Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että oppivelvollisuus on suoritettu.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin. Niillä neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä löydät Finlexin nettisivuilta.

Käy lukemassa lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi -nettisivuilta.

Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään. Sivulta voit löytää vastauksen siihen, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 09/13/2016 - 16:46
Hei! Olen 16v tyttö lohjalta ja etsin ilta- ja viikonlopputöitä.
Pe, 09/16/2016 - 12:38
Hei. Hienoa, että olet kiinnostunut ilta- ja viikonlopputäiden tekemisestä. Lähesty erilaisia mahdollisia työpaikkoja aktiivisesti, ja ei kannata jättää työtä "yhden kortin varaan", eli lähesty useampia paikkoja. Käy läpi tämän sivun kommentit ja vastaukset, ne auttavat sinua todella paljon eteenpäin työnhaussa.
Terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi
Ti, 09/13/2016 - 12:49
Moi! Olen 17 vuotias toista vuotta tampereella lukiossa opiskeleva tyttö. Haluaisin töitä jotta voisin muuttaa pois kotoa. Töitä olisin valmis tekemään viikolla koulun jälkeen ja viikonloppuisin.
Pe, 09/16/2016 - 12:34
Hei. Kannattaa olla työnhaussa itse aktiivinen ja olla suoraan yhteyksissä erilaisiin mahdollisiin työpaikkoihin. Kannattaa tutustua tämän sivun kysymyksiin ja kommentteihin, niissä on paljon sellaista tietoa mitä voit hyödyntää työnhaussa.
Hyvää viikonloppua, Mika - Nuortenelämä.fi
Ke, 08/31/2016 - 21:40
Hei!Olen 16v. Tyttö Tampereelta ja käyn vielä peruskoulun 9 luokkaa.Haluaisin tehdä töitä koulupäivä päätyttyä.sillä yleensä minulla ei ole vapaa-ajalla mitään tekemistä,nii jossain töissä minulla olisi tekemistä.
Pe, 09/02/2016 - 12:37
Hei,
voit tutustua tämän sivun sisältöön ja kommenttikentissä oleviin linkkeihin, jotka auttavat sinua eteenpäin työhaussa. Oma aktiivisuus on tärkeää työnhaussa. Voit miettiä, minkä tyyppistä työtä haluaisit tehdä ja lähestyä sitten työnantajaa itse vaikkapa puhelimitse tai paikanpäällä käymällä. Sinun ikäisellesi esimerkiksi mainostenjakelu saattaisi hyvinkin olla sopivaa. Kannattaa myös tutustua siihen kuinka paljon ja millaista työtä sinun ikäinen voi tehdä. Siitä löytyy lisätietoja juuri tällä sivulla ja Työsuojelun sivulla: http://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/nuori-tyontekija. Terveisin, Suvi - Nuortenelämä.fi
Ma, 08/15/2016 - 21:50
Olen 15v poika helsingistä ja etsin töitä eli olen 01 ja 9 luokalla voisko sopia jonkun laisen työn mulle illalla tai viikonloppusin vaikka ? :)
Ke, 08/24/2016 - 10:12
Hei. Tutustu tämän sivun sisältöön ja kommenttikentissä oleviin linkkeihin. Ne auttavat sinua paljon eteenpäin työhaussa. Ota aktiivisesti yhteyttä eri yrityksiin, jotka tarjoavat ilta- ja viikonlopputöitä. Sinun ikäiselle voisi sopia esimerkiksi mainosjakelut. Olemalla aktiivinen ja lähestymällä itse henkilökohtaisesti puhelimitse sekä käymällä paikanpäällä löydät varmasti itsellesi sopivaa työtä. Kannattaa myös tutustua siihen kuinka paljon ja millaista työtä sinun ikäinen voi tehdä. Siitä löytyy lisätietoja juuri tällä sivulla ja Työsuojelun sivulla: http://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/nuori-tyontekija. tsemppiä työnhakuun, Mika - Nuortenelämä.fi
Su, 08/14/2016 - 13:22
Hei! Olen 15v poika ja etsin viikonlopputöitä kouvolab alueelta auttaksa!
Ke, 08/24/2016 - 10:07
Hei. Kannattaa selata tätä sivua ja sen kommenttikenttiä alaspäin. Sieltä löydät paljon hyviä vinkkejä, joita voit hyödyntää työnhaussa. Me emme välitä suoraan töitä, mutta tarjoamme vinkkejä ja tietoa työnhakuun. Kannattaa olla aktiivinen ja eri tavoin lähestyä esimekriksi yrityksiä, jotka tarjoavat viikonlopuiksi töitä. Viikonlopputöiksi sinun ikäiselle sopii esimerkiksi erilaiset lehti- ja mainosjakelut. Tsemppiä työnhakuun. Terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

Sivut