Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ihastuminen

Ensimmäinen ihastuksen kohde voi olla laulaja, urheilija tai elokuvatähti. Oman suosikin kuvat koristavat seiniä, hänen uraansa seurataan lehtien palstoilta ja elämän kohokohdaksi nousee esimerkiksi suosikkibändin keikalle pääsy. Kaukorakkaus on turvallista ja omasta ihastuksesta haaveilu valmistaa nuorta myöhemmän iän ihmissuhteisiin.

Teini-ikää lähestyttäessä ihastumisen kohteet löytyvät lähempää: viereisen pulpetin ihana tyyppi tai rinnakkaisluokan kaunokainen alkaa kiinnostaa. Hänessä on varmasti jotain erityistä, joka saa haaveilemaan lähemmästä tuttavuudesta. Ensi-ihastus harvoin johtaa kaveruutta syvempään suhteeseen, eikä sen tarvitsekaan. Ihastuksen voi pitää salassa ja ajatella häntä salaa muilta, tai sitten jakaa ihastumisen tunteen kavereiden kanssa.

Ihastua voi myös samaa sukupuolta olevaan kaveriin. Ihastuminen voi olla ohimenevää. Oman seksuaalisuuden löytäminen kestää aikansa ja sen kanssa opetellaan elämään koko nuoruuden ajan, joskus vielä aikuisenakin. Tärkeintä on, että hyväksyy itsensä ja muut sellaisena kuin he ovat. Elämä olisi kovin yksitoikkoista, jos jokaista kiinnostaisivat täsmälleen samanlaiset asiat ja ihmiset.

Jossain vaiheessa, yleensä teini-iän aikana, ihastuminen etenee seurustelusuhteeseen. Tällöin ihastuminen on molemminpuolista ja pari haluaa tutustua toisiinsa rauhassa - välillä kahden kesken, välillä isommalla porukalla.

Vaikka ihastuminen voi joskus tuntua suorastaan raastavalta, kun kohde ei vastaakaan tunteisiin, on se silti mukava tunne vatsanpohjassa, kun toinen hymyilee tai sanoo pari kivaa sanaa. Ihastumisen tunteita koetaan läpi elämän, myös eläkeiässä. Ihastumiset ovat mukava osa ihmisenä olemista.

Nuortenelämä.fi:n Miten lähestyä ihastusta? -jutusta sekä Hyvä kysymys -palvelun Kuinka lähestyä ihastusta? -artikkelista saat vinkkejä, kuinka lähestyä ihastusta ja tutustua häneen.

Lue lisää ihastumisesta Nuortennetistä ja Ylen artikkelista Rakkauden kemikaalicocktail saa elimistön sekaisin.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 26.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 09/16/2021 - 08:51
Hei! Ihastuminen on ihana tunne. Siitä voi nauttia hyvillä mielin kertoi siitä ihastukselle tai ei. Jos lähestyt ihastustasi, siinä ei ole mitään noloa. Se on enemmänkin rohkeutta. Vaikka et saisi pojalta vastakaikua tunteillesi, voisit joka tapauksessa olla tyytyväinen itseesi, että yritit. Toisaalta - voi ihan hyvin olla niinkin onnellisesti, että tällä pojalla on kiinnostusta tutustua sinuun paremmin. Sitä paitsi, ihmiset yleensä tykkäävät siitä, kun heille kerrotaan että heistä tykätään.

Yksi vaihtoehto tietty on, että lähestyt häntä ihan kaverimielessä aluksi. Toiseen voi koettaa tutustua aluksi ihan muuten vain ja tutustumisen aikana tunnustella hieman toisen kiinnostusta ja halua viettää aikaa yhdessä ja pitää yhteyttä. Jos toiselle ei halua suoraan mennä juttelemaan, voi koettaa hankkiutua samaan paikkaan samaan aikaan hänen kanssaan. Jos esim. tiedät, että hän kulkee nuorisotilalla, ehkä sinäkin voit vaikkapa kaverisi kanssa mennä viettämään sinne aikaa. Lisää vinkkejä ihastuksen lähestymiseen saat tältä sivulta: www.nuortenelama.fi/miten-lahestya-ihastusta

Jos sinusta nyt tuntuu siltä, että et ole valmis lähestymään ihastustasi, voi sen aika olla kenties vähän myöhemmin. Ehkä kaverilta voi saada tukea tilanteen pohtimiseen ja asiassa etenemiseen.

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ke, 12/02/2020 - 17:39
Moi oon 12v ja just muuttanut uuteen paikkaan ja tunnen yhen tytön täältä jonka oon tuntenut jo ykkösellä ja nyt se on samalla luokalla. Enkä oo ollu pitkään täällä, mutta se on jo nyt mulle tosi hyvä kaveri ja se vitsailee mun kanssa ja on kiltti mulle. Mutta huomasin tossa että mä oon ihastunut ja riippuvainen sen huomiosta mutta se puhuu muista vanhemmista jätkistä niin mitä ihmettä mä teen.
Pe, 12/11/2020 - 13:46
Moi! Ihana kuulla, että uudella paikkakunnallasi on sinulle jo entuudestaan tuttu tyttö, joka on sulle hyvä kaveri. Ihastumisen suhteen voit tehdä niin kuin itsestäsi tuntuu parhaalta.

Ihastumisen tunteesta voi hyvillä mielin nautiskella itsekseen ja nauttia ihastuksen seurasta ilman, että omista tunteista kertoo heti hänelle. Halutessa voi kuitenkin lähestyä ihastusta jollain tapaa sitten, kun se tuntuu itsestä sopivalta. Tässä on aina se mahdollisuus, että ihastus ei tunnekaan samalla tavoin sinua kohtaan ja pettymys voi olla suuri. On kuitenkin mahdollisuus myös sille, että hän tykkää sinusta ja tunteenne kohtaavat. Sepä vasta olisikin ihanaa! Vaikka hän puhuukin muista jätkistä, hänen tunteistaan ei voi tietää varmuudella muuten, kuin kysymällä ja juttelemalla siitä hänen kanssaan. Tunteet voivat ajan kanssa myös muuttua suuntaan tai toiseen - niin tytön tunteet kuin sinunkin tunteesi.

Katso vinkkejä, miten ihastusta voisi lähestyä: www.nuortenelama.fi/miten-lahestya-ihastusta

Tsemppiterkuin, Riina
Ma, 11/23/2020 - 12:07
Moikka. Oon 11v tyttö, oon 5 luokalla. Mä oon nyt pidempään tykänny mun luokkalaisesta pojasta, sanotaan vaikka nikosta. Tää niko on ollu yhessä kahen mun hyvän kaverin kaa. Tietääkseni hän on nyt vapaa. En oo oikein jutellut hänelle koskaan, mutta parin päivän ajan olen yruttänyt päästä juttelemaan hänelle. Olen kerran aiemmin laittanut ihastukselleni viestiä mutta silloin olin vielä hyvin kokematon. Ajattelin jos antaisin puhelinnumeroni hänelle että voisin kysyä haluaisiko hän tutustua. Näin viime yönä unta tästä nikosta ja siinä oltiin yhdessä. Nyt tuntuu että haluun vielä enemmän kertoa hänelle tunteeni. Joten mitä pitäisi tehdä?
Ma, 11/23/2020 - 12:20
Moikka! Mukava kuulla, että olet ihastunut. Itse valitset, nautiskeletko tuosta tunteesta itseksesi ja seurailet häntä kauempaa vai lähestytkö ihastustasi jollakin tapaa. Ihastuksen lähestymiseen on monia tapoja. Olemme koonneet tähän juttuun tietoa ja vinkkejä, miten ihastusta voisi lähestyä: www.nuortenelama.fi/miten-lahestya-ihastusta
Kannattaa kurkata! :) Jutusta löytyy lisäksi pari hyvää linkkivinkkiä, jotka myös voivat olla sinulle hyödyksi.

Lämpimin terveisin, Riina
Ma, 09/21/2020 - 16:14
Moi. Oon ollu ihastunu yhteen mun luokkalaiseen poikaan ykkösluokalta asti. Oon nyt vitosel. Aiemmin se on ollu vaan sellasta et oon tykänny siitä ja näin, mut nyt se on muuttunu. En oo aikasemmin ees miettiny sitä et kertoisin sille et tykkään siit koska meiän luokkalaiset pojat kailottaa sen koko maailmalla. Mut nyt kaikki tyypit on muuttunu eikä ne enää ees sileen kiusaa siitä. Nii oon varmaa kolme päivää jo miettiny mun puhelinnumeron antamista, mut mua pelottaa et se ei laita viestii tai ihmettelee miks annoin mun numeron. Tää kyseinen tyyppi ei ees tykkää tytöistä silleen mut uskoisin et se suhtautuis ihan myönteisesti siihen et sanoisin et tykkään siit. Joten mitä mun oikein pitäs tehä?
Ti, 10/06/2020 - 11:04
Moikka! Kiva kuulla, että olet ihastunut, se on hieno tunne!

Ehkä voit aluksi vain mennä juttelemaan hänelle kaverina ja tutustua häneen paremmin. Jos et ole puhunut hänelle paljoa aiemmin, voi olla fiksua ensin lähestyä häntä rennosti, eikä heti ilmoittaa olevasi ihastunut. Kannattaa olla rohkea, voihan olla, että tunteet ovat molemmin puoleisia! Usein ihmiset pitävät siitä, kun heille kerrotaan, että heistä pidetään.

Voit lukea tästä artikkelista vinkkejä, miten ihastusta voi lähestyä: https://www.nuortenelama.fi/miten-lahestya-ihastusta

Mukavaa syksyä ja tsemppiä!

T.Sini
La, 05/16/2020 - 22:04
Oon ihastunut yhteen poikaan. Tutustuin häneen netissä yhden sovelluksen kautta. Nyt hän on alkanut kiinnostaa minua. Hän asuu Hollywoodissa ja puhuu englantia pelkästään. Hän on mukava ja ihana minulle, mutta en tiedä että pitäisikö se ottaa puheeksi että tykkään hänestä. Koska minusta tuntuu että hän saattaa myös tykätä minusta. Mutta en uskalla sanoa pelkään että hän ei enää vastaa tms
Ke, 05/20/2020 - 11:16
Moi! Ompa ihana kuulla, että olet ihastunut. :) Se, että tää poika juttelee kanssasi ja on sulle mukava ja ihana, voi kertoo just siitä, että hän pitää susta. Varmuudella asia selviää vain keskustelemalla asiasta suoraan pojan itsensä kanssa. Toki netissä ja sovelluksissa kannattaa olla kriittinen sen suhteen, kenen kanssa on yhteyksissä, kehen luottaa ja mitä itsestään kertoo/millaisia kuvia itsestään laittaa. Netissä kun on helppo esim. valehdella tai tekeytyä joksikin muuksi, mitä ei todellisuudessa ole. Lisää tietoa siitä, kuinka voi tutustua netissä turvallisesti toiseen saat täältä: www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/netti-ja-media/turvallinen-netinkaytto-523

Netissä ja sovelluksissa voi kuitenkin tutustua ihan huipputyyppeihin ja saada hyviä ystäviä tai seurustelukumppaninkin. Omista tunteista voi kertoa toiselle monella tavalla. Yleensä ihmiset pitävät siitä, kun heille kerrotaan, että heistä tykätään. Varmuudella toisen reaktiota tai suhtautumista asiaan ei toki voi tietää. Jos kerrot pojalle ihastumisestasi, voit ainakin olla tyytyväinen itseesi, että kerroit rehellisesti ja rohkeesti sun tunteista. Aina tunteet eivät kuitenkaan kohtaa, mutta se ei tarkoita, että jommassakummassa olisi jotain vikaa. Ja voihan hyvinkin olla, että poika pähkäilee aivan samoja asioita kuin sä, ja että hänelläkin on tunteita sua kohtaan. Vinkkejä, miten lähestyä ihastusta, saat tältä sivulta: www.nuortenelama.fi/miten-lahestya-ihastusta

Tsemppiä ja ihanaa kesää sinulle! T. Riina
Ti, 05/05/2020 - 04:04
Elikkäs yks jätkä on ollut ihastunu muhun nyt yli 1kk ja oon alkanu saamaan tunteita häntä kohtaan. Halaillaan/syleillään koko ajan, maataan vierekkäin ja mutenki vietetää aikaa yhes. Oon löytäny itseni tilanteista, joissa vaan katsotaan toisiamme vastakkain ja mietitään hetki, että pitäiskö sitä pussata. Epäröidään siinä vaan ja tiedän, että hän haluaisi ja minä kinda myös. Ongelma on siinä, että kumpikaan ei oikein uskalla vaan tehdä sitä, enkä oo kertonu hänelle tunteistani. En tiedä, että pitäskö ens kerralla vaan pussata, kun molemmat sitä haluaa.

Sivut