Abortti

Täytyykö abortin tekemisestä kertoa vanhemmille??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Tiksu 

Kiitos kysymyksestäsi. Abortin tekemisestä ei ole pakko kertoa vanhemmille eikä siihen tarvita vanhemman lupaa. Yleensä kuitenkin keskustelua vanhempien kanssa suositellaanKun ei tarvitse salailla omilta vanhemmilta niin isoa asiaa, voi olokin tuntua paremmaltaLisäksi, vanhemmilta voi saada keskusteluapua ja –tukea. Heille kertominen voi aluksi jännittää, kun ei esimerkiksi tiedä miten he suhtautuvat asiaan. Yleensä vanhemmat kuitenkin tahtovat lapselleen parasta ja haluavat olla tukena vaikeissakin asioissa. Jos raskaudesta ja abortista kertominen vanhemmille tuntuu vaikealta, siihen voi pyytää apua terveydenhuollon henkilökunnalta.  

Positiivisen raskaustestin jälkeen kannustetaan olemaan mahdollisimman pian yhteydessä terveysasemalle, jotta saa tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa hyvissä ajoin raskauteen liittyen. Terveydenhuollon ammattilaisen kanssa voi keskustella eri vaihtoehdoista (abortti, lapsen synnyttäminen ja vanhemmuus, lapsen synnyttäminen ja luovuttaminen adoptoitavaksi) ja mitä kustakin vaihtoehdosta seuraa. Ammattilaiselle tällaiset keskustelut ovat arkipäivää. Hän osaa siis vastata parhaiten kysymyksiin abortistakin.  

Abortti on iso asia pohdittavaksi yksin. Usein siihen liittyvien päätösten tekeminen ei ole helppoa. Siksi omista ajatuksista voi olla hyvä keskustella jonkun läheisen, lapsen isäja terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, vaikka päätöksen raskauden jatkosta tekee raskaana oleva henkilö itse. 

Keskustelutukea aborttiin liittyen ja muihin askarruttaviin asioihin voi saada esimerkiksi erilaisissa nuorten chateissaChatteja löytyy Netarista. 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Kyllä siitä kannattaa kertoa. Mä kertoisin.