Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 14-vuotiaalle

Jos olet 14-vuotias tai täytät samana kalenterivuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:

1) enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta. Jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit tehdä kesätöitä loman aikana 5 viikkoa.
2) tilapäisesti myös koulutyön aikana lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Sinulla on myös mahdollisuus työskennellä tilapäisesti erityisestä syystä esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.

Työsopimus

14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Huoltajallasi on oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.

Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

Voit tehdä kouluvuoden aikana töitä yhteensä 12 tuntia viikossa. Vapaapäivinäsi (esim. viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 tuntia päivässä. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 tuntia päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Jos siis teet koulupäivän jälkeen töitä 2 tuntia, koulupäiväsi pituus ei saa olla tuona päivänä yli 6 tuntia.

Koulujen loma-aikoina voit olla töissä enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa.

Työaikasi tulee sijoittua kello 8:n ja 20:n väliseen aikaan. Työn järjestämisestä johtuvista painavista syistä voit kuitenkin tehdä töitä myös kello 6:n ja 20:n välisenä aikana.

Jos teet kotitaloustyötä työnantajasi kodissa, saat työskennellä klo 23:een asti, mikäli myöhään työskentelemiseen on jokin erityinen syy.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 14 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos siis työpäiväsi päättyy edellisenä iltana klo 20, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.

Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö- ja hätätyö

Alle 15-vuotiasta ei saa pitää ylityössä eikä hätätyössä.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.

VINKKEJÄ 14-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

Tässä listassa on muutamia esimerkkejä sellaisista töistä, joita voit 14-vuotiaana tehdä:

Virvokkeiden, lippujen ja vastaavanlaisten tuotteiden myyntityö kilpailuissa, näyttelytilaisuuksissa tai samankaltaisissa tilaisuuksissa.
Selvitä olisiko paikkakuntasi urheiluseuroilla tai muilla järjestöillä tapahtumia, joissa olisi tarvetta lipunmyyjille.

Lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako.
Mainostenjakotyötä voit etsiä vaikkapa jakajaksi.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Esiintymiset ja muu työskentely taide-, kulttuuri- ja vastaavissa tilaisuuksissa.
Jos sinulla bändi, voit koittaa saada keikkoja vaikkapa paikallisiin tapahtumiin ottamalla yhteyttä tapahtumien järjestäjiin. Pikkujouluaikaan myös tiernapoika- ja tiernatyttöesityksille on kysyntää. Voit tarjota omaa esitystäsi erilaisiin tapahtumiin vaikkapa lehti-ilmoituksen avulla.
Jos omaat näyttelijänlahjoja, voit koittaa myös päästä esiintyjäksi elokuviin ja mainoskuviin esimerkiksi roolituspalvelujen kautta:

Roolituspalvelu Filmona.fi 
Klaffi Productionsin Facebook-sivut 
Ohjelma-avustajat ry
Salkkareiden avustajahakusivusto
Media-avustajat ry

Kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö.
Ota selvää, olisiko esimerkiksi paikallisessa sanomalehdessä tarvetta nuorelle kolumnistille. Kirjoittamista, toimittamista ja mediatyötä voi harjoitella myös nuorten toimituksissa. Paikkakuntasi nuorisotyöntekijä osaa kertoa sinulle, onko paikkakunnallasi nuorten toimitusta.

Puutarha- ja maataloustöissä istutus-, poiminta- ja aputyöt sekä vaarattomien kotieläinten ruokinta.
Monilla paikkakunnilla avustavia tämän tyyppisiä töitä voi päästä tekemään 4H-yhdistyksen kautta. Saat lisätietoa 4h-yhdistyksen sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Tarjoudu avuksi tuttaville ja sukulaisille esimerkiksi marjanpoimintaan, koiran ulkoilutukseen, lehtien haravointiin, lastenhoitoon yms. Voit etsiä lastenhoitotöitä myös osoitteessa babysits.fi (avautuu uuteen välilehteen).

Esimerkiksi lasten, vanhusten ja lemmikkien hoitotöitä ja siivoustöitä löytyy osoitteessa yoopies.fi/jobs (avautuu uuteen välilehteen).

Kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä myyntityö, ei kuitenkaan työ valintamyymälöiden kassoilla.

Avustavat toimistotyöt

Majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten kattaukseen liittyvät työt sekä annostelu- ja myyntityö.

Teollisuudessa tehtävät pienehköt avustavat työt, joita tehtäessä tai joiden läheisyydessä ei käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Varastotyössä ja vastaavassa tavaroiden vastaanotto, lajittelu, käsittely ja lähetys sekä merkintä- ja laskentatyö.

Puhtaanapito- ja siivoustyössä huoneistojen, esimerkiksi toimistojen siivous siten, että työssä ei saa käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Muut kevyet työt, jotka työympäristö, työn vaatimukset, työn aiheuttama vastuu sekä ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus huomioon ottaen vastaavat edellä mainittuja töitä.

Voit hakea kaikkia edellä mainittuja töitä kysymällä suoraan työtä jostakin kyseisen alan liikkeestä tai hakemalla vapaita paikkoja hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Workpilots-sovelluksen kautta voit löytää helposti ja nopeasti keikkatöitä (linkki avautuu uuteen välilehteen), vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta tai koulutusta. 

Muista myös katsoa oman paikkakuntasi nettisivuilta, minkälaisia kesätöitä heillä on tarjolla! Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Lähde: Finlex, Sosiaali- ja terveysministeriön asetus nuorille työntekijöille sopivien kevyiden töiden esimerkkiluettelosta 25.4.2012/189 (avautuu uuteen välilehteen)

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
La, 02/23/2019 - 20:57
Moi,

olen kohta 14 vuotta täyttävä nuori Espoosta. Haluaiisn jo tutustua työelämään ja aloittaa keästyöt ensi kesänä. Olen laatinut v´cv:n ja ähettänyt joitakin hakemuksia. On kuitenkin erittäin vaikea löytää paikkoja joihin vasta tänä vuonna 14 täyttävä voi hakea. Otan kiitollisena vatsaan kaiken avun minkä voin saada ja vinkkejä siitä mistä minun kannattaa etsiä.

Kiitos avusta jo etukäteen.

Terveisin,

Olivia
To, 02/28/2019 - 10:48
Hei Olivia! Huippua, että tahdot jo tutustua työelämään! Hienoa myös, että olet laatinut CV:n ja lähettänyt työhakemuksia, olet ahkera! On totta, että iässäsi on hieman rajoitetummat mahdollisuudet työhön. Älä silti lannistu, voit hyvinkin päästä kesätöihin! Ikäisesi työllistyvät usein TTT-kesätyöharjoittelumallin avulla, lue siitä lisää osoitteessa www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin/.

Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Eli mieti, millainen työ ja mikä työpaikka Espoossa sinua kiinnostaa ja ota rohkeasti yhteyttä! :)
Saat lisää neuvoa esimerkiksi Nuortenelämä.fi-chatissa ma ja ti klo 14.00-16.00 osoitteessa www.nuortenelama.fi.
Myös Espoon ohjaamotalossa autetaan sinua kesätyönhaussa: www.espoo.fi/Nuoret/Tietoa_neuvoa_apua/Ohjaamotalo.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 02/18/2019 - 17:48
Opiskelen peruskoulun 8 luokkaa. Etsin Tutustu työelämään ja tienaa –kesäharjoittelupaikkaa. Olen työskennellyt kesällä 2018 pakkaajana mutta kaupanalan työkokemusta minulla ei vielä ole. Olen kiinnostunut kaikista kaupanalan työtehtävistä. Asun Oulussa
To, 02/21/2019 - 13:24
Hei! Mukavaa, että etsit itsellesi Tutustu työelämään ja tienaa –kesäharjoittelupaikkaa! Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Lue lisätiedot ja -ohjeet osoitteesta www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin.

Joissakin paikoissa kesäharjoittelijoiden haku on jo päättynyt, kuten Tokmannilla, mutta esimerkiksi näissä haku on nyt käynnissä tai käynnistyy kevään aikana:

Lidl: https://tyopaikat.lidl.fi/fi/2327.htm
Kesko: https://www.kesko.fi/tyopaikat/k-duuni/kesatyo/
S-ryhmä: https://www.s-kanava.fi/web/s-ryhma/kesatyo

Tsekkaa myös muiden, sinua kiinnostavien kaupanalan yritysten verkkosivut ja hae rohkeasti kesäharjoittelupaikkaa.
Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 02/17/2019 - 20:57
Hei! Olen 13-vuotias poika (toukokuussa 14) Järvenpäästä. Etsin kesätöitä. Vaikk en ole erityisen sosiaalinen niin työnteko ei ole minulle ongelma.
Ke, 02/20/2019 - 13:13
Hei! Kiva kuulla, että etsit kesätöitä. :) Jos kaipaat apua kesätyönhakuun, voit olla yhteydessä Järvenpään Ohjaamoon: https://ohjaamot.fi/web/ohjaamo-jarvenpaa.
Kannustan sinua tutustumaan TTT-kesäharjoitteluun, jonka avulla ikäisesi nuoret usein työllistyvät: www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin/. Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Eli mieti, millainen työ ja mikä työpaikka Järvenpäässä sinua kiinnostaa ja ota rohkeasti yhteyttä! :)
Saat lisää neuvoa esimerkiksi Nuortenelämä.fi-chatissa ma ja ti klo 14-16 osoitteessa www.nuortenelama.fi.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
La, 02/16/2019 - 00:15
olen 14v haluisin saada töitä kesärahoja varten joten onks viikissä kesätöitä löydettäväksi?
Ti, 02/19/2019 - 10:27
Hei, varmasti on!
Kannustan sinua tutustumaan TTT-kesäharjoitteluun, jonka avulla ikäisesi nuoret usein työllistyvät kesällä: www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin/. Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Eli mieti, millainen työ ja mikä työpaikka Viikissä sinua kiinnostaa ja ota rohkeasti yhteyttä!

Kannattaa myös lukea vinkit kesätöihin liittyen täältä Elävää elämää -tietoalueelta: www.nuortenelama.fi/kesatyot.
Saat lisää neuvoa myös Nuortenelämä.fi-chatissa ma ja ti klo 14-16 osoitteessa www.nuortenelama.fi tai vaikkapa Suunta-palvelussa osoitteessa www.netari.fi/suunta.
Tsemppiä kesätyönhakuun! Terkuin, Riina
Ke, 02/06/2019 - 04:07
Moi mun nimi on Mike ja oon 14v täytän 15v tänä vuonna haluaisin töitä mutta en tiedä mistä saisin nopeasti töitä Asun Järvenpäässä :)
Ti, 02/26/2019 - 08:56
Hei
Alaikäisen työnsaanti mahdollisuudet ovat harmittavasti rajallisia. 14-15-vuotiaat eivät voi tehdä kaikenlaisia töitä, vaan työn tekemistä (työaika, työn luonne, määrä) on rajattu lailla. Järvenpään kesätyöt ovat haussa 15.3.2019 saakka. Sinun kannattaa tutustua ainakin siihen hakuun osoitteessa: https://www.jarvenpaa.fi/--Kes%C3%A4ty%C3%B6_2019--/sivu.tmpl?sivu_id=5691
Kannattaa tutustua myös Nuortenelämä.fi Elävää elämää -osion Työ ja Yrittäjyys -teeman sisältöihin. Sieltä saat varmasti vinkkejä mistä kannattaa sinun ikäisen etsiä työtä.
tsemppiä työnhakuun, Mika - Nuortenelämä.fi

Sivut