Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Su, 11/07/2021 - 10:43
Moi voit pyytää vanhemmilta koti töitä josta saat rahha ittelläni on tiski kone ja roskat ja lattian pesu ja vessansiivous
Ke, 10/27/2021 - 19:33
päivää olen 12v poika tarvitsisin 3000€ mopoon jollain keinolla olisisko apua?
Pe, 11/05/2021 - 00:04
Kannattaisi ostaa käytetty
To, 10/28/2021 - 11:53
Hyvää päivää! Mukava kuulla, että haluat itse hankkia rahat mopoa varten. Tuhansien eurojen tienaaminen alle työikäisenä on kuitenkin haastavaa. Se on silti joillekin mahdollista, mutta se vaatii yleensä paljon aikaa, kärsivällisyyttä ja reipasta asennetta.

Olemme koonneet yllä olevaan artikkeliin vinkkejä, miten rahaa voi tienata ilman varsinaista työpaikkaa. Voit käydä niitä vaikkapa yhdessä vanhempasi kanssa läpi ja miettiä, mitkä tienaamisen tavat sopisivat sinulle. Voitte tehdä vaikkapa muutaman vuoden suunnitelman tienaamisellesi. Siihen voitte kirjata esimerkiksi kaikki ne väylät ja tavat, joilla pystyt tienaamaan. Myös välitavoitteet auttavat tienaamisessa.

Sinä vuonna, kun täytät 14 vuotta, voit jo tehdä palkkatöitä. Tämä nopeuttaa tavoitellun summan saamista kasaan. Lisää tietoa työnteosta 14-vuotiaana saat tältä sivulta: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Tsemppiä ja malttia säästämiseen! :) t. Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 10/17/2021 - 12:37
Moikka! Olen 14v tyttö ja haluaisin säästää rahaa uusia vaatteita varten. Täytän joulukuussa 15 ja en tiedä, onko mahdollista tehdä kokopäivätyötä jo nyt. Teen kotitöitä, mutta en saa siitä rahaa, viikkorahaakaan en saa, joten olisiko ideoita miten saada rahaa?
Ti, 10/19/2021 - 13:01
Moi! Ikäisesi ei voi tehdä kokopäivätöitä, koska "päätyösi" on käydä koulua. Saat kuitenkin tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:
1) enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta.
2) tilapäisesti myös koulun ohessa lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Voit tehdä koulun ohessa töitä yhteensä 12 tuntia viikossa. Vapaapäivinäsi (esim. viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 tuntia päivässä. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 tuntia päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Jos siis teet koulupäivän jälkeen töitä 2 tuntia, koulupäiväsi pituus ei saa olla tuona päivänä yli 6 tuntia.

Eri ihmisille sopivat eri tavat tienata. Olemme koonneet yllä olevaan juttuun erilaisia tienaamistapoja, joihin ei tarvita työsopimusta. Tästä Töitä 14-vuotiaalle -tietosivusta puolestaan voit katsoa, millaisia palkkatöitä ikäisesi voi tehdä. Mitä olet mieltä, mitkä tienaamisen tavat sopisivat sinulle? :)

Tsemppiä säästämiseen! t. Riina | Nuortenelämä.fi
Pe, 10/15/2021 - 13:01
Hei olen 12v ja yritän säästää sähkömopoon, oon säästäny vähän väliä mutta se välillä laskee, kun muihinki asioihin täytyy laittaa niistä säästöistä. Ajattelin että joululahjat rahana olisi ihan mainio idea, mutta enhän minä mikään rahia ekspertti ole. Miten saisin nopeaa rahaa seuraavaa kesää varten?
Ti, 10/19/2021 - 12:53
Hei! Isojen summien tienaaminen nopeasti on yleensä haastavaa - varsinkin jos ei ole vielä sen ikäinen, että voisi käydä töissä. Lisäksi, eri ihmisille sopii eri tavat tienata. Olemme koonneet yllä olevaan juttuun monia eri tienaamistapoja. Mitä luulet, mitkä tienaamisen tavat sopisivat sinulle? Voit käydä vinkkejä läpi vaikkapa yhdessä vanhempasi kanssa ja miettiä sinulle sopivat tavat tienaamiseen.

Täytätkö vielä tänä vuonna 13v? Jos kyllä, ensi vuoden puolella voit jo tehdä koulun ohessa palkkatöitä ja laittaa palkkarahat säästöön. Lue lisää tästä osoitteesta: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Mainitsit, että voisit toivoa joululahjat rahana. Olet oikeassa, että se on mainio idea saada rahaa säästöön! :)

Tsemppiä ja malttia säästämiseen! Terkuin, Riina / Nuortenelämä.fi
Ma, 10/04/2021 - 14:40
On 11v tyttö ja haluaisin säästää sähköpotkulautaan joka maksaa 400€ kasassa mulla on jo 130€ mutta vielä on matkaa
Ma, 10/04/2021 - 15:48
Moikka! Kiva kuulla, että säästät rahaa. Sinulla on jo hieno summa kasassa! Jos haluat vinkkejä rahan tienaamiseen, kannattaa käydä yllä oleva juttu läpi vaikkapa yhdessä vanhempasi kanssa. Voitte miettiä, sopisiko niistä jokin tienaamisen tapa sinulle.

Tsemppiä ja malttia säästämiseen. :) Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut