Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 04/05/2022 - 16:37
Hei, olen 14-vuotias ja haluaisin vaihto-oppilaaksi, mutta se maksaa 5000e. Olen kerännyt noin 2000e tähän mennessä, mutta mistä voisin tienata lisää? Minulla on pieni valtuustohomma josta minulle maksetaan noin 200e kuussa, ja sen lisäksi saan vanhemmiltani 50e/kk. Minun pitää maksaa kaikki itse, enkä myöskään halua lainata rahaa keneltäkään. Minulla on myös alle vuosi aikaa saada rahat kokoon. Onko kellään ehdotuksia?
Ke, 04/13/2022 - 16:23
Moikka ja kiva että laitoit viestiä.

Pohdit että miten saisit nopeasti kerättyä rahaa, kun haluat lähteä vaihto-oppilaaksi vuoden päästä.

Olet 14-vuotias ja ikäsi johdosta työaikaasi koskee tietyt rajoitukset, joista voit lukea tarkemmin https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle. Otathan huomioon, että 14-vuotiaana tarvitset vanhempasi allekirjoituksen työsopimukseen, ja näin ollen vanhempasi voivat tarvittaessa rajoittaa työn tekoasi.

Käyt vielä koulua, joten voisit hakea arkipäiville iltaan tai viikonloppuihin sijoittuvia töitä, tai kesäloman ajaksi kesätöitä. Tässä muutamia vinkkejä mistä voisit töitä hakea.

Workpilotsista http://www.workpilots.fi voit löytää itsellesi keikkatöitä, tai 4h:n kautta voit tienata rahaa esimerkiksi kerhon ohjaajana https://4h.fi/tyo-ja-yrittajyys/toita-nuorille-4hn-kautta/. Täältä voit löytää töitä mainosten jakelijana https://hjex.fi/fi/tyopaikat. Voit myös tarjota apua koiran lenkittämiseen tai pihahommiin, joista maksetaan sinulle palkkio. Olisiko myös ehkä mahdollista saada vanhemmilta, sukulaisilta tai tutuilta lisärahaa kotitöiden tekoa vastaan?

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua sinulle!
Su, 04/03/2022 - 14:57
Moikka, oon 14-vuotias tyttö joka tarvis noin viikossa 50€, jotta saisin lentolipun! Oisko ideoita keraamiseen?
Pe, 04/08/2022 - 13:59
Moi!

50 euroa voi saada viikossa kasaan eri väylien kautta. Voisitko esimerkiksi kerätä ja palauttaa pulloja ja tölkkejä? Ulkoa tien varsilta, puistoista ja toreilta voi löytyä hyväkin pullo- ja tölkkisaalis. Voit myös kerätä mahdolliset pullot ja tölkit kotoasi ja kysyä lähipiirisi aikuisilta, sattuisiko heillä olemaan pulloja/tölkkejä, jotka saisit palautettaviksi. Lähipiirin aikuiset voivat hyvinkin olla halukkaita auttamaan sinua lentolippurahojen saamisessa kasaan. Heiltä ja vanhemmiltasi voit kysyä myös, olisiko heillä jotain sellaista kotityötä tai muuta avustavaa hommaa, jossa voisit auttaa ja josta he olisivat valmiita maksamaan tietyn summan.

Toivottavasti saat tarvittavan summan ajoissa tienattua!
Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 04/03/2022 - 12:12
Täytän kesällä 13vuotta ja tarvitsisin rahaa tietokoneen huoltamiseen sekä myöhemmin mopoon. Kotitöistä saan noin 4€ per viikko. Kavereiden kanssa tulee aina välillä osteltua kaikkea. Mitä kannattaisi tehdä?
Pe, 04/08/2022 - 12:43
Hei!

Säästäminen on hyvä aloittaa suunnitelman tekemisellä. Voit suunnitella rahan tienaamista esim. vanhempasi kanssa. Voitte tehdä yhdessä suunnitelman, johon kirjaatte sinulle sopivat väylät rahan tienaamiseen, tavoitesumman, välitavoitteita ja aikataulun. Suunnitelman voi tehdä vaikkapa paperille tai tietokoneella.

Tällä sivulla on esitelty erilaisia tapoja rahan tienaamiseen. Mitkä niistä tavoista voisivat sopia sinulle? Kirjaa ne suunnitelmaan! :) Jos yrittäjyys kiinnostaa, voit harkita sitäkin keinoa tienata rahaa koulun ohella. Yrittäjänä voi toimia jo sinun ikäisenäsi. Palkkatöitä voit alkaa tehdä sinä vuonna, kun täytät 14 vuotta. Voit kysyä myös vanhemmiltasi lisää vinkkejä. He tuntevat sinut ja heillä voi olla ideoita, jotka voisivat sopia juuri sinulle rahan tienaamiseen.

Tsemppiä ja malttia säästämiseen!
toivoo, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 04/03/2022 - 00:24
Hei
La, 04/02/2022 - 19:53
Hei olen 17v ja tarvitsen 300e mahdollisimman nopeasti minulla meni jo synttärit ja säästin sen rahan mutta ei ole vielä tarpeeksi rahaa mopoon mopokelit alkaa ja pitäisi vielä saada 300e olen jo hakenut kesä töihin josta saan 400e mutta se alkaa vasta heinäkuun halussa ja jos odotan sinne asti niin kesä on jo ohi kun saan rahat ja olen hakenut myös mainosten jakajaksi ja saan siitä 100e/kk ja olen myynyt omia tavaroita että saisin rahaa mutta ei vieläkään ole tarpeeksi koossa ja olen jo tehnyt kaiken minkä keksin ja saan vaan mainosten jakajana 2kk/200e joten miten saan vielä 300e lisää olisiko ideoita
Pe, 04/08/2022 - 12:37
Hei! Kiva kuulla, että olet keksinyt jo monta keinoa tienata rahaa. Onneksi olkoon myös kesätyöpaikan johdosta!

Löytyisikö yllä olevasta tietoartikkelista muita sinulle sopivia tienaamisen tapoja?
Pieniä summia rahaa voit saada keräämällä ja palauttamalla pulloja.
Lisäksi jo keväällä ja alkukesästä on mahdollista poimia ja myydä sieniä ja kerryttää säästöjä sillä tavoin. Tähän on hyvä ottaa avuksi joku sieniä tunteva aikuinen mukaan.
Olisiko sinun mahdollista saada vanhemmiltasi tai sukulaisiltasi jotain pieniä hommia, joista he sinulle maksaisivat? Sekin on yksi keino kasvattaa säästöjä.
Voit myös olla yhteydessä 4H-yhdistykseen, jos sellainen paikkakunnallasi on, ja tiedustella työmahdollisuuksista: www.4h.fi

Toivottavasti saat haluamasi summan kasaan tavoiteajassa!
Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Pe, 04/01/2022 - 15:40
Miten tienata rahaa kun en saa kotitöistä yhtään

Sivut