Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ilman ystäviä

Miksi muilla on kavereita, mutta minulla ei? Olenko muita huonompi tai pukeudunko väärin? Miksi pahimmalla kiusaajalla on noin paljon kavereita? Pitäisikö minunkin muuttua sellaiseksi? Tällaiset kysymykset voivat pyöriä yksinäisen mielessä, kun kaikilla tuntuu olevan seuraa, mutta itsellä ei.

Jokainen tarvitsee kavereita. Kavereiden kanssa tehdään asioita, he auttavat toisiaan läksyissä, heille voi kertoa salaisuuksia ja aina on joku, jolle voi soittaa tai laittaa viestiä. Jos kavereita ei ole, yksinäisyys nostaa päätään. Yksinäisyyttä voivat tuntea ihan kaikki, aina lapsesta vanhukseen saakka.

Jokainen tuntee joskus olonsa yksinäiseksi. Yleensä se on ohimenevää ja unohtuu pian, kun uutta tekemistä ja ajateltavaa taas löytyy. Joskus yksinäisyyden tunne jatkuu ja jatkuu, eikä ympärillä ole ketään kaveria, jonka kanssa voisi viettää aikaa. Tämä voi johtaa mielialan laskuun ja huonoon minäkuvaan. Kavereita siis kannattaa etsiä, eikä antaa yksinäisyydelle valtaa.

Muista, että olet yhtä arvokas kuin muutkin. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, myös sinulla. Kun arvostat itseäsi, on muidenkin helpompi arvostaa sinua. Jos vahvinta alaasi ovat esimerkiksi käsityöt tai kuvaamataito, yritä etsiä läheltäsi ihmisiä, joilla on kiinnostusta samaan. Yhteisen harrastuksen kautta voi aina aloittaa keskustelun. Aktiivisuus kannattaa, se antaa sinusta ystävällisen kuvan ja voi johtaa tutustumiseen vielä paremmin.

Kavereita kannattaa etsiä myös koulun ulkopuolelta. Aloittamalla uuden harrastuksen voi saada parin uuden kaverin sijaan esimerkiksi kokonaisen jalkapallojoukkueen kaverikseen. Yleensä paljon kavereita on juuri niillä, jotka harrastavat paljon ja ovat monessa mukana, vaikkapa vapaaehtoistyössä. Kunnissa toimii myös erilaisia nuorten vertaisryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Tietoja niistä voi kysellä esimerkiksi nuorisotyöntekijältä.

Yksinäisyyttä voi lievittää myös netin keskustelupalstoilla. Anonyymisti on helpompaa kertoa yksinäisyydestään. Saatat yllättyä, kuinka monilla on vastaavia kokemuksia ja kuinka monta nettituttavaa löydät. Nettimaailman takia ei kuitenkaan pidä unohtaa ihan oikeaa maailmaa ikkunan takana. Virtuaalikaverit eivät voi olla mukana kaikkialla. 

Uusia ystäviä voi löytää esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Somessa on olemassa erilaisia ryhmiä, kuten paikalliset puskaradiot, joissa on silloin tällöin keskustelunaloituksena kaverihaku. Sellaisen aloituksen voi itsekin tehdä.

Joskus ihminen vain haluaa olla yksin, sulkea oven ja olla ihan hiljaa itsensä kanssa. Tässä ei ole mitään outoa. Sosiaalisinkin henkilö tarvitsee joskus omaa aikaa.

Omia ystävyys- ja vuorovaikutustaitoja voi parantaa. Katso vinkit vuorovaikutustaitojen kehittämiseen MIELI ry:n sivulta.

Jos tunnet olosi yksinäiseksi, käy lukemassa lisää Nuortennetistä ja Nyytin nettisivuilta.

Tutustu myös MieskaveritoimintaanPunaisen Ristin ystävätoimintaan ja MLL:n kaveritoimintaan.

Löydä uusia ystäviä Kohdataan-somessa. Kohdataan on tarkoitettu kaikille vähintään 15 vuotta täyttäneille.

Löydä uusia ystäviä Frendie-sovelluksessa. Frendie on suunnattu 13–18-vuotiaille nuorille.

Miten sulla menee? Tsekkaa tilanteesi ja suunnista eteenpäin Zekki.fi-palvelun avulla. Zekissä vastaat 10 kysymykseen, jonka jälkeen saat yhteenvedon tilanteestasi ja siihen sopivista vaihtoehdoista jatkaa eteenpäin. Zekki kartoittaa esimerkiksi ihmissuhteidesi tilannetta ja ohjaa sinut tarvittaessa tilanteeseesi sopivan tuen ja avun äärelle.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 18.5.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. Emme julkaise kenenkään yhteystietoja tai some-tilien tietoja palstalla, jotta jokainen pysyisi tunnistamattomana turvallisuussyistä. Omien yhteystietojen jakaminen julkisella sivustolla on aina riski. 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 01/21/2019 - 12:10
Hei! Kiva kuulla, että olet pärjännyt hyvin. :)
Voit lukea ystävien merkityksestä esim. täältä Nyyti ry:n sivulta: https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/mina-ja-muut/kaverit-ystavat-taydentavat-elamaa/.
Tänne Terve.fi-sivulle on puolestaan listattu syitä, miksi ystävät ovat ihmiselle tärkeitä: https://www.terve.fi/artikkelit/63113-15-syyta-miksi-ystavat-ovat-tarkeita.
Jos kaipaat lisää tietoa ja/tai neuvoa, voit jättää kysymyksen meille tänne Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 08/21/2018 - 16:58
Miten mä saisin uusia kavereita, ku mä vaihdoin noin kaks viikkoa sitten ylä-astetta ja mulla ei oo yhtään kavereita siellä enkä tunne sieltä ketään. Must tuntuu muutenki et kukaan ei haluaisi olla siel luokas mun kaveri ku oon aina kaikki välkät yksin. Mul on mun edellisestä koulusta vain yks kaveri kaveri mut mä en oo jutellu sen kaa melkein yhtään kuukauteen. Ja mä oon kans todella ujo et se saattaa olla syy siihen et mä en saa kavereita
Su, 01/20/2019 - 09:34
Kantaa vaan rohkesti jutella ihmisille ja vaikka olla nuorisotallola jos on
Ma, 12/31/2018 - 22:28
Onko sulla instagram käyttäjää ois kiva tutustuu.
Ti, 04/02/2019 - 19:57
Mulle voi tulla tutustuu snäppi *

*Kommentista moderoitu henkilön yhteystieto turvallisuussyistä. -moderaattori
To, 07/05/2018 - 11:52
Omistin 4 todella hyvää ja läheistä kaveria. Yksi heistä alkoi seurustella exäni kanssa jonka takia hän ei enää ole ystäväni. Nyt omistan vain 3 kaveria. Olisi kiva jos olisi enemmän. En haluaisi vain istua kotona yksin, kun muilla kaverilla on jotain tekemistä, eivätkä he voi pitää minulle kokoaikaisesti seuraa. 3 kaveria on mielestäni liian vähän. Vaikka nämä kolme ovatkin ihan super tärkeitä❤️
Ke, 08/08/2018 - 11:50
Onko sulla instaa tai snäppiä (ois kiva tutustuu) ja kuinka vanha oot?
Mulla on aika sama tilanne kun mul on vaa 4 kaveria ja haluisin tutustuu uusiin.
Pe, 07/20/2018 - 11:23
Moikka!

Ikävä kuulla, että oot joskus yksinäinen. :/ On kuitenkin tosi hienoa, että sulla on kolme hyvää ystävää! Niin kuin totesit, ystävät ovat tärkeitä. Ystävyyssuhteista kannattaa pitää hyvää huolta, niin kuin varmasti tiesitkin.

Toivottavasti näistä tälle sivulle kootuista vinkeistä on sulle hyötyä uusien kaverisuhteiden luomisessa. :)

Tsemppiä ja mukavaa kesänjatkoa sulle!

Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi
Ma, 06/04/2018 - 21:13
Miten saisin kavereita,olen menossa 8 luokalla. Luokkani on todell pieni vain 17 oppilasta, pojilla oma porukka ja tytöillä kaksi. Kyllä pojat mun kanssa siellä on kuin parhaita kavereita mutta ryhmätöissä on perusparit mistä jään ulos sama juttu vapaaajalla, eivät ikinä pyydä ulos ja aika meneekin yksin olossa ja tuleehan usein mietityäkin että onko minussa vikaa. Pidän itseäni ihan hyvänä ja huumorintajuisena, kuuntelevana ja mukavana ihmisenä mutta en kai olekkaan:'( harrastan jääkiekkoa mutta sielläkään ei tunnu olevan ketään kunnon kaveria ja useinkin huudetaan kuinka perseestä olen ja usein kuuluu huuto "vittu turpa kii". Tätä paskarinkiä on jatkunut koko lapsuus ja nuoruus melkein. On mulla yks hyvä paras kaveri mut olis se mukava että ois muitakin kuin vain yksi, eikä porukoitakaan kiinnosta nii paljoo ainaki tuntuu siltä. Ja ois ne luokkaiset varmaa mun kaa jos kysyisin mut en vaa uskalla kysyä oon vähä vetäytyvä mikä todennäkösesti johtuu yksinäisyydestä. Oltiin tos viimeviikol luokkaretkel uimassa ja pojat meni heittelee frisbee golfia ja vittu yllätys ei pyydetty noh menin katsomaan mitä tytöt teki ja yks niist sano että että ruisku (lempinimi) jäi taas ulkopuolelle. Murruin ja kerroin että oon ollu yksin ja he kerto että voi olla tänä kesänä mut en mä haluis oikee säälistäkää frendei:/
Ke, 06/20/2018 - 14:44
Hei Poika!

Ikävä kuulla, että sinulla ei oikein tunnu olevan kavereita ja jäät kaveriporukoiden ulkopuolelle vapaa-ajallakin. Hienoa kuitenkin, että sinulla on edes yksi hyvä kaveri! Mukavaa myös, että luokallasi olevat pojat tahtovat olla koulussa kanssasi. Kurjaa, etteivät he ota sinua kuitenkaan ryhmätöihin mukaan tai kysy sinua ulos vapaa-ajalla. Sinussa ei ole vikaa, joskus kavereita voi olla yksinkertaisesti vaikea saada. Kannustan sinua kuitenkin olemaan oma-aloitteinen ja voisit kysyä luokallasi olevia poikia itse ulos / ehdottaa jotain yhteistä tekemistä. Hehän voivat hyvinkin haluta viettää aikaa kanssasi vapaa-ajalla, niin kuin itsekin pohdit. Tsemppiä!

Hienoa, että olet kertonut avoimesti luokallasi oleville tytöille yksinäisyydestäsi. En usko, että he olisivat säälistä kanssasi. Voi olla, että he eivät ole aiemmin vain ajatelleet, että kaipaisit seuraa tai että haluaisit viettää aikaa juuri heidän kanssaan. Kesällä monella voi olla muutenkin paljon vapaa-aikaa ja tytötkin saattavat kaivata seuraa samoin kuin sinä. Kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä kyseisiin tyttöihin ja ehdottaa jotain mukavaa tekemistä. Teistähän voi tulla hyviäkin ystäviä.

Kesällä kannattaa myös osallistua erilaisiin tapahtumiin ja leireihin, joissa voi muodostua uusia kaverisuhteita. Lisäksi voisit käydä esim. paikkakuntasi nuorisotilalla viettämässä aikaa ja tutustumassa muihin nuoriin tai vaikkapa juttelemassa nuorisotyöntekijän kanssa siitä, kuinka saisit kavereita. Myös näiden Elävää elämää -tietoalueiden erilaisten vinkkien avulla voi saada uusia kavereita.

Jos yksinäisyytesi jatkuu vielä koulujen alettua syksyllä, suosittelen, että juttelet asiasta koulusi kuraattorin tai terkkarin kanssa. He ovat varmasti tukenasi ja auttavat sinua parhaansa mukaan.

Mukavaa kesää sinulle! :)

Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi

Sivut