Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
La, 11/20/2021 - 02:32
Hei olen 12-vuotias poika ja olen pitkään haaveillut pienyrityksessä joka kasvattaa ja myy vihanneksia ja kysymykseni on että tarvitsenko kyseiseen toimintaan jonkinlaisia lupia esimerkiksi hygieniapassin
Ti, 11/23/2021 - 14:40
Moi Ilpo! Kiva kuulla, että sinulla on tuollaisia haaveita. Suomen elintarvikelain mukaan hygieniapassi tarvitaan, jos työntekijä käsittelee työssään pakkaamattomia ja helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Eli tarvitsisit hygieniapassin, kun käsittelisit työssäsi vihanneksia.

Yrityksen perustamiseen voit saada lisää neuvoja keskustelemalla esimerkiksi vanhempasi tai nuorisotyöntekijän kanssa. Voit myös kysyä opettajaltasi, onko koulullanne Nuori Yrittäjyys -ohjelmia tarjolla. Lue lisää osoitteessa: nuoriyrittajyys.fi/nuorelle

Voit myös perustaa oman 4H-yrityksen, kun olet 13v. 4H-yrityksen perustamiseen saat heti alussa oman ohjaajan, joka auttaa sinua eteenpäin yrityksen perustamisessa ja esimerkiksi lupa-asioissa. Lue lisää osoitteessa: 4h.fi/toita/perusta-oma-yritys

Tsemppiä ja intoa yrittäjyyteen! t. Riina | Nuortenelämä.fi
Pe, 11/19/2021 - 16:30
Hei! Itekki tämmöne neljäntoista vanha napero, en saa viikkorahaa enkä kotitöistäkään mitään ("ne ovat jokapäiväisiä koko perheen asioita, emme palkkaa perheenjäseniä päläpälä hölöhölö"), olen yrittänyt myydä vanhoja tavaroita, tosin se ei ole kantanut hirveän pitkälle, kun niin halvalla joutuu myymään. Lainat ja diilit ei toimi meidän perheessä, ja jotenkin ajattelin kääriä rahat pyörän talvirenkaisiin... ei mitään hajua miten. Ideoita? Muitakin kuin panttipullojen kerääminen...
Ti, 11/23/2021 - 14:05
Moi!
Hienoa, että kysyt neuvoja sinua mietityttävään tilanteeseen. 14-vuotiaana tienaamiseen on onneksi monia muitakin tapoja kuin panttipullojen kerääminen ja vanhojen tavaroiden myyminen. 14-vuotiaana voi jo tehdä palkkatöitä, ja siitä olemme itseasiassa koonneet sivullisen tietoa ja vinkkejä osoitteeseen: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Katso sivulta erityisesti kohta "VINKKEJÄ 14-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ". Toivottavasti löydät sivulta sinulle sopivia tienaamisen tapoja!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ke, 11/17/2021 - 18:48
olen 12v poika oulusta kesällä 13 mietin miten voisin kerätä rahaa en tiedä vielä mihin mutta kun tiedän niin olisi helpompaa kun olisi rahaa valmiina ja kokemukset ja vinkit jaksan tehdä paljon työtä ja pulloja keräämällä ei paljoa tienaa täälläpäin oulua missä asun kun täällä on eräs vanha eläkeläis mummeli joka kerää kaikki pullot klo7 aamulla ja klo 6illalla niin ei kauhean helposti tienaa paljoa ja sitten pikkulapset yrittää koko ajan kerätä mutta heillä on aina vain 0-5pulloa eli ei kauheana täällä tienaa niin voisittekohan antaa vinkkejä kiitos kaikille jotka antavat
otan kaikki vinkit ilomielin vastaan
To, 11/18/2021 - 13:02
Hei Suomalainen,

Hieno juttu, että suunnittelet ja varaudut tulevaan, vaikka varsinaista rahan tarvetta ei vielä olekaan. Tällä sivulla onkin listattu hyviä vinkkejä rahan tienaamiseen alaikäisenä. Kotitöiden tekeminen, naapureiden tai sukulaisten auttaminen ja itselle tarpeettomien tavaroiden tai vaatteiden myyminen kirpparilla ovat hyviä keinoja. Kesällä ja syksyllä voit poimia ja myydä marjoja. Aktiivisella poiminnalla voi ansaita mukavia summia.

Et voi vielä mennä palkkatöihin, mutta yrittäjänä voi toimia jo sinun ikäisenä. Kannattaa jutella kotona suunnitelmistaan ja erilaisista vaihtoehdoista. Koska vanhempasi tuntevat sinut ja ympäristösi, heiltä saatat saada myös sellaisia vinkkejä, joita minulla ei tule mieleen!

Terveisin Tuula I Byströmin Ohjaamon tieto- ja neuvontapalvelu
Ti, 11/09/2021 - 17:29
Ite käyn töissä ja saan noin 10€ päiväs lol menkää töihi ja oon 12v :D
Pe, 02/25/2022 - 06:41
mis töis oot
Ti, 11/02/2021 - 17:12
Hei olen 9v. Haluaisin rahaa 200e. Saan viikko rahaa mutta vain 3e per. viikko.
En tiedä miten saisin sen.
Ke, 11/10/2021 - 09:57
Hei! Mukava kuulla, että saat 3e viikkorahaa. Lisäksi voit saada rahaa yllä olevassa jutussa mainituilla tavoilla. Kannustan tutustumaan juttuun vaikkapa yhdessä vanhempiesi kanssa. Voitte yhdessä miettiä, mitkä rahan tienaamisen tavat sopisivat sinulle parhaiten. :)

Sopisiko pullojen ja tölkkien kerääminen ja palauttaminen? Voitko tehdä kotona tai sukulaisilla esimerkiksi jotain sellaista isompaa koti- tai pihatöitä, mistä sinulle maksettaisiin? Haluatko toivoa mahdolliset joululahjat rahana ja kerryttää säästöjäsi silläkin tavalla?

Tsemppiä ja malttia säästämiseen! terkuin, Riina

Sivut