Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ihastuminen

Ensimmäinen ihastuksen kohde voi olla laulaja, urheilija tai elokuvatähti. Oman suosikin kuvat koristavat seiniä, hänen uraansa seurataan lehtien palstoilta ja elämän kohokohdaksi nousee esimerkiksi suosikkibändin keikalle pääsy. Kaukorakkaus on turvallista ja omasta ihastuksesta haaveilu valmistaa nuorta myöhemmän iän ihmissuhteisiin.

Teini-ikää lähestyttäessä ihastumisen kohteet löytyvät lähempää: viereisen pulpetin ihana tyyppi tai rinnakkaisluokan kaunokainen alkaa kiinnostaa. Hänessä on varmasti jotain erityistä, joka saa haaveilemaan lähemmästä tuttavuudesta. Ensi-ihastus harvoin johtaa kaveruutta syvempään suhteeseen, eikä sen tarvitsekaan. Ihastuksen voi pitää salassa ja ajatella häntä salaa muilta, tai sitten jakaa ihastumisen tunteen kavereiden kanssa.

Ihastua voi myös samaa sukupuolta olevaan kaveriin. Ihastuminen voi olla ohimenevää. Oman seksuaalisuuden löytäminen kestää aikansa ja sen kanssa opetellaan elämään koko nuoruuden ajan, joskus vielä aikuisenakin. Tärkeintä on, että hyväksyy itsensä ja muut sellaisena kuin he ovat. Elämä olisi kovin yksitoikkoista, jos jokaista kiinnostaisivat täsmälleen samanlaiset asiat ja ihmiset.

Jossain vaiheessa, yleensä teini-iän aikana, ihastuminen etenee seurustelusuhteeseen. Tällöin ihastuminen on molemminpuolista ja pari haluaa tutustua toisiinsa rauhassa - välillä kahden kesken, välillä isommalla porukalla.

Vaikka ihastuminen voi joskus tuntua suorastaan raastavalta, kun kohde ei vastaakaan tunteisiin, on se silti mukava tunne vatsanpohjassa, kun toinen hymyilee tai sanoo pari kivaa sanaa. Ihastumisen tunteita koetaan läpi elämän, myös eläkeiässä. Ihastumiset ovat mukava osa ihmisenä olemista.

Nuortenelämä.fi:n Miten lähestyä ihastusta? -jutusta sekä Hyvä kysymys -palvelun Kuinka lähestyä ihastusta? -artikkelista saat vinkkejä, kuinka lähestyä ihastusta ja tutustua häneen.

Lue lisää ihastumisesta Nuortennetistä ja Ylen artikkelista Rakkauden kemikaalicocktail saa elimistön sekaisin.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 26.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 11/19/2021 - 09:54
Hei! Ihana juttu, että ihastuksesi ajattelee sinun olevan kiva. Jos haluat, voit lähteä tutustumaan ihastukseesi entistä paremmin ja katsoa mihin se johtaa. Voit vaikkapa ehdottaa hänelle jotain mukavaa yhteistä tekemistä. Tekemisen lomassa toiseen yleensä tutustuu sujuvasti.

Tälle ihastuksesi veljelle voit halutessasi vastata omin sanoin jotain ajatuksistasi tai tunteistasi. Usein ihastumisen tunteista kertominen on vaatinut rohkeutta ja henkilö on voinut miettiä asiaa jo pitkään. Tällainen huomion osoitus on hyvä ottaa vastaan hienotunteisesti. Samalla voi toki kertoa rehellisesti, jos itsellä ei ole samanlaisia tunteita häntä kohtaan. Miten itse haluaisit, että sinulle vastataan, jos kertoisit tunteistasi ja ihastuksellasi ei olisikaan samanlaisia tunteita sinua kohtaan?

Jos haluat lisää neuvoja, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa
Viesteihin vastataan viidessä arkipäivässä.

Mukavaa viikonloppua! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
To, 11/11/2021 - 22:06
Olin ihastunut ja hän myös tai no rakastuneita mutta emme kerenneet olla yhdessä kun muutaman viikon hän menehtyi kaipaan häntä mutta olen ihastunut toiseen ihmiseen minusta tuntuu pahalta ihastua häneen mitä teen
Ma, 11/15/2021 - 09:42
Hei! Olen pahoillani, että olet kohdannut noin valtavan menetyksen. Paljon voimia ja jaksamista surun keskellä.
Itse ei voi oikein vaikuttaa siihen, millaisia tunteita itsessä syntyy. Tunteiden on hyvä antaa tulla ja myöskin mennä. Ihastumisen tunteet muihin ihmisiin ovat luonnollisia - oli sitten sinkku, seurustelusuhteessa tai juuri eronnut tai menettänyt kumppaninsa. Tunteissa ei ole mitään pahaa. Koska ihastuminen tuntuu sinusta kuitenkin nyt pahalta, kannustan sinua juttelemaan siitä ja tilanteestasi muutenkin jonkun kanssa.

Tältä sivulta saat tietoa läheisen menehtymisestä ja sinua auttavista palveluista:
www.mtkl.fi/mika-askarruttaa/laheisen-kuolema

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 10/19/2021 - 17:05
Olen ihastunut mutta en ole varma että onko se.
Se puhuu minulle ja saa minut nauramaan. Se tuijottaa aina kun olen jossain kaukana ystävien kanssa. Tuntuu että meidän luokkalainen tietää. Olen ihastunut monta vuotta kerran lairoin viestiä asiasta ja hän esti eikä sen jälkeen poistanut estoa. Kirjoitan hänestä päiväkirjaani.
Onko se ohastunut
Ke, 10/20/2021 - 08:38
Moi! Ihana kuulla, että olet ihastunut. Ihastumisen tunteesta voi hyvillä mielin nautiskella. Kertomasi asiat (hän puhuu sinulle, hauskuuttaa sinua ja tuijottelee) saattavat olla merkkejä siitä, että hän on kiinnostunut sinusta tai ihastunut sinuun. Mutta toisen tunteista ja ajatuksista ei voi varmuudella tietää, ellei hän niistä itse kerro. Varmin keino selvittää toisen tunteet siis on, että kysyy niistä henkilöltä itseltään, jos siis haluaa tietää. Asia ei välttämättä selviä kysymälläkään, mikäli henkilö ei halua puhua asiasta.

Voit myös kokeilla tutustua häneen paremmin / viettää enemmän aikaa hänen seurassaan ja sen myötä selvittää, mitä hän tuntee sinua kohtaan.

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
La, 10/23/2021 - 17:33
Kiitos vastauksesta Riina. Auttaa minua paljon kun voin purkaa
Ma, 10/25/2021 - 08:39
Mukava kuulla. :) Jos haluat purkaa ajatuksiasi lisää, voit käydä juttelemassa Nuortenelämä.fi-palvelun chatissa. Lisätietoja saat Kalenterista: www.nuortenelama.fi/kalenteri

t. Riina
La, 09/11/2021 - 19:58
Oon 13v tyttö ja ihastunu kaveriini joka on tyttö. Hengaillaan samassa kaveri porukassa, mutta ei yleensä kahdestaan, kyllä joskus tulee sellasia hetkiä mutta ne on aika lyhyitä. Ollaan juteltu paljon ja oon aika varma että sen on hetero. Ollaan juteltu aika henkilökohtaisista asioistakin ja vitsaillaan että yks yhteinen kaveri ei ois hetero. Mitä pitäisi tehdä ja miten lähestyä?
To, 09/16/2021 - 09:00
Moi! Olipa hyvä, että satuit kysymään. Meillä on nimittäin ihastuksen lähestymiseen oma tietosivu. Sivulle on koottu vinkkejä ihastuksen lähestymiseen ja siihen, mitä kannattaa huomioida, kun lähestyy ihastusta. Sivu on osoitteessa:

www.nuortenelama.fi/miten-lahestya-ihastusta

Toinen linkkivinkki vie Buenotalkin sivulle. Sivulla on tietoa ja neuvoja tilanteeseen, jos on ihastunut kaveriin. Sivu on osoitteessa:

www.buenotalk.fi/kysy/onko-normaalia-olla-ihastunut-omaan-parhaaseen-kaveriin-vaikka-han-on-samaa-sukupuolta-kanssasi

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 09/06/2021 - 23:47
Hei. Mä oon seiskalla, ja ihastunu poikaan kuka käy kahdeksannetta luokkaa. Oltiin samassa eskarissa aikoinaan, kävin toisenkin kerran eskarissa, jonka takia ollaan eri asteilla vaikka syntymävuosi on sama. Nään sitä välillä käytävillä, ja kerran oli katsekontaktia kun tultiin vastaan käytävällä, mutta muuta yhteyttä ei ole. En uskaltais oikeen lisätä snäpissäkään tai mennä muuten vaan puheille. Sen pikkuveli oli mun kans samalla luokalla. Tää on tosi hankala homma ja luulen vaan että jos yrittäsin mitä tahansa nolaisin itteni.

Sivut