Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 14-vuotiaalle

Jos olet 14-vuotias tai täytät samana kalenterivuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:

1) enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta. Jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit tehdä kesätöitä loman aikana 5 viikkoa.
2) tilapäisesti myös koulutyön aikana lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Sinulla on myös mahdollisuus työskennellä tilapäisesti erityisestä syystä esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.

Työsopimus

14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Huoltajallasi on oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.

Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

Voit tehdä kouluvuoden aikana töitä yhteensä 12 tuntia viikossa. Vapaapäivinäsi (esim. viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 tuntia päivässä. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 tuntia päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Jos siis teet koulupäivän jälkeen töitä 2 tuntia, koulupäiväsi pituus ei saa olla tuona päivänä yli 6 tuntia.

Koulujen loma-aikoina voit olla töissä enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa.

Työaikasi tulee sijoittua kello 8:n ja 20:n väliseen aikaan. Työn järjestämisestä johtuvista painavista syistä voit kuitenkin tehdä töitä myös kello 6:n ja 20:n välisenä aikana.

Jos teet kotitaloustyötä työnantajasi kodissa, saat työskennellä klo 23:een asti, mikäli myöhään työskentelemiseen on jokin erityinen syy.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 14 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos siis työpäiväsi päättyy edellisenä iltana klo 20, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.

Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö- ja hätätyö

Alle 15-vuotiasta ei saa pitää ylityössä eikä hätätyössä.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.

VINKKEJÄ 14-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

Tässä listassa on muutamia esimerkkejä sellaisista töistä, joita voit 14-vuotiaana tehdä:

Virvokkeiden, lippujen ja vastaavanlaisten tuotteiden myyntityö kilpailuissa, näyttelytilaisuuksissa tai samankaltaisissa tilaisuuksissa.
Selvitä olisiko paikkakuntasi urheiluseuroilla tai muilla järjestöillä tapahtumia, joissa olisi tarvetta lipunmyyjille.

Lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako.
Mainostenjakotyötä voit etsiä vaikkapa jakajaksi.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Esiintymiset ja muu työskentely taide-, kulttuuri- ja vastaavissa tilaisuuksissa.
Jos sinulla bändi, voit koittaa saada keikkoja vaikkapa paikallisiin tapahtumiin ottamalla yhteyttä tapahtumien järjestäjiin. Pikkujouluaikaan myös tiernapoika- ja tiernatyttöesityksille on kysyntää. Voit tarjota omaa esitystäsi erilaisiin tapahtumiin vaikkapa lehti-ilmoituksen avulla.
Jos omaat näyttelijänlahjoja, voit koittaa myös päästä esiintyjäksi elokuviin ja mainoskuviin esimerkiksi roolituspalvelujen kautta:

Roolituspalvelu Filmona.fi 
Klaffi Productionsin Facebook-sivut 
Ohjelma-avustajat ry
Salkkareiden avustajahakusivusto
Media-avustajat ry

Kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö.
Ota selvää, olisiko esimerkiksi paikallisessa sanomalehdessä tarvetta nuorelle kolumnistille. Kirjoittamista, toimittamista ja mediatyötä voi harjoitella myös nuorten toimituksissa. Paikkakuntasi nuorisotyöntekijä osaa kertoa sinulle, onko paikkakunnallasi nuorten toimitusta.

Puutarha- ja maataloustöissä istutus-, poiminta- ja aputyöt sekä vaarattomien kotieläinten ruokinta.
Monilla paikkakunnilla avustavia tämän tyyppisiä töitä voi päästä tekemään 4H-yhdistyksen kautta. Saat lisätietoa 4h-yhdistyksen sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Tarjoudu avuksi tuttaville ja sukulaisille esimerkiksi marjanpoimintaan, koiran ulkoilutukseen, lehtien haravointiin, lastenhoitoon yms. Voit etsiä lastenhoitotöitä myös osoitteessa babysits.fi (avautuu uuteen välilehteen).

Esimerkiksi lasten, vanhusten ja lemmikkien hoitotöitä ja siivoustöitä löytyy osoitteessa yoopies.fi/jobs (avautuu uuteen välilehteen).

Kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä myyntityö, ei kuitenkaan työ valintamyymälöiden kassoilla.

Avustavat toimistotyöt

Majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten kattaukseen liittyvät työt sekä annostelu- ja myyntityö.

Teollisuudessa tehtävät pienehköt avustavat työt, joita tehtäessä tai joiden läheisyydessä ei käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Varastotyössä ja vastaavassa tavaroiden vastaanotto, lajittelu, käsittely ja lähetys sekä merkintä- ja laskentatyö.

Puhtaanapito- ja siivoustyössä huoneistojen, esimerkiksi toimistojen siivous siten, että työssä ei saa käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Muut kevyet työt, jotka työympäristö, työn vaatimukset, työn aiheuttama vastuu sekä ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus huomioon ottaen vastaavat edellä mainittuja töitä.

Voit hakea kaikkia edellä mainittuja töitä kysymällä suoraan työtä jostakin kyseisen alan liikkeestä tai hakemalla vapaita paikkoja hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Workpilots-sovelluksen kautta voit löytää helposti ja nopeasti keikkatöitä (linkki avautuu uuteen välilehteen), vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta tai koulutusta. 

Muista myös katsoa oman paikkakuntasi nettisivuilta, minkälaisia kesätöitä heillä on tarjolla! Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Lähde: Finlex, Sosiaali- ja terveysministeriön asetus nuorille työntekijöille sopivien kevyiden töiden esimerkkiluettelosta 25.4.2012/189 (avautuu uuteen välilehteen)

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Su, 12/16/2018 - 09:06
Olen 13/05 tyttö lahdesta. Täytän ensi vuonna 14. Onko minulla mahdollisuutta saada kesätöitä vaikka täytänkin 14 vasta syyskuussa?
Pe, 12/21/2018 - 08:31
Hei Kerttu! Hienoa, että olet motivoitunut tekemään kesätöitä! Lain mukaan kevyitä kesätöitä saa tehdä 14 vuotta täyttänyt, tai samana vuonna 14 vuotta täyttävä. Eli voit tehdä kesällä töitä, vaikka syntymäpäiväsi on syyskuussa. Kevyillä kesätöillä tarkoitetaan sitä, että saat tehdä kesätöitä puolet lomastasi ja maksimissaan seitsemän tuntia päivässä. Työt eivät saa olla myöskään fyysisesti kovin raskaita. Tarvitset työsopimuksen solmimiseen vanhempien luvan. Muista, että kannattaa ehdottomasti solmia kirjallinen työsopimus! Tsemppiä sinulle työnhakuun!
Terveisin, Kalle – Nuortenelämä.fi
Ma, 12/10/2018 - 15:47
hei. Olen 14v poika haapajärveltä. täytän ens vuoden heinäkuussa 15 v ja ajattelin saada silloin traktorikortin. nyt kuitenkin haluaisin tehdä jotakin töitä. mutta ongelmana kyydityksen koska asun 20km päässä keskustasta. mitä täällä maalla voisi tehdä
Pe, 12/21/2018 - 10:19
hei. Tosi hienoa, että olet kiinnostunut hankkimaan itsellesi traktorikortin. Oletko keskustellut vanhempiesi kanssa kuinka voisit mahdollisesti tehdä töitä? Olisiko sinulla kotona jotakin sellaisia asioita tai askareita, joissa voisit olla avuksi? kannattaa myös hiukan kartoittaa onko naapureilla mahdollisesti tarjota sinulle jotakin pientä työtä. Välimatka keskustaan on tietysti hankala. Voisiko mahdollinen työnteko tapahtua heti koulun jälkeen keskustassa, ja saisitko sitten kyydin kotiin päin vaikka myöhemmin jollakin tavalla. Siitäkin kannattaa jutella vanhempien kanssa, jos sellainen järjestyisi.
Mukaa joulua ja toivotaan, että saat jotakin työtä järjestymään itsellesi. Mika - Nuortenelämä.fi
To, 10/25/2018 - 10:27
Hei, oon 14 vuotias joulukuussa 15 voisko netissä päästä jotenki töihin, että tekis jotai omalla koneella kotona.
Ti, 11/13/2018 - 13:25
Hei Matias! Voi olla hyvin vaikea löytää sellaista työtä, etenkin noin nuorena. Voit kutienkin esimerkiksi ottaa selvää, olisiko vaikkapa jossakin paikkakuntasi sanomalehdessä tarvetta nuorelle kolumnistille. Jos tällainen mahdollisuus tarjoutuu, voi kuitenkin olla, että työ olisi tehtävä työpaikalla, mutta toki voit tiedustella, onnistuisiko työ etänä omasta kodista käsin. Kirjoittamista, toimittamista ja muuta koneella tehtävää mediatyötä voi harjoitella myös nuorten toimituksissa. Paikkakuntasi nuorisotyöntekijä osaa kertoa sinulle, onko paikkakunnallasi nuorten toimitusta. :)

Jos olet innokas somettaja, bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja. Tässäkin nuorisotyöntekijä voi auttaa sinua. Voitte yhdessä miettiä, mikä olisi sinulle sopiva työ koulun ohelle. :)

Kivaa loppuvuotta sinulle! Terkuin, Riina
Ti, 10/23/2018 - 22:10
Voiko käydä isänsä kaupalla töissä pari päivää pienestä omasta vaatimasta palkasta jos täyttää kuukauden sisään 14, syntynyt 2004.
Ti, 11/13/2018 - 13:17
Hei!

Se kyllä onnistuu, mutta työn tulee olla kevyttä ja sellaista, että se ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Koulun jälkeen voit tehdä enintään 2 tuntia töitä päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Vapaapäivinäsi sinun on mahdollista tehdä korkeintaan 7 tuntia töitä päivässä.

Koska teet töitä, josta saat palkkaa, sinun tulee myös maksaa veroja. Teidän kannattaa jutella yhdessä isäsi kanssa asiasta! Teidän kannattaa myös tehdä työsopimus ja sopia, mitä töitä teet, kuinka paljon ja milloin sekä paljonko sinulle maksetaan palkkaa. Isäsi osaa varmasti auttaa sinua näissä asioissa! :) Saat myös lisää vinkkejä työntekoon liittyen näiltä Elävää elämää -tietoalueen Työ ja yrittäjyys -osiosta.

Mukavaa loppuvuotta sinulle! T. Riina
Ke, 10/10/2018 - 19:12
Niin mopoon pitäisi rahaa alkaa keräämään ja muutenki vähä tuohta ois kiva tehä nii mihin pääsis mahollisesti 14 vuotiaana rovaniemellä ja kauanko kesästä saa kesätöitä tehdä
Ti, 10/23/2018 - 10:21
Hei Ville! Sinun kannattaa etsiä töitä eri kanavien kautta. Esim. yllä listattujen hakukoneiden kautta saatat löytää töitä. Esimerkiksi Rovaniemen 4H-yhdistykselle voit hakea vaikkapa lemmikinhoito-, pihatyö-, kotityö-, kerhonohjaus- ja lastenhoitotehtäviin. 4H:n nettisivuilta löydät aiheesta tarkemmat tiedot ja 4H:n yhteystiedot: https://rovaniemi.4h.fi/toiminta/nuorille/. Voit myös kysyä suoraan haluamastasi paikasta töitä. Vinkkejä työnhakuun ja -tekoon löydät näiltä Elävää elämää -tietoalueen artikkeleista.

14-vuotias voi tehdä korkeintaan puolet loma-ajasta töitä. Eli esim. jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit työskennellä siitä korkeintaan 5 viikkoa. Voit olla töissä enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa, kun olet kesälomalla. Kesätyöpaikkoja kannattaakin etsiä jo hyvissä ajoin - jo vuodenvaihteessa voi saada itselleen kesätyöpaikan varmistettua, mutta alkuvuodesta ja keväälläkin on hyvä mahdollisuus löytää itselleen kesätyöpaikka!

Tsemppiä työnhakuun ja mukavaa syksyä sinulle! -Riina

Sivut