Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että perusopetuksen oppimäärä on suoritettu.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin (avautuu uuteen välilehteen). Sivuilla neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä löydät Finlexin nettisivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Lue lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään (avautuu uuteen välilehteen). Sivulta löydät tietoa siitä, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi hmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.10.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 10/21/2016 - 09:08
Hei,

sinun kannattaa perehtyä Elävää Elämää -sivun Työ ja yrittäjyys -osioon sekä selailla tällä sivulla annettuja vastauksia. Niiden pohjalta voit pohtia, mistä voisit lähteä etsimään sinulle sopivaa työtä.

Terveisin, Suvi - Nuortenelämä.fi
Ke, 10/12/2016 - 22:28
Hei! Olen 16-vuotias tyttö, ja etsin töitä Helsingistä viikonlopuiksi.
To, 10/13/2016 - 10:36
Hei,
hienoa, että viikonlopputyö kiinnostaa! Tältä sivulta löydät aiemmin annettuja vastauksia, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin kun mietit, mistä lähtisit töitä hakemaan. Elävää elämää -sivun Työ ja yrittäjyys -artikkeleissa on myös hyödyllistä tietoa työnhausta.

Terveisin, Suvi - Nuortenelämä.fi
Su, 10/09/2016 - 20:25
Moikka! 16-vuotias tyttö etsii arksin iltatöitä ja viikonloppusin käy miten vain Iitistä.
To, 10/13/2016 - 10:35
Hei,
hienoa, että ilta- ja viikonlopputyöt kiinnostavat! Voit selailla tällä sivulla aiemmin olleita vastauksia ja pohtia niiden kautta, mistä voisit lähteä hakemaan töitä. Elävää elämää -sivun Työ ja yrittäjyys -artikkeleissa on myös hyödyllistä tietoa työnhausta.

Terveisin, Suvi - Nuortenelämä.fi
Su, 10/02/2016 - 14:20
Hei! Olen 16v, ensimmäistä vuotta parturialalla opiskeleva tyttö Seinäjoelta. Etsin itselleni iltatöitä ja kaikenlainen työ kiinnostaa. Olen myös valmis tekemään viikolopputöitä Lapualla.
To, 10/13/2016 - 10:34
Hei,
hienoa, että työnteko kiinnostaa! Voit selailla tällä sivulla aiemmin olleita vastauksia ja pohtia niiden kautta, mistä voisit lähteä hakemaan töitä. Elävää elämää -sivun Työ ja yrittäjyys -artikkeleissa on myös hyödyllistä tietoa työnhausta.

Terveisin, Suvi - Nuortenelämä.fi
Ti, 09/13/2016 - 16:46
Hei! Olen 16v tyttö lohjalta ja etsin ilta- ja viikonlopputöitä.
Pe, 09/16/2016 - 12:38
Hei. Hienoa, että olet kiinnostunut ilta- ja viikonlopputäiden tekemisestä. Lähesty erilaisia mahdollisia työpaikkoja aktiivisesti, ja ei kannata jättää työtä "yhden kortin varaan", eli lähesty useampia paikkoja. Käy läpi tämän sivun kommentit ja vastaukset, ne auttavat sinua todella paljon eteenpäin työnhaussa.
Terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi
Ti, 09/13/2016 - 12:49
Moi! Olen 17 vuotias toista vuotta tampereella lukiossa opiskeleva tyttö. Haluaisin töitä jotta voisin muuttaa pois kotoa. Töitä olisin valmis tekemään viikolla koulun jälkeen ja viikonloppuisin.

Sivut