Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 08/19/2021 - 09:46
Hei! Ikäistäsi ei voida ottaa palkkatöihin. Voit kuitenkin tehdä jonkin verran töitä esimerkiksi sukulaisillesi, naapureillesi ja muille tutuillesi ja tienata sillä tavoin hieman rahaa. Voit siis kysyä heiltä, olisiko heillä hommia, joihin tarvitsisivat apua ja joista he voisivat maksaa sinulle. Jos kyllä, kannattaa sopia, mitä hommia teet, kuinka usein ja paljonko niistä sinulle maksetaan. Tehtävät voivat olla esimerkiksi lastenhoidossa, kauppareissulla, lemmikin hoitamisessa, siivoamisessa tai pihatöissä avustamista. Mitä muita tehtäviä sinä keksit? Mitä tekisit mieluiten? Keneltä tutulta voisit kysyä? Huoltajasi voi auttaa pohdinnoissa.

Sinä vuonna, kun täytät 14 vuotta, voit päästä palkkatöihin. Lisää tietoa ja vinkkejä tähän saat tältä sivulta: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Mukavaa loppukesää sinulle! T. Riina
Pe, 07/09/2021 - 23:27
Hei! Olen 11 v poika haluaisin koppimönkkärin sitten kun oon 15v isä maksaa puolet se maksaa noin 23 tonnia eli mun pitäisi säästää vähän päälle kymmenen tonnia neljässä vuodessa voisitteko antaa vinkkejä rahan keräämiseen.
To, 08/19/2021 - 09:39
Hei. Hienoa, että aloitat säästämisen hyvissä ajoin. Ikäisesi ei pääse palkkatöihin, mutta sinulla on onneksi jonkin verran muita keinoja, joilla voit tienata rahaa. Tässä vinkkejä:
-Kerää ja palauta pulloja ja tölkkejä.
-Myy tarpeettomaksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputoreilla ja netissä vanhempasi/huoltajasi luvalla
-Poimi ruokasieniä ja marjoja ja myy niitä. Apua sienten tunnistamiseen ja seuraa sieni- ja marjametsään kannattaa pyytää aikuiselta.
-Kysy naapureilta, sukulaisilta ja tutuilta, olisiko heillä hommia, joihin tarvitsisivat apua ja joista he voisivat maksaa sinulle.
-Toivo mahdolliset syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana.
-Sinä vuonna, kun täytät 14 vuotta, yritä päästä palkkatöihin. Lisää tietoa ja vinkkejä tähän saat tältä sivulta: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Tsemppiä ja malttia rahan keräämiseen! T. Riina
La, 08/14/2021 - 19:23
Hei! Jos asut keskustassa tai sitä lähellä niin pulloja keräämällä voi saada jopa kymmeniä euroja. Itsekin säästän rahaa Nintendo switsiä varten ja etsin vinkkejä rahan keräämiseen. Onnea matkaan!
Ke, 07/07/2021 - 11:05
Moikka! Oon 12v tyttö ja tarvisin rahaa 50e En saa myydä mitään ja iskällä saan viikkorahaa 5e miten saisin nopeasti rahaa? Tiedän että siinä kestää mutta mahdollisimman nopeasti
To, 08/19/2021 - 09:34
Heippa!

Kiva kuulla, että saat viikkorahaa 5e. Se kerryttää mukavasti säästöjäsi kohti 50 euroa. Jokaiselle toimii vähän eri keinot rahan tienaamiseen. Löytäisitkö yllä olevasta artikkelista sinulle sopivia keinoja tienata? Esimerkiksi pullojen kerääminen ja palauttaminen voi tuottaa päivässä jopa 10e ellei enemmänkin, jos vain jaksaa kerätä ja pulloja sattuu löytymään. Nyt on myös hyvä aika poimia mustikoita ja ruokasieniä ja myydä niitä. Tähän on hyvä ottaa sieniä tunnistava aikuinen mukaan.

Tsemppiä säästämiseen! T. Riina
Ti, 07/06/2021 - 23:36
moi! oon 17-vuotias, asun omillani ja kämpässä on nyt kesällä todella kuuma. ilmastointilaitetta olen katsellut, mutta ne on todella kalliita, en saa ostettua ihan minun opiskelijarahoilla sellaista. miten saisin 300 euroa kasaan mahd. nopeasti?
To, 08/19/2021 - 09:28
Hei,
Rahan saaminen nopeasti on haastavaa. Tavallisimmin rahaa saadaan töistä. Valmistaudu työnhakuun tämän Työ ja yrittäjyys -osion eri artikkeleiden tietojen ja vinkkien avulla: www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/tyo-ja-yrittajyys

Palkkatöiden lisäksi rahaa voi tienata esimerkiksi yllä esiteltyjen tapojen avulla. Sopisiko niistä jotkut tavat sinulle?
Joskus myös oma vanhempi tai muu sukulainen voi avustaa erilaisissa kodin hankinnoissa esimerkiksi maksamalla siitä osan tai lainaamalla summan. Kannattaa myös katsella ilmastointilaitetta käytettynä, jolloin hintakin on yleensä pienempi ja nopeammin tienattavissa.

Jos sinulla on jotain kysyttävää, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle ja sinulle vastataan viidessä arkipäivässä.
Terkuin, Riina
Pe, 07/02/2021 - 01:36
Hei! Olen 12v joka tarvii rahaa linnanmäelle mutta kasassa on vain 1,85€ ja en pysty myymään mitään mitä en käytä. Miten saan helposti 50€ kasaan??
Pe, 07/02/2021 - 08:51
Hei! Monet miettivät keinoja saada rahaa helposti. Yleensä rahan saamiseen vaaditaan kuitenkin vaivannäköä, aikaa ja malttia. Helpot tavat tienata rahaa myös vaihtelevat ihmisen mukaan. Toiselle yksi tapa tienata on helppo, toiselle lähes mahdoton. Tässä erilaisia tapoja, joilla ikäisesi voi tienata rahaa. Voit itse arvioida, mikä/mitkä niistä tuntuisi juuri sinulle helpolta.

-Kerää ja palauta pulloja ja tölkkejä
-Poimi ja myy marjoja ja sieniä (ota aikuinen mukaan sieni- tai marjametsään)
-Toivo mahdolliset synttärilahjat rahana tai toivo synttärilahjaksi ennakkoon, että pääsisit Linnanmäelle
-Sovi vanhempiesi/huoltajiesi, sukulaistesi, naapureidesi tai muiden tuttujen aikuisten kanssa, että teet heille jotain säännöllisiä hommia tai osallistut johonkin isompaan projektiin rahallista korvausta vastaan. Millaisia hommia haluaisit tehdä? Ehdota sitä heille! :) Se voi olla esimerkiksi perusteellinen kodin-, auton- tai varastonsiivous, erilaiset pihatyöt tai vaikka lemmikin hoitaminen säännöllisesti. Mitä itse keksit?

Tsemppiä säästämiseen ja ihanaa kesää!
T. Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut