Viiltely

Lupasin vuosi sitten itselleni etten viiltele. Jotenkin tänään vain kävi niin että mulla teki jotenkin mieli ottaa sakset ja vähän viiltää. Mutta mun kädestä ja reisistä alkoi vuotaa verta. Mitä teen. Tämä oli ensimmäinen kerta kun viiltelen. Muut luokkalaiset hengaavat eivätkä halua minua tai parasta ystävääni mukaan. olen kuitenkin yhden heistä kaveri joka haluaisi minut ja parhaan kaverini mukaan. Tilanne on monimutkainen. Kotona menee hyvin. Muut siis eivät kiusaa ja ovat koulussa ystävällisiä mutta näen aina snäpistä että he hengaavat koulun jälkeen joka päivä. Minulla ja parhaalla kaverillani on erittäin paha mieli.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa


Moikka,


Kerroit viillelleesi nyt ensimmäistä kertaa, vaikka olit päättänyt olla niin tekemättä.


Viiltelyn taustalla on yleensä aina asioita, joista olisi hyvä puhua ja joihin tulisi saada apua. Viiltäminen on keino selviytyä sietämättömältä tuntuvasta tunnetilasta, jotta henkilö voi viiltelyn jälkeen taas toimia normaalisti ja jatkaa elämäänsä. Koulut on juuri loppuneet, joten kouluterveydenhuoltoon voi olla vaikea päästä, mutta Espoossa on nuorisopoliklinikka Nupoli, jossa voi käydä vaikka sairaanhoitajan vastaanotolla ilman ajanvarausta ma-to klo 8–18 ja pe klo 8-16, vastaanotto on Ison Omenan palvelutorilla, kauppakeskuksen 3. krs.


Voisit myös lukea täältä lisää viiltelyn lopettamisesta, ja mitä voisit tehdä sen lopettamisen edistämiseksi.


Haavojen paranemisessa kestää aikaa riippuen siitä minkä kokoinen haava on. Syvemmät arvet saattavat jäädä, ja niillä kestää parantua. Pienet haavat voivat parantua nopeastikin, kunhan muistat hoitaa haavoja. Haavan parantuminen perustuu ihon kykyyn uusiutua ja millaiseksi arpi jää, riippuu haavan koosta, muodosta ja paikasta sekä potilaan iästä, ravitsemustilasta ja perintötekijöistä. Haavan häviämiseen vaaleaksi ja huomaamattomaksi saattaa mennä joka tapauksessa aikaa. Muista puhdistaa haavoja.

 

Terveisin Nuorten Elämä Espoo

moi kirjotin tämän ja haluaisin vielä kysyä miten voisin peittää jäljet. Koska on yli 20 astetta lämmintä. Kauanko niiden lähtö kestää kesälomani alkaa alle viikon päästä. Ne ovat aika pinnalla tuli aika vähän verta.


Miksi siis viiltelit itseäsi? Onko sulla niin paha olla vai oliko se lähinnä joku kokeilu?

Sanoit että haavat oli aika pinnalla, joten eiköhän ne parane yhtä nopeesti kuin tavallisetki haavat, eli oisko viikon tai vähä yli. Reisissä olevat haavat peittyy helpommin, pitää olla vaan jotkut housut. En ihan tiedä missä kohtaa haavat ovat käsissäsi, mutta laita päälle joku sen pituinen paita, että ne peittyy. Toki jos et tehnyt viiltoja kovin montaa, ei niitä välttämättä tarvitse peittää, tai sitten voit laittaa niitten päälle laastarit.

Tuon sanottua, toivon ettet ole tekemässä näin uudestaan. Paljon parempiakin coping mekanismeja huonoa oloa vastaan on, ja apua saat vanhemmiltasi, koulusta, ystäviltäsi ja vaikka netistä. Et ole yksin. <3


Tein niin kun mulla vaan oli paha olla. En aijo tehdä enää. Mulla on vähän taaempana ranteessa joten en voi käyttää t paitaa. En halua että äiti näkee ne.