Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Arjen valinnat

Jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan siihen, millainen maailman tulisi olla. Pienilläkin teoilla voi olla vaikutusta, sillä kuluttajat ohjailevat markkinoita: meille myydään sitä, mitä me haluamme ostaa. Valitsemalla eettisesti kestäviä ja ympäristöä säästäviä tuotteita olemme kaikki mukana tukemassa yhteisen maapallon asiaa.

Omaa arkea ja kulutusta voi arvioida monelta kannalta: Kuinka paljon tällainen elämäntapa ja tehdyt valinnat kuormittavat ympäristöä? Kuinka voisin osaltani vähentää tuottamaani jätemäärää? Missä ostamani tuote on valmistettu ja ketkä sen ovat tehneet? Mitä lautasellani on? Etsimällä tietoa oppii kuluttamaan ympäristöä säästäen.

Entä liikkuminen paikasta toiseen; hyödynnänkö joukkoliikennettä tai pyörää, vai onko aina käytössä henkilöauto? Liikenne on ympäristön kannalta yksi merkittävistä kulutuksen osa-alueista. Liikenne kuluttaa luonnonvaroja ja energiaa, aiheuttaa melua ja heikentää ilmanlaatua sekä tuottaa jätteitä. Jääkiekkoharjoituksiin tai laskettelemaan on tietysti vaikea kulkea pyörällä isojen varustemäärien kanssa, mutta tällöinkin voi selvittää, olisiko jollakin toisella sama matka. Kimppakyyti vähentää liikenteen aiheuttamaa rasitusta.

Roskat eivät kuulu luontoon ja vastuullinen kansalainen huolehtii aina siitä, ettei jätä roskia lojumaan tai heitä niitä maahan. Purukumin tai tupakantumpin paikka on niille varatussa jäteastiassa. Autoillessa kyydin aikana syntyneet roskat kerätään pussiin ja hävitetään asianmukaisesti; ei tienpientareelle heittäen. Myös lajittelu esimerkiksi biojätteisiin ja sekajätteisiin on tärkeää.

Kasvissyönti lisää suosiotaan ja se onkin oikein toteutettuna ympäristölle hyväksi. Esimerkiksi Worldwatch-instituutin ja Maailman luonnonsäätiö WWF:n mukaan kasvisruoan tuotantoon tarvitaan merkittävästi vähemmän energiaa kuin lihan. Lihantuotanto aiheuttaa myös runsaasti kasvihuonekaasupäästöjä. Kasvisten määrää lautasella kannattaa lisätä ja opetella syömään niitä monipuolisesti.

Kotimaisten tuotteiden suosiminen kannattaa. Suomessa valmistetulla tuotteella on työllistävä vaikutus ja tällöin myös tuotteen kuljetukseen on kulunut vähemmän energiaa, kuin vaikkapa tuhansien kilometrien päästä tuotetun tuotteen.

Vedenkulutusta kannattaa tarkkailla. Suomessa vedestä ei ole pulaa, mutta kuuman veden tuottaminen vaatii runsaasti energiaa. Suihkussa ei siis kannata läträtä turhan kauan. Helppo keino pitää suihkuttelu muutamien minuuttien mittaisena on valita esimerkiksi alle neljän minuutin mittainen suosikkikappale ja laittaa se soimaan suihkuun mennessä. Kun kappale loppuu, oma suihkuvuoro on käytetty.

Arjen pienet valinnat voivat tuntua turhilta, mutta omalla esimerkillä voi saada muitakin mukaan, ja pienistä puroista muodostuu isompi virta. Suosimalla kestäviä tuotteita ja esimerkiksi kierrätystä jokainen on mukana luomassa puhtaampaa huomista.

Lue lisää vastuullisesta kuluttamisesta Kuluttajaliiton nettisivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 22.6.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ke, 09/02/2020 - 10:23
Moi, tein esitteen tästä. Kiitos!!!
Ke, 09/02/2020 - 13:47
Moi,
huippu juttu! Kiva kuulla, että oot hyödyntänyt tätä tietoartikkelia. :)
Mukavaa syksyä!
T. Riina
Ke, 02/05/2020 - 09:44
K

Lol
Ke, 10/09/2019 - 09:38
Lol