Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ilman ystäviä

Miksi muilla on kavereita, mutta minulla ei? Olenko muita huonompi tai pukeudunko väärin? Miksi pahimmalla kiusaajalla on noin paljon kavereita? Pitäisikö minunkin muuttua sellaiseksi? Tällaiset kysymykset voivat pyöriä yksinäisen mielessä, kun kaikilla tuntuu olevan seuraa, mutta itsellä ei.

Jokainen tarvitsee kavereita. Kavereiden kanssa tehdään asioita, he auttavat toisiaan läksyissä, heille voi kertoa salaisuuksia ja aina on joku, jolle voi soittaa tai laittaa viestiä. Jos kavereita ei ole, yksinäisyys nostaa päätään. Yksinäisyyttä voivat tuntea ihan kaikki, aina lapsesta vanhukseen saakka.

Jokainen tuntee joskus olonsa yksinäiseksi. Yleensä se on ohimenevää ja unohtuu pian, kun uutta tekemistä ja ajateltavaa taas löytyy. Joskus yksinäisyyden tunne jatkuu ja jatkuu, eikä ympärillä ole ketään kaveria, jonka kanssa voisi viettää aikaa. Tämä voi johtaa mielialan laskuun ja huonoon minäkuvaan. Kavereita siis kannattaa etsiä, eikä antaa yksinäisyydelle valtaa.

Muista, että olet yhtä arvokas kuin muutkin. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, myös sinulla. Kun arvostat itseäsi, on muidenkin helpompi arvostaa sinua. Jos vahvinta alaasi ovat esimerkiksi käsityöt tai kuvaamataito, yritä etsiä läheltäsi ihmisiä, joilla on kiinnostusta samaan. Yhteisen harrastuksen kautta voi aina aloittaa keskustelun. Aktiivisuus kannattaa, se antaa sinusta ystävällisen kuvan ja voi johtaa tutustumiseen vielä paremmin.

Kavereita kannattaa etsiä myös koulun ulkopuolelta. Aloittamalla uuden harrastuksen voi saada parin uuden kaverin sijaan esimerkiksi kokonaisen jalkapallojoukkueen kaverikseen. Yleensä paljon kavereita on juuri niillä, jotka harrastavat paljon ja ovat monessa mukana, vaikkapa vapaaehtoistyössä. Kunnissa toimii myös erilaisia nuorten vertaisryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Tietoja niistä voi kysellä esimerkiksi nuorisotyöntekijältä.

Yksinäisyyttä voi lievittää myös netin keskustelupalstoilla. Anonyymisti on helpompaa kertoa yksinäisyydestään. Saatat yllättyä, kuinka monilla on vastaavia kokemuksia ja kuinka monta nettituttavaa löydät. Nettimaailman takia ei kuitenkaan pidä unohtaa ihan oikeaa maailmaa ikkunan takana. Virtuaalikaverit eivät voi olla mukana kaikkialla. 

Uusia ystäviä voi löytää esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Somessa on olemassa erilaisia ryhmiä, kuten paikalliset puskaradiot, joissa on silloin tällöin keskustelunaloituksena kaverihaku. Sellaisen aloituksen voi itsekin tehdä.

Joskus ihminen vain haluaa olla yksin, sulkea oven ja olla ihan hiljaa itsensä kanssa. Tässä ei ole mitään outoa. Sosiaalisinkin henkilö tarvitsee joskus omaa aikaa.

Omia ystävyys- ja vuorovaikutustaitoja voi parantaa. Katso vinkit vuorovaikutustaitojen kehittämiseen MIELI ry:n sivulta.

Jos tunnet olosi yksinäiseksi, käy lukemassa lisää Nuortennetistä ja Nyytin nettisivuilta.

Tutustu myös MieskaveritoimintaanPunaisen Ristin ystävätoimintaan ja MLL:n kaveritoimintaan.

Löydä uusia ystäviä Kohdataan-somessa. Kohdataan on tarkoitettu kaikille vähintään 15 vuotta täyttäneille.

Löydä uusia ystäviä Frendie-sovelluksessa. Frendie on suunnattu 13–18-vuotiaille nuorille.

Miten sulla menee? Tsekkaa tilanteesi ja suunnista eteenpäin Zekki.fi-palvelun avulla. Zekissä vastaat 10 kysymykseen, jonka jälkeen saat yhteenvedon tilanteestasi ja siihen sopivista vaihtoehdoista jatkaa eteenpäin. Zekki kartoittaa esimerkiksi ihmissuhteidesi tilannetta ja ohjaa sinut tarvittaessa tilanteeseesi sopivan tuen ja avun äärelle.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 18.5.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. Emme julkaise kenenkään yhteystietoja tai some-tilien tietoja palstalla, jotta jokainen pysyisi tunnistamattomana turvallisuussyistä. Omien yhteystietojen jakaminen julkisella sivustolla on aina riski. 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 07/08/2019 - 15:56
Hei,olen sara olen viisitoista vuotias ,muutin Vuosaareen eikä minulla olle yhtäkään kaveria täällä .
Ma, 07/15/2019 - 15:40
Hei Sara! Ikävää, että sinulla ei ole Vuosaaressa yhtään kaveria. :/ Jos olet vasta muuttanut Vuosaareen, on ihan ymmärrettävää, että et ole vielä ehtinyt solmia kaverisuhteita. Kannustan sinua olemaan oma-aloitteinen ja tutustumaan uusiin ihmisiin rohkeasti. Ihan varmasti vielä saat uusia kavereita sieltä, vaikka se voikin vaatia vaivannäköä ja mukavuusalueelta poistumista. Nyyti ry:n sivulta saat hyviä vinkkejä, kuinka saada uusia kavereita: www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/mina-ja-muut/kaverit-ystavat-taydentavat-elamaa.

Voisitkohan jutella jonkun kanssa tilanteestasi ja uusien kavereiden löytämisestä? Kannustan sinua käymään rohkeasti alueesi nuorisotalolla. Siellä voit jutella mukavien nuoriso-ohjaajien kanssa. Se on myös hyvä paikka tavata ja tutustua toisiin nuoriin. Lue lisää: www.vuosaari.fi/nuorisotalot.

Tsemppiä ja rohkeutta uusiin ihmisiin tutustumiseen! :) Kesäterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 06/25/2019 - 19:49
Oon itekki tosi yksinäinen mutta mulla on järkyttävä sosiaalinen ahistus joten en oikein tiiä miten saisin kavereit hankittuu, ku en voi ees keskustelua alottaa :( Mulla on pari nettikaverii mut olis kiva tutustuu johonki joka asuu lähempänä.
Ma, 07/01/2019 - 12:23
Moi! Ikävää, että oot yksinäinen. :/ Ihan varmasti kuitenkin tulet vielä tutustumaan uusiin ihmisiin ja saamaan kavereita, vaikka sosiaalinen ahdistus harmillisesti sitä voikin haitata. Oot varmasti tosi mukava tyyppi ja uskon, että monet olisivat halukkaita tutustumaan sinuun. Kannustan sua olemaan rohkea ja oma-aloitteinen - se voi toki vaatia aluksi omalta mukavuusalueelta poistumista. Voit kuitenkin edetä vaikka ihan pieninkin askelin! Ja tietenkin oma hyvinvointisi koko ajan huomioiden.

Kannustan sua juttelemaan jonkun luotettavan aikuisen kanssa, esimerkiksi jossakin nuorille tarkoitetussa chatissa nimettömänä. Siten voit saada tarkemmin vinkkejä ja neuvoa, juttelu voi olla antoisaakin. Erilaisia chatteja löytyy Netarista: www.netari.fi/avoimet-chatit.
Paljon tietoa ja hyviä vinkkejä tilanteeseesi saat myös Nyyti ry:n sivulta: www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/mina-ja-muut/yksinaisyys-koskettaa-monia.

Tsemppiä hurjasti, älä jää yksin. <3
Haleja, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 06/30/2019 - 01:23
hei mullakin ahdistusta sosiaalisissa tilanteissa ja ois kiva saada uusia kavereita. Mulla ei oo ikinä ollut nettikavereita mutta mietin että olis varmaan helpompi ensiks tutustua netissä ja myöhemmin tavata...jos auttais vähän tohon mun ahdistukseen. Olis kiva tietää missä päin Suomea asut? tai kuinka vanha oot? Ois niin kiva saada oikeesti joku läheinen kaveri. =)
Ti, 07/02/2019 - 22:33
moi :) Asun kymenlaaksossa ja on 17 vuotias! itekki olis kiva löytää joku läheinen kaveri et jos oot suunnillee saman ikäne ni olis kiva tutustuu!
La, 06/22/2019 - 16:04
No mulla ei ole juurikaan kavereita mun erilaisuuden takia oon pienluokalla ja se ei oo ok kaikille :/ mulla on yks kaveri mut nään sitä vaan koulus se matkaa koko kesän ja vaihtaa kouluu syksyl :/ en tiiä miten löytää kavereita läheltä netti kavereita on mut ois kiva saada läheltä ees yks kaveri mut oon tosi ujo tutuw
tutustumaan mitä teen :/
Ti, 06/25/2019 - 19:46
Mistä päin suomee oot? Ite asun kymenlaaksossa, jos oot jostain läheltä ni ois kiva jutella :)
To, 05/02/2019 - 21:16
Mulla oli pienempänä ihan kivasti kavereita, nyt tuntuu, että kaikki ympäriltä vähitellen etääntyy ja kavereita ei löydy. Mun sosiaaliset taidot on tosi huonot ja oon aina ollut super ujo. Nyt, kun ainoa kaveri on mukana näissä nuuska, tupakka ja viinahommissa, niin en haluaisi lähteä sellaiseen mukaan, eipä mua pahemmin kysytäkkään porukkaan mukaan, kun en itse päihteitä halua käyttää. Mulla oli n. 1,5 vuotta sitten hyvä ystävä, mutta, kun yläasteella jouduttiin eri luokille, ei olla enää nähty. Hänellä näyttää menivän hyvin ja on paljon uusia kavereita, satuttaa nähdä, kun jälkeenpäin tajuaa mitä menetti, kun en osaa pitää mistään kiinni. Yli vuodenkin jälkeen näen unta hänestä, jossa ystävystytään taas ja ollaan hyviä kavereita. Ärsyttää kun oon näin ujo, enkä osaa keskustella ihmisten kanssa, kun oon vaan sellanen kynnysmatto. Päivät menee kännykällä ja netissä, kun ei oo muutakaan. Ratsastus on ainoa mitä nyt n. 3 kertaa viikossa käyn. Haluaisin muuttua, mutta en osaa, kun ei ole ketään tukena. Olen siis 14 eli syntynyt 2004.
Ma, 07/29/2019 - 21:18
Hei.mun mielestä on tosi harmi ettei sulla ole kavereita mullakin ne on aika vähissä mutta ois mulla mahdollisuus saada niitä mun mielestä vaikutat tosi kivalta ja haluisin mielelläni tutustua suhun mä ratsastan myös hevosilla ja käyn tallilla oon vuoden nuorempi koska oon syntynyt 2005 mut oon kuitenkin 14 täytän kato tammikuussa aina en tiedä näetkö tätä mut laita takas jotain jos näet ja anteeksi ku en laittanut pisteitä

Sivut