Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 14-vuotiaalle

Jos olet 14-vuotias tai täytät samana kalenterivuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:

1) enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta. Jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit tehdä kesätöitä loman aikana 5 viikkoa.
2) tilapäisesti myös koulutyön aikana lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Sinulla on myös mahdollisuus työskennellä tilapäisesti erityisestä syystä esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.

Työsopimus

14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Huoltajallasi on oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.

Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

Voit tehdä kouluvuoden aikana töitä yhteensä 12 tuntia viikossa. Vapaapäivinäsi (esim. viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 tuntia päivässä. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 tuntia päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Jos siis teet koulupäivän jälkeen töitä 2 tuntia, koulupäiväsi pituus ei saa olla tuona päivänä yli 6 tuntia.

Koulujen loma-aikoina voit olla töissä enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa.

Työaikasi tulee sijoittua kello 8:n ja 20:n väliseen aikaan. Työn järjestämisestä johtuvista painavista syistä voit kuitenkin tehdä töitä myös kello 6:n ja 20:n välisenä aikana.

Jos teet kotitaloustyötä työnantajasi kodissa, saat työskennellä klo 23:een asti, mikäli myöhään työskentelemiseen on jokin erityinen syy.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 14 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos siis työpäiväsi päättyy edellisenä iltana klo 20, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.

Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö- ja hätätyö

Alle 15-vuotiasta ei saa pitää ylityössä eikä hätätyössä.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.

VINKKEJÄ 14-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

Tässä listassa on muutamia esimerkkejä sellaisista töistä, joita voit 14-vuotiaana tehdä:

Virvokkeiden, lippujen ja vastaavanlaisten tuotteiden myyntityö kilpailuissa, näyttelytilaisuuksissa tai samankaltaisissa tilaisuuksissa.
Selvitä olisiko paikkakuntasi urheiluseuroilla tai muilla järjestöillä tapahtumia, joissa olisi tarvetta lipunmyyjille.

Lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako.
Mainostenjakotyötä voit etsiä vaikkapa jakajaksi.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Esiintymiset ja muu työskentely taide-, kulttuuri- ja vastaavissa tilaisuuksissa.
Jos sinulla bändi, voit koittaa saada keikkoja vaikkapa paikallisiin tapahtumiin ottamalla yhteyttä tapahtumien järjestäjiin. Pikkujouluaikaan myös tiernapoika- ja tiernatyttöesityksille on kysyntää. Voit tarjota omaa esitystäsi erilaisiin tapahtumiin vaikkapa lehti-ilmoituksen avulla.
Jos omaat näyttelijänlahjoja, voit koittaa myös päästä esiintyjäksi elokuviin ja mainoskuviin esimerkiksi roolituspalvelujen kautta:

Roolituspalvelu Filmona.fi 
Klaffi Productionsin Facebook-sivut 
Ohjelma-avustajat ry
Salkkareiden avustajahakusivusto
Media-avustajat ry

Kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö.
Ota selvää, olisiko esimerkiksi paikallisessa sanomalehdessä tarvetta nuorelle kolumnistille. Kirjoittamista, toimittamista ja mediatyötä voi harjoitella myös nuorten toimituksissa. Paikkakuntasi nuorisotyöntekijä osaa kertoa sinulle, onko paikkakunnallasi nuorten toimitusta.

Puutarha- ja maataloustöissä istutus-, poiminta- ja aputyöt sekä vaarattomien kotieläinten ruokinta.
Monilla paikkakunnilla avustavia tämän tyyppisiä töitä voi päästä tekemään 4H-yhdistyksen kautta. Saat lisätietoa 4h-yhdistyksen sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Tarjoudu avuksi tuttaville ja sukulaisille esimerkiksi marjanpoimintaan, koiran ulkoilutukseen, lehtien haravointiin, lastenhoitoon yms. Voit etsiä lastenhoitotöitä myös osoitteessa babysits.fi (avautuu uuteen välilehteen).

Esimerkiksi lasten, vanhusten ja lemmikkien hoitotöitä ja siivoustöitä löytyy osoitteessa yoopies.fi/jobs (avautuu uuteen välilehteen).

Kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä myyntityö, ei kuitenkaan työ valintamyymälöiden kassoilla.

Avustavat toimistotyöt

Majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten kattaukseen liittyvät työt sekä annostelu- ja myyntityö.

Teollisuudessa tehtävät pienehköt avustavat työt, joita tehtäessä tai joiden läheisyydessä ei käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Varastotyössä ja vastaavassa tavaroiden vastaanotto, lajittelu, käsittely ja lähetys sekä merkintä- ja laskentatyö.

Puhtaanapito- ja siivoustyössä huoneistojen, esimerkiksi toimistojen siivous siten, että työssä ei saa käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Muut kevyet työt, jotka työympäristö, työn vaatimukset, työn aiheuttama vastuu sekä ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus huomioon ottaen vastaavat edellä mainittuja töitä.

Voit hakea kaikkia edellä mainittuja töitä kysymällä suoraan työtä jostakin kyseisen alan liikkeestä tai hakemalla vapaita paikkoja hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Workpilots-sovelluksen kautta voit löytää helposti ja nopeasti keikkatöitä (linkki avautuu uuteen välilehteen), vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta tai koulutusta. 

Muista myös katsoa oman paikkakuntasi nettisivuilta, minkälaisia kesätöitä heillä on tarjolla! Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Lähde: Finlex, Sosiaali- ja terveysministeriön asetus nuorille työntekijöille sopivien kevyiden töiden esimerkkiluettelosta 25.4.2012/189 (avautuu uuteen välilehteen)

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ke, 01/30/2019 - 14:59
Moro, oon 13v ja kesällä 14v ja asun Hämeenlinnassa ja aattelin kysyä jos Hämeenlinnan alueella olis kesätyö paikkoja.
To, 01/31/2019 - 13:58
Heippa Eemil! Olipa hyvä, että satuit kysymään! Hämeenlinnan Ohjaamo Stagella on keskiviikkona 13.2. klo 13-15 TÖIHIN! -tapahtuma. Tapahtumassa työnantaja kertoo millainen on hyvä työhakemus. Paikalla myös henkilöstöpalveluiden edustajia kertomassa heidän kautta työskentelystä sekä haastattelemassa töihin. Lisätietoja löydät esim. Ohjaamo Stage Hämeenlinnan Facebook-sivulta. Ohjaamo Stagelta saat muulloinkin tietoa ja neuvoa kesätyönhakuun.

Ikäisesi on myös mahdollista työllistyä vaikkapa Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesäharjoitteluun. Palkka kesällä 2019 on kahdesta viikosta yhteensä 350 euroa. Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Lue lisää tietoa täältä: www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin.

Tsemppii kesätyönhakuun! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 01/22/2019 - 15:35
Olen tällä hetkellä 13v mut täytän joulukuussa 14. Haluaisin saada kesätöitä tulevaksi kesäksi säästöjäni varten. Joten olisiko saatavilla nurmijärveltä kesä töitä?
Ke, 01/30/2019 - 12:40
Hei Mia! Huippua, että suunnittelet tulevaa kesää ja työntekoa. :) Esimerkiksi Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelu on ikäisillesi sopiva kesätyö. Se on kahden viikon mittainen kesätyökokemus nuorille. Palkka on kesällä 2019 kahdesta viikosta yhteensä 350 euroa. Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Lue lisäohjeet osoitteesta www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin.

Esimerkiksi osoitteesta kesaduuni.org voit etsiä kesäksi töitä itsellesi. Sivustolta saat myös hyvät vinkit työnhakuun.
Sinun kannattaa myös lukea lisää kesätöistä ja saada hyviä vinkkejä täältä Elävää elämää -alueen Kesätyö-osiosta: www.nuortenelama.fi/kesatyot.

Myös paikkakuntasi Ohjaamosta saat lisää neuvoa työnhakuun ja kesätöihin liittyen.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 01/15/2019 - 22:31
Hei! Tämä on todella outo kysymys, mutta miten haen tötä? Menemällä vaikka esim. Kauppaan ja kysymälläkö? Olen tosi ujo ihminen enkä välttämättä pystyisi kysymään jotain tälläistä, mutta en halua vanhempieni tekevän sen minun puolesta. Olisiko jotain neuvoja?
Ke, 01/23/2019 - 15:03
Hei Jaana, olipa hyvä että kysyit! Tänne Nuortenelämä.fin Elävää elämää -tietoalueelle on koottu tilanteeseesi sopivia neuvoja: https://www.nuortenelama.fi/tyonhaku. Suosittelen sinua lukemaan kyseisen artikkelin!

Eli voit tehdä juuri noin, että menet paikan päälle kysymään töitä, mutta se ei onneksi ole ainut vaihtoehto! Useimmiten töitä haetaankin verkossa. Täältä Töitä 14-vuotiaalle -osiosta löydät ikäisillesi sopivia työmahdollisuuksia sekä erilaisia hakukoneita ja sivustoja, joiden kautta voit etsiä itsellesi töitä.

Jos kaipaat neuvoa tarkemmin, ota yhteyttä paikkakuntasi nuorten tieto- ja neuvontapalveluun tai jätä meille viesti Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Tsemppiä työnhakuun! Terkuin, Riina
Ti, 01/01/2019 - 19:23
Moi, olen Iida 13.v täytän syksyllä 14. Haluaisin kovasti töihin,mutta miten voisin löytää töitä. (Asun pienessä kaupungissa)
Ke, 01/16/2019 - 12:30
Hei Iida ja kiitos kommentistasi!

Saat hyviä vinkkejä työnhakuun yllä olevasta artikkelista. Voit myös mennä kysymään töitä suoraan sinua kiinnostavasta paikasta. Siihen kannattaa valmistautua hyvin. (Yllä olevasta artikkelista saat vinkkejä, millaiset työt voisivat sopia ikäisillesi.) Voit lähestyä haluamaasi paikkaa myös vaikkapa sähköpostitse. Yhteystiedot löytyvät yleensä ko. paikan verkkosivuilta. Kirjoita viesti huolella ja pyydä siihen apua vaikkapa vanhemmiltasi tai muulta aikuiselta, joka voi esim. tarkistaa viestisi ja antaa sinulle hyviä vinkkejä.

Voit pyytää apua myös paikkakuntasi nuorten tieto- ja neuvontapalvelusta tai vaikkapa nuorisotilojen nuoriso-ohjaajilta/työntekijöiltä.

Hienoa, että etsit töitä! Tsemppiä työnhakuun.:)
Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 12/16/2018 - 09:06
Olen 13/05 tyttö lahdesta. Täytän ensi vuonna 14. Onko minulla mahdollisuutta saada kesätöitä vaikka täytänkin 14 vasta syyskuussa?
Pe, 12/21/2018 - 08:31
Hei Kerttu! Hienoa, että olet motivoitunut tekemään kesätöitä! Lain mukaan kevyitä kesätöitä saa tehdä 14 vuotta täyttänyt, tai samana vuonna 14 vuotta täyttävä. Eli voit tehdä kesällä töitä, vaikka syntymäpäiväsi on syyskuussa. Kevyillä kesätöillä tarkoitetaan sitä, että saat tehdä kesätöitä puolet lomastasi ja maksimissaan seitsemän tuntia päivässä. Työt eivät saa olla myöskään fyysisesti kovin raskaita. Tarvitset työsopimuksen solmimiseen vanhempien luvan. Muista, että kannattaa ehdottomasti solmia kirjallinen työsopimus! Tsemppiä sinulle työnhakuun!
Terveisin, Kalle – Nuortenelämä.fi

Sivut