Suojaikärajaan liittyvä kysymys

Aihe, josta aion kysyä ei liity minuun tai keneenkään tuntemaani henkilöön. Suojaikäraja estää yli 16 vuotiaan ja alle 16 vuotiaan henkilön seksuaaliset teot. Se ei estä alle 16 vuotiaiden tekoja toisilleen. Kysymys kuuluu tässä:
Voiko ihminen laillisesti 15 vuotiaana harrastaa yhdyntää tai tehdä seksuaalisia tekoja esimerkiksi kuusivuotiaalle lapselle, jos molemmat osapuolet antavat suostumuksen. Onko olemassa lakia, joka kieltää tämän teon?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi YB!

Kiitos viestistäsi, jossa kysyt suojaikärajasta. Suojaikärajan tarkoituksena on antaa rikosoikeudellista suojaa lapselle muun muassa seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Laki antaa viestin siitä, mikä on lain mukaan sallittua ja mikä ei. Voit lukea aiheesta lisää artikkelistamme ”Mitä suojaikäraja tarkoittaa?”

Sitten varsinaiseen kysymykseesi. Antamassasi esimerkissä, 15-vuotias on selkeästi 6-vuotiasta vanhempi ja hyvin todennäköisesti he ovat myös kasvu- ja kehitystasoiltaan hyvin eri vaiheessa. 6-vuotias ei halua tai harrasta seksiä samassa tarkoituksessa kuin 15-vuotias, eli nuorempi henkilö ei ymmärrä tilannetta ja suostumusta samalla tavalla kuin 15-vuotias. Siitä syystä 15-vuotias ei voi siis laillisesti harrastaa yhdyntää tai tehdä seksuaalisia tekoja kuusivuotiaalle lapselle. Lain mukaan alle 16-vuotiaiden (tässä tapauksessa 6-vuotiaan) ei katsota voivan antaa pätevää suostumusta seksuaaliseen tekoon tai yhdyntään itseään selkeästi vanhemman nuoren tai aikuisen kanssa. 16 vuotta nuoremman henkilön seksuaalinen ja psyykkinen kasvu sekä kehitys ovat kesken, ja siksi hän on erityisen suojelun tarpeessa. Suomen rikoslaissa kielletään nimenomaan tällainen teko.

Suomessa rikosoikeudellinen vastuuikäraja on 15 vuotta, eli 15 vuotta täyttänyt joutuu vastuuseen teoistaan, jos hänen todetaan syyllistyneen johonkin rikokseen. Jos siis syntyy epäily rikoksesta, poliisi aina selvittää, mistä tilanteessa on ollut kyse.

Kirjoitat viestisi alussa, että aihe ei liity sinuun tai keneenkään tuntemaasi henkilöön. Tämän vastauksen voi kuitenkin lukea moni tältä palstalta ja siksi haluankin sanoa, että tilanteita on hyvin monenlaisia ja jokaisella tällaisessa tilanteessa olleella osapuolella on oikeus saada itselleen apua. Tilanteista ja omista ajatuksista voi tulla juttelemaan nimettömästi seksuaalineuvontachattiimme. Keskusteleminen helpottaa omaa oloa ja antaa erilaisia näkökulmia asiaan.

Ystävällisin terveisin,
seksuaalineuvoja Mimmu | Väestöliitto
www.hyvakysymys.fi/nuortenvaestoliitto

6 § Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö


Joka koskettelemalla tai muulla tavoin tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle seksuaalisen teon, joka on omiaan vahingoittamaan tämän kehitystä, tai saa tämän ryhtymään sellaiseen tekoon, on tuomittava lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.


Ei tuossa sanota, että tekijän pitäisi olla tietyn ikäinen jotta kyseessä olisi rikos. Jos vaikka 15-vuotias nuori tekee seksuaalisia tekoja 6-vuotiaalle lapselle, ne ovat varmasti omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä osapuolten merkittävän ikäeron vuoksi.