Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 14-vuotiaalle

Jos olet 14-vuotias tai täytät samana kalenterivuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:

1) enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta. Jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit tehdä kesätöitä loman aikana 5 viikkoa.
2) tilapäisesti myös koulutyön aikana lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Sinulla on myös mahdollisuus työskennellä tilapäisesti erityisestä syystä esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.

Työsopimus

14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Huoltajallasi on oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.

Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

Voit tehdä kouluvuoden aikana töitä yhteensä 12 tuntia viikossa. Vapaapäivinäsi (esim. viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 tuntia päivässä. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 tuntia päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Jos siis teet koulupäivän jälkeen töitä 2 tuntia, koulupäiväsi pituus ei saa olla tuona päivänä yli 6 tuntia.

Koulujen loma-aikoina voit olla töissä enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa.

Työaikasi tulee sijoittua kello 8:n ja 20:n väliseen aikaan. Työn järjestämisestä johtuvista painavista syistä voit kuitenkin tehdä töitä myös kello 6:n ja 20:n välisenä aikana.

Jos teet kotitaloustyötä työnantajasi kodissa, saat työskennellä klo 23:een asti, mikäli myöhään työskentelemiseen on jokin erityinen syy.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 14 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos siis työpäiväsi päättyy edellisenä iltana klo 20, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.

Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö- ja hätätyö

Alle 15-vuotiasta ei saa pitää ylityössä eikä hätätyössä.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.

VINKKEJÄ 14-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

Tässä listassa on muutamia esimerkkejä sellaisista töistä, joita voit 14-vuotiaana tehdä:

Virvokkeiden, lippujen ja vastaavanlaisten tuotteiden myyntityö kilpailuissa, näyttelytilaisuuksissa tai samankaltaisissa tilaisuuksissa.
Selvitä olisiko paikkakuntasi urheiluseuroilla tai muilla järjestöillä tapahtumia, joissa olisi tarvetta lipunmyyjille.

Lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako.
Mainostenjakotyötä voit etsiä vaikkapa jakajaksi.fi-sivustolta.

Esiintymiset ja muu työskentely taide-, kulttuuri- ja vastaavissa tilaisuuksissa.
Jos sinulla bändi, voit koittaa saada keikkoja vaikkapa paikallisiin tapahtumiin ottamalla yhteyttä tapahtumien järjestäjiin. Pikkujouluaikaan myös tiernapoika- ja tiernatyttöesityksille on kysyntää. Voit tarjota omaa esitystäsi erilaisiin tapahtumiin vaikkapa lehti-ilmoituksen avulla.
Jos omaat näyttelijänlahjoja, voit koittaa myös päästä esiintyjäksi elokuviin ja mainoskuviin esimerkiksi roolituspalvelujen kautta:

Roolituspalvelu Filmona.fi 
Roolituspalvelu.fi 
Klaffi Productionsin Facebook-sivut 
Ohjelma-avustajat ry:n Facebook-sivut 
Salkkareiden avustajahakusivusto Facebookissa 
Media-avustajat ry:n sivusto 

Kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö.
Ota selvää, olisiko esimerkiksi paikallisessa sanomalehdessä tarvetta nuorelle kolumnistille. Kirjoittamista, toimittamista ja mediatyötä voi harjoitella myös nuorten toimituksissa. Paikkakuntasi nuorisotyöntekijä osaa kertoa sinulle, onko paikkakunnallasi nuorten toimitusta.

Puutarha- ja maataloustöissä istutus-, poiminta- ja aputyöt sekä vaarattomien kotieläinten ruokinta.
Monilla paikkakunnilla avustavia tämän tyyppisiä töitä voi päästä tekemään 4H-yhdistyksen kautta. Saat lisätietoa 4h-yhdistyksen sivuilta.

Tarjoudu avuksi tuttaville ja sukulaisille esimerkiksi marjanpoimintaan, koiran ulkoilutukseen, lehtien haravointiin, lastenhoitoon yms. Voit etsiä lastenhoitotöitä myös osoitteessa babysits.fi.

Kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä myyntityö, ei kuitenkaan työ valintamyymälöiden kassoilla.

Avustavat toimistotyöt

Majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten kattaukseen liittyvät työt sekä annostelu- ja myyntityö.

Teollisuudessa tehtävät pienehköt avustavat työt, joita tehtäessä tai joiden läheisyydessä ei käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Varastotyössä ja vastaavassa tavaroiden vastaanotto, lajittelu, käsittely ja lähetys sekä merkintä- ja laskentatyö.

Puhtaanapito- ja siivoustyössä huoneistojen, esimerkiksi toimistojen siivous siten, että työssä ei saa käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Muut kevyet työt, jotka työympäristö, työn vaatimukset, työn aiheuttama vastuu sekä ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus huomioon ottaen vastaavat edellä mainittuja töitä.

Voit hakea kaikkia edellä mainittuja töitä kysymällä suoraan työtä jostakin kyseisen alan liikkeestä tai hakemalla vapaita paikkoja hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Muista myös katsoa oman paikkakuntasi nettisivuilta, minkälaisia kesätöitä heillä on tarjolla! Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Lähde: Finlex, Sosiaali- ja terveysministeriön asetus nuorille työntekijöille sopivien kevyiden töiden esimerkkiluettelosta 25.4.2012/189

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
La, 09/01/2018 - 15:20
Hei!
Olen 14v tyttö Tampereelta ja haluasin tienata rahaa viikonloppuisin. Mitenköhän se onnistuisi?
Ti, 09/04/2018 - 13:31
Hei Nastaran! 14-vuotiaana voit tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Tällaisia töitä voit etsiä tämän Töitä 14-vuotiaalle -osion vinkkien avulla. Tsekkaa myös osoitteesta www.nuortenelama.fi/ilta-ja-viikonlopputyo vinkkejä tilanteeseesi. Voit esimerkiksi hakea lehdenjakajan töitä lisäduuni.fi-sivuston kautta. Yksi vaihtoehto on kysyä viikonlopputöitä suoraan jostakin itseäsi kiinnostavasta työpaikasta.

14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Viikonloppuisin sinun on mahdollista tehdä korkeintaan 7 tuntia töitä päivässä.

Halutessasi lue myös vinkit taskurahan tienaamiseen Miten saada taskurahaa? -osiosta.

Voit myös kysyä sinulle tutuilta aikuisilta apua/neuvoa tai olla yhteydessä Tampereen nuorten talo Ohjaamoon, jossa sinua varmasti autetaan viikonlopputöihin liittyvissä asioissa. Voit tutustua Ohjaamoon osoitteessa www.tampere.fi/nuortentaloohjaamo.

Tsemppiä töidenhakuun!

T. Riina
Ma, 08/27/2018 - 17:12
Hei. Olen 14-vuotias tyttö helsingistä. Olisin kiinnostunut tienaamaan rahaa koulun jälkeen. Miten se toimii?
Ti, 08/28/2018 - 10:45
Hei Natalia! 14-vuotiaana voit tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Tällaisia töitä voit etsiä tämän Töitä 14-vuotiaalle -osion vinkkien avulla. Koulun jälkeen voit tehdä enintään 2 tuntia töitä päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Vapaapäivinäsi sinun on mahdollista tehdä korkeintaan 7 tuntia töitä päivässä.

Jos esimerkiksi haet ja saat töitä lehdenjakajana vaikkapa lisäduuni.fi-sivuston kautta, voisit koulupäiväsi jälkeen jakaa korkeintaan 2 tunnin ajan lehtiä ja saada siitä työsopimuksen mukaisen palkan. (14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa.)

Yksi vaihtoehto myös on, että tienaat koulun jälkeen taskurahaa esim. hoitamalla perheesi/naapureittesi/sukulaistesi lapsia tai lemmikkejä tai esim. teet koti- ja pihatöitä, joista sinulle sitten maksetaan sovittu summa taskurahaa. Myös marjoja poimimalla ja pulloja keräämällä voi tienata jonkin verran rahaa. Lisää vinkkejä saat Miten saada taskurahaa? -osiosta.

Ihanaa tulevaa syksyä sinulle! :)

T. Riina
Su, 07/29/2018 - 20:50
Moi! Oon 14-vuotias tyttö joensuusta ja olisin kiinnostunut tekemään töitä myös talvella koulun jälkeen. Olen miettinyt että ottaisiko kaupat iltaisin töihin?
Pe, 08/03/2018 - 10:54
Moi Kerttu!

Voit käydä kysymässä suoraan haluamistasi kaupoista, olisiko sinun mahdollista päästä töihin. Ikäisellesi sopivia työtehtäviä ovat esimerkiksi avustavat työt kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä mahdollisuuksien mukaan myyntityö. Voit etsiä avoimia työpaikkoja myös tältä sivulta löytyvien hakukoneiden avulla. Nuortenelämä.fi-palvelumme Elävää elämää -tietoalueelta löydät lisää vinkkejä työnhakuun ja -tekoon. Lisäksi, voit kysyä apua työnhakuun joltakin sinulle tutulta aikuiselta, vaikkapa huoltajaltasi.

Mukavaa loppukesää sinulle! :)

Terkuin, Riina
To, 06/28/2018 - 00:20
Hei !
Haluaisin kysyä ,että voiko tällä hetkellä löytää mitään yksittäisiä paikkoja TTT- harjoitteluun. Aion heti huomenna soittaa lähi kauppoihin.
To, 07/05/2018 - 09:28
Hei Abdullahi!

Hakuaika TTT-harjoittelupaikkoihin on yleensä jo keväällä, mutta kaikkia harjoittelupaikkoja ei välttämättä ole vielä täyttetty, joten kannustan sinua ottamaan yhteyttä eri työpaikkoihin. Hienoa, että oletkin soittanut lähikauppoihin. Jos et vielä niistä saanut TTT-harjoittelupaikkaa, ota vinkit TTT-harjoittelupaikan löytämiseen haltuun osoitteessa www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin/ ja jatka yrittämistä. :)

Tsemppiä ja mukavaa kesää!

Terkuin, Riina
Ma, 06/18/2018 - 00:50
Hei!
Olen 15 vuotias espoosta ja olisin kiinnostunut tekemään rahaa viikonloppuisin miten se toimii?
To, 07/05/2018 - 09:17
Moi Henri!

Mukavaa, että etsit viikonlopputöitä. Vinkkejä töiden löytämiseen saat lukemalla Nuortenelämä.fi-palvelumme Elävää elämää -tietoalueen eri osioita. Niistä saat myös tietoa ikäisillesi sopivista töistä, työsopimuksesta ja työnhakuun liittyvistä asioista. Voisit tutustua erityisesti Ilta- ja viikonlopputyö -osioon.

Esimerkiksi Lisäduuni.fi-sivuilta voit löytää itsellesi mainosten ja lehtien jakajan töitä. Töitä kannattaa etsiä myös eri hakukoneiden avulla. Tällaisia ovat esim. duunitori.fi ja te-palvelut.fi. Yksi vaihtoehto on kysyä viikonlopputöitä suoraan jostakin sinua kiinnostavasta työpaikasta.

Halutessasi voit kysyä apua työnhakuun Espoon Ohjaamotalosta. Voit tutustua Ohjaamotaloon osoitteessa www.espoo.fi/ohjaamotalo. Varmasti myös sinulle tutut aikuiset auttavat sinua viikonlopputöihin liittyvissä asioissa.

Onnea työnhakuun! :)

Terveisin, Riina - Nuortenelämä.fi

Sivut