Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ilman ystäviä

Miksi muilla on kavereita, mutta minulla ei? Olenko muita huonompi tai pukeudunko väärin? Miksi pahimmalla kiusaajalla on noin paljon kavereita? Pitäisikö minunkin muuttua sellaiseksi? Tällaiset kysymykset voivat pyöriä yksinäisen mielessä, kun kaikilla tuntuu olevan seuraa, mutta itsellä ei.

Jokainen tarvitsee kavereita. Kavereiden kanssa tehdään asioita, he auttavat toisiaan läksyissä, heille voi kertoa salaisuuksia ja aina on joku, jolle voi soittaa tai laittaa viestiä. Jos kavereita ei ole, yksinäisyys nostaa päätään. Yksinäisyyttä voivat tuntea ihan kaikki, aina lapsesta vanhukseen saakka.

Jokainen tuntee joskus olonsa yksinäiseksi. Yleensä se on ohimenevää ja unohtuu pian, kun uutta tekemistä ja ajateltavaa taas löytyy. Joskus yksinäisyyden tunne jatkuu ja jatkuu, eikä ympärillä ole ketään kaveria, jonka kanssa voisi viettää aikaa. Tämä voi johtaa mielialan laskuun ja huonoon minäkuvaan. Kavereita siis kannattaa etsiä, eikä antaa yksinäisyydelle valtaa.

Muista, että olet yhtä arvokas kuin muutkin. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, myös sinulla. Kun arvostat itseäsi, on muidenkin helpompi arvostaa sinua. Jos vahvinta alaasi ovat esimerkiksi käsityöt tai kuvaamataito, yritä etsiä läheltäsi ihmisiä, joilla on kiinnostusta samaan. Yhteisen harrastuksen kautta voi aina aloittaa keskustelun. Aktiivisuus kannattaa, se antaa sinusta ystävällisen kuvan ja voi johtaa tutustumiseen vielä paremmin.

Kavereita kannattaa etsiä myös koulun ulkopuolelta. Aloittamalla uuden harrastuksen voi saada parin uuden kaverin sijaan esimerkiksi kokonaisen jalkapallojoukkueen kaverikseen. Yleensä paljon kavereita on juuri niillä, jotka harrastavat paljon ja ovat monessa mukana, vaikkapa vapaaehtoistyössä. Kunnissa toimii myös erilaisia nuorten vertaisryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Tietoja niistä voi kysellä esimerkiksi nuorisotyöntekijältä.

Yksinäisyyttä voi lievittää myös netin keskustelupalstoilla. Anonyymisti on helpompaa kertoa yksinäisyydestään. Saatat yllättyä, kuinka monilla on vastaavia kokemuksia ja kuinka monta nettituttavaa löydät. Nettimaailman takia ei kuitenkaan pidä unohtaa ihan oikeaa maailmaa ikkunan takana. Virtuaalikaverit eivät voi olla mukana kaikkialla. 

Uusia ystäviä voi löytää esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Somessa on olemassa erilaisia ryhmiä, kuten paikalliset puskaradiot, joissa on silloin tällöin keskustelunaloituksena kaverihaku. Sellaisen aloituksen voi itsekin tehdä.

Joskus ihminen vain haluaa olla yksin, sulkea oven ja olla ihan hiljaa itsensä kanssa. Tässä ei ole mitään outoa. Sosiaalisinkin henkilö tarvitsee joskus omaa aikaa.

Omia ystävyys- ja vuorovaikutustaitoja voi parantaa. Katso vinkit vuorovaikutustaitojen kehittämiseen MIELI ry:n sivulta.

Jos tunnet olosi yksinäiseksi, käy lukemassa lisää Nuortennetistä ja Nyytin nettisivuilta.

Tutustu myös MieskaveritoimintaanPunaisen Ristin ystävätoimintaan ja MLL:n kaveritoimintaan.

Löydä uusia ystäviä Kohdataan-somessa. Kohdataan on tarkoitettu kaikille vähintään 15 vuotta täyttäneille.

Löydä uusia ystäviä Frendie-sovelluksessa. Frendie on suunnattu 13–18-vuotiaille nuorille.

Miten sulla menee? Tsekkaa tilanteesi ja suunnista eteenpäin Zekki.fi-palvelun avulla. Zekissä vastaat 10 kysymykseen, jonka jälkeen saat yhteenvedon tilanteestasi ja siihen sopivista vaihtoehdoista jatkaa eteenpäin. Zekki kartoittaa esimerkiksi ihmissuhteidesi tilannetta ja ohjaa sinut tarvittaessa tilanteeseesi sopivan tuen ja avun äärelle.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 18.5.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. Emme julkaise kenenkään yhteystietoja tai some-tilien tietoja palstalla, jotta jokainen pysyisi tunnistamattomana turvallisuussyistä. Omien yhteystietojen jakaminen julkisella sivustolla on aina riski. 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ke, 05/15/2019 - 15:15
Moi! Tuntuu varmasti pahalta, kun ei oikein ole kavereita.. :/ Hienoa kuitenkin, että olet itse pysynyt omassa päätöksessä siinä, ettet käytä päihteitä. Hyvä, että haet apua yksinäisyyteen. Yksinäisyyteen ei kannatakaan tyytyä, tilanteeseen voi saada muutoksen! Voisitkohan jutella asiasta jonkun luottoaikuisesi kanssa? Esimerkiksi vanhempiesi? Kannustan sua myös käymään juttelemassa koulusi kuraattorin kanssa. Hän on sosiaalialan ammattilainen ja hänen kanssaan voi keskustella esimerkiksi kaverisuhteista ja siitä, miten voisi saada uusia kavereita. Hän on koulussanne sinua ja muita oppilaita varten, joten mene rohkeasti hänen juttusille!

Voit lisäksi saada vinkkejä kaverisuhteiden muodostamiseen esimerkiksi Nyyti ry:n sivuilta: www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/mina-ja-muut/kaverit-ystavat-taydentavat-elamaa.

Voit tulla juttelemaan tilanteestasi Nuortenelämä.fi-chattiin (löytyy tämän sivun alalaidasta), joka on avoinna ma ja ti klo 14-16. On myös olemassa muita nuorille tarkoitettuja chatteja, joista saat apua tilanteeseesi. Chatteja löytyy osoitteesta www.netari.fi/avoimet-chatit.

Olet arvokas ja hyvä sellaisena kuin olet. <3
Voimia sinulle! Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Pe, 04/05/2019 - 22:55
Täältä sitten ittenikin löysin xd No mutta siis mun tilanne on vähän kinkkine ei oikeen kavereita löydy kaikki on alkanu juomaa vähän reilummalla kädellä ja just viikko sitten erosin mun poikaystävästä melkein vuoden suhteen jälkeen ja oon vaa päivät pitkät himas, et jos jotakuta kiinnostaa niin saa tulla kertoo esim. snäppei nii voitais jutella jne. Ja oon tosiaa 04 tyttö Espoon seudulta
La, 07/06/2019 - 00:21
Tuu snäp
Ke, 04/24/2019 - 20:05
Moi! Jos haluut juttelukaverii ni lait vaik joku su some tähä? (tee vaik kik jos et haluu sun ig tai sc laittaa) oon itekki aika yksinäinen
T. 03 tyttö
Ti, 04/23/2019 - 16:57
Moi! Ikävä kuulla, että sinulla ei oikein ole kavereita. :/ On kuitenkin hienoa, että et itse lähde mukaan juomiseen.
Toivottavasti yllä olevasta artikkelista on sulle hyötyä! Kannustan sua myös juttelemaan siitä, että sulla ei ole kavereita, sun koulun terveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa. Keskustelut heidän kanssaan ovat luottamuksellisia ja he auttavat sinua varamasti keksimään keinoja, kuinka sä saisit kavereita. Voit tulla myös juttelee Nuortenelämä.fi-chattiin tälle sivulle (avoinna ma ja ti klo 14-16) ja saada lisää neuvoa tilanteeseesi. Tsemppiä <3 T. Riina
Ma, 04/01/2019 - 17:26
Itelläni ei oo oikeestaa ku pari kaverin eikä kumpikaa voi käyttää aikaansa minun kanssa olemiseen yritän tässä googletellä vähän miten sais mut en löydä millään
Ma, 04/08/2019 - 10:55
Moi! Ikävä kuulla, että kavereillasi ei tunnu olevan aikaa sinulle. :/ Jos kaipaat tukea tai neuvoa kuinka saada kavereita, voit käydä juttelemassa esimerkiksi paikkakuntasi nuorten tieto- ja neuvontapalvelussa tai nuorisotilalla nuorisotyöntekijän kanssa. Voit myös saada vinkkejä uusien kaverisuhteiden muodostamiseen esimerkiksi Nyyti ry:n sivuilta: www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/mina-ja-muut/kaverit-ystavat-taydentavat-elamaa.

Voit myös tulla juttelemaan tilanteestasi Nuortenelämä.fi-chattiin (löytyy tämän sivun alalaidasta), joka on avoinna ma ja ti klo 14-16. On myös olemassa muita nuorille tarkoitettuja chatteja, joista saat apua tilanteeseesi. Chatteja löytyy osoitteesta www.netari.fi/avoimet-chatit.
Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Pe, 03/29/2019 - 09:35
Moro, mulla on vähän sama tilanne mut on pari hyvää kaveria joitten kaa pyörin..mut tota ois kiva tutustuu ja näin..et jos haluut tulla vaik juttelee ni ota snäppi haltuu * (ja muutki voi tulla snäppää jos haluu) mut joo..ois kyl kiva tutustuu

*Kommentista moderoitu henkilön yhteystieto turvallisuussyistä. -moderaattori
Ti, 04/02/2019 - 19:46
Jos ei haittaa et oon tyttö
Ti, 01/15/2019 - 17:12
Hei,
En tiedä mistä tätä kysyä joten kysyn täältä. Eli kysyisin sitä, että miksi ihmisellä "täytyy" olla kavereita?
Koska useissa eri tälläisilla sivuilla yms. lukee, että ihmisellä täytyy olla kavereita. Miksi täytyy? Itse olen ollut 10v yksin (tosin joskus ollut ns. "kaverijaksoja") mutta/ja ihan hyvin olen pärjännyt tähän asti.

Sivut