Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 04/26/2022 - 18:25
Hei haluisin ostaa iphone 11 mutta minulla ei ole kuin 20 senttiä joskus saan äitiltä paljon rahaa mutta en niin että pystyisin säästämään olen semmonen tyyppi joka tuhlaa rahat heti kun saa ne Olisiko jotain vinkkejä miten saan rahaa kuukaudessa?
Ma, 05/02/2022 - 16:04
Hei, kiitos kommentista! Erilaisia nuorille sopivia taskurahan tienaamisen tapoja on koottuna tämän sivun tietoartikkeliin. Mitä siis olet mieltä ylempänä esitellyistä tienaamisen tavoista, mitkä niistä voisivat sopia sinulle? Voit käydä tietosivua läpi esim. yhdessä äitisi kanssa. Voitte keskustella yhdessä, mitkä ovat sellaisia keinoja, joilla juuri sinä voisit saada kerrytettyä säästöjä. Liikkeelle tienaamisessa on hyvä lähteä siten, että tekee pidemmän tähtäimen suunnitelman, johon kirjaa kaikki itsestä sopivilta tuntuvat tienaamisen tavat, aikataulun, tavoitesumman ja halutessaan välitavoitteita.

Kerroit olevasi tyyppi, joka tuhlaa rahat heti, kun saa ne. Hienoa, että tiedostat tämän - siitä onkin hyvä lähteä harjoittelemaan säästämistä! Toimisiko alkuun sellainen, että pyydät esim. äitiäsi pitämään säästöjäsi hallussaan vaikkapa tilillä, jotta et pystyisi tuhlaamaan rahojasi? Tai jos sinulla olisi lukollinen säästölipas/-possu, jonka avaimiin et pääsisi käsiksi?

Tsemppiä ja malttia säästämiseen!
Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 04/24/2022 - 15:03
olisiko jotain tapaa tienata rahaa nopeasti 12-vuotiaana? Saan koti töistä noin 25€/kk + isältä jonkun verran. mikä olisi nopea/kannattava tapa lähteä tienaamaan?
Ma, 05/02/2022 - 15:55
Moikka, kiitos kommentistasi! Kiva kuulla, että saat kotitöistä kuukausirahaa.
12-vuotias ei saa lain mukaan tehdä palkkatöitä, joten nopein ja kannattavin tapa/tapoja voisi löytyä esimerkiksi tämän sivun tietoartikkelista!

Siihen, mikä on nopein ja kannattavin tapa, vaikuttaa myös esimerkiksi oma kiinnostuksesi ja osaamisesi. Toisesta nopealta tuntuva rahan tienaamisen tapa voi olla toiselle jopa mahdoton. Joku saattaa esimerkiksi tienata nopeasti tuntuvan summan taskurahaa keräämällä pulloja ja tölkkejä lähiympäristöstä ja palauttamalla niitä, kun taas toinen voi tehdä yhtä ahkerasti töitä löytämättä kuitenkaan omasta lähiympäristöstä tölkki- ja pullosaalista.

Mitäs sanot ylempänä esitellyistä tienaamisen tavoista, mitkä niistä voisivat sopia sinulle? Voit käydä tietosivua läpi esim. yhdessä huoltajasi kanssa. Liikkeelle tienaamisessa on hyvä lähteä sillä, että tekee pidemmän tähtäimen suunnitelman, johon kirjaa kaikki itselle sopivilta tuntuvat tienaamisen tavat, aikataulun, tavoitesumman ja halutessaan välitavoitteita.

Tsemppiä ja intoa tienaamiseen!
Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 04/17/2022 - 18:30
Moi! Olen 12vuotias joka yrittää säästää rahaa lemmikkiin joka maksaa 960€ haluaisin saada rahat nopeasti. Saan 20€/kk ja saan pitää itse pullo rahat , mutta yhteensä niistä ei saa paljoa. Olen saanut kerättyä vasta 60€ voisitteko autaa miten muuten saisin rahaa kerättyä nopeasti.
Pe, 05/20/2022 - 14:07
Hei kannattaa laittaa turhia tavaroita kipparille ja auttaa naapureita
To, 05/12/2022 - 17:00
Itse taas olen niitä ihmisiä jotka eivät tuhlaa rahaa. Itsellönikin onnmiettimistä koska haluaisin pitää keilailu syndet mutkun ei ole rahaa. Itse en jaksa mutta voit kerätä tölkkejä tainmyydä kirpparille vaatteita(itse en saa). Tai tehdä sukulaisillesi jotain töitä huom kirjota äitininkoneella
Pe, 04/22/2022 - 15:24
Moikka! Kiitos kommentistasi. 60€ on hyvä alku! Yleensä isojen summien tienaaminen nopealla aikataululla on kuitenkin hankalaa. Tuollaisia summia tienataan tavallisimmin palkkatöitä tekemällä, mutta koska 12-vuotiasta ei voida lain mukaan vielä palkata töihin, on rahan tienaamiseen keksittävä muita keinoja. Pienempiä summia rahaa onkin mahdollista tienata monin eri tavoin. Pienistä summista kerääntyy ajan mittaan isompi summa kasaan, jos itsellä riittää intoa tienaamiseen ja malttia säästämiseen.

Yllä olevasta artikkelista voit poimia vinkit, miten rahaa voi tienata ilman varsinaista palkkatyöpaikkaa. Mitkä noista tavoista voisi sopia sinulle? Voit käydä artikkelia läpi vaikkapa yhdessä huoltajasi kanssa. Liikkeelle tienaamisessa kannattaa lähteä sillä, että tekee pidemmän tähtäimen suunnitelman, johon kirjaa kaikki itselle sopivat tienaamisen tavat, aikataulun, tavoitesumman ja välitavoitteita.

Jos tämä tuntuu liian hitaalta tavalta saada tavoitesumma kasaan, en keksi muuta keinoa, kuin kysyä huoltajaltasi kyseistä summaa lainaa, jolloin tienaisit summan pikkuhiljaa jälkikäteen ja maksaisit huoltajallesi summan takaisin pienissä erissä. 960€ on kuitenkin iso summa, ja voi olla, ettei sen lainaaminen ole mahdollista. Asiasta voi kuitenkin kysyä ja keskustella.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 04/11/2022 - 18:49
Hei tarvitsen rahaa kesälle ja olen 12v kohta 13 mutta haluan apua miten en halua pulloista ja kotitöistä en saa rahaa. Mutta tarvitsen lisää vaateitaa.
Apuaaa!!
Pe, 04/22/2022 - 15:11
Hei! Kiva kuulla, että haluat tienata omaa rahaa. Voit esimerkiksi kysyä naapureiltanne, perhetutuiltanne tai sukulaisiltasi, olisiko heillä jotain sellaista isompaa hommaa, johon he tarvitsisivat apua ja josta he voisivat maksaa sinulle. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat esim. varaston ja auton siivous, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen ja hoitaminen/vahtiminen, lastenhoitotyöt tai jokin muu homma, mikä sopii kaikille osapuolille.

Lisäksi jo keväällä ja alkukesästä on mahdollista poimia ja myydä sieniä ja tienata sillä tavoin. Tähän on hyvä ottaa avuksi joku sieniä tunteva aikuinen mukaan.

Myös vanhoja vaatteita ja tavaroita voi myydä eteenpäin ja saada sillä tavoin shoppailurahaa. Voit kysyä huoltajiltasi, olisiko tällainen mahdollista.

Voisit myös keskustella huoltajiesi kanssa, miten juuri sinä voisit tienata ja säästää rahaa. Heiltä voi tulla hyviä vinkkejä ja ehdotuksia edellä mainittujen lisäksi.

Tsemppiä tienaamiseen!
t. Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut