tienata esimerkiksi mainoksia jakamalla: http://suorajakelu.fi/fi/tyopaikat

Kannattaa katsoa myös, mitä mahdollisuuksia paikallinen 4H tarjoaa jatkoa ajatellen: http://rovaniemi.4h.fi/toiminta/tyollistaminen/

Lisäksi netistä löytyy useita sivustoja, joissa voit etsiä ja selata avoimia työpaikkoja:
www.avointyopaikka.fi
www.indeed.fi
www.te-palvelut.fi
www.oikotie.fi
www.monster.fi
www.jobsafari.fi
www.duunitori.fi
www.job.fi
www.academicwork.fi
www.studentwork.fi

Tulevia kesiä ajatellen suosittelen, että aloitat kesätyön etsimisen jo vuoden alussa. Esimerkiksi Rovaniemen kaupungin kesätöiden hakuaika oli helmikuussa. Kesätöiden suhteen nopeus on valttia! Älä kuitenkaan murehdi, jos et vielä tänä kesänä ehtinyt päästä töihin - ehdit kyllä hyvin tekemään töitä tulevina kesinäkin. Nauti siis kesästä!

Terveisin, Suvi - Nuortenelämä.fi
La, 05/28/2016 - 22:37
Hei, olen 14 vuotias poika. Saisiko enään mistään kesätöitä?
Ti, 06/07/2016 - 10:15
Hei,

netistä löytyy useita sivustoja, joissa voit etsiä ja selata avoimia työpaikkoja. Katso vaikka nämä:

www.avointyopaikka.fi
www.indeed.fi
www.te-palvelut.fi
www.oikotie.fi
www.monster.fi
www.jobsafari.fi
www.duunitori.fi
www.job.fi
www.academicwork.fi
www.studentwork.fi

14-vuotiaana voi tienata esimerkiksi mainoksia jakamalla:
http://www.lisäduuni.fi/index.html

Joillain 4h-yhdistyksillä on myös projekteja, joissa voi tienata erilaisia pikkuaskareita tekemällä. Lisää tietoa: http://www.4h.fi/toita/hanki-toita/

Kannattaa myös kysellä omilta vanhemmilta ja sukulaisilta, olisiko heillä tarvetta sellaisten isompien projektien toteuttamiseen, josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin.

Terveisin, Suvi - Nuortenelämä.fi

Sivut