Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 14-vuotiaalle

Jos olet 14-vuotias tai täytät samana kalenterivuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:

1) enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta. Jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit tehdä kesätöitä loman aikana 5 viikkoa.
2) tilapäisesti myös koulutyön aikana lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Sinulla on myös mahdollisuus työskennellä tilapäisesti erityisestä syystä esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.

Työsopimus

14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Huoltajallasi on oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.

Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

Voit tehdä kouluvuoden aikana töitä yhteensä 12 tuntia viikossa. Vapaapäivinäsi (esim. viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 tuntia päivässä. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 tuntia päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Jos siis teet koulupäivän jälkeen töitä 2 tuntia, koulupäiväsi pituus ei saa olla tuona päivänä yli 6 tuntia.

Koulujen loma-aikoina voit olla töissä enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa.

Työaikasi tulee sijoittua kello 8:n ja 20:n väliseen aikaan. Työn järjestämisestä johtuvista painavista syistä voit kuitenkin tehdä töitä myös kello 6:n ja 20:n välisenä aikana.

Jos teet kotitaloustyötä työnantajasi kodissa, saat työskennellä klo 23:een asti, mikäli myöhään työskentelemiseen on jokin erityinen syy.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 14 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos siis työpäiväsi päättyy edellisenä iltana klo 20, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.

Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö- ja hätätyö

Alle 15-vuotiasta ei saa pitää ylityössä eikä hätätyössä.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.

VINKKEJÄ 14-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

Tässä listassa on muutamia esimerkkejä sellaisista töistä, joita voit 14-vuotiaana tehdä:

Virvokkeiden, lippujen ja vastaavanlaisten tuotteiden myyntityö kilpailuissa, näyttelytilaisuuksissa tai samankaltaisissa tilaisuuksissa.
Selvitä olisiko paikkakuntasi urheiluseuroilla tai muilla järjestöillä tapahtumia, joissa olisi tarvetta lipunmyyjille.

Lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako.
Mainostenjakotyötä voit etsiä vaikkapa jakajaksi.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Esiintymiset ja muu työskentely taide-, kulttuuri- ja vastaavissa tilaisuuksissa.
Jos sinulla bändi, voit koittaa saada keikkoja vaikkapa paikallisiin tapahtumiin ottamalla yhteyttä tapahtumien järjestäjiin. Pikkujouluaikaan myös tiernapoika- ja tiernatyttöesityksille on kysyntää. Voit tarjota omaa esitystäsi erilaisiin tapahtumiin vaikkapa lehti-ilmoituksen avulla.
Jos omaat näyttelijänlahjoja, voit koittaa myös päästä esiintyjäksi elokuviin ja mainoskuviin esimerkiksi roolituspalvelujen kautta:

Roolituspalvelu Filmona.fi 
Klaffi Productionsin Facebook-sivut 
Ohjelma-avustajat ry
Salkkareiden avustajahakusivusto
Media-avustajat ry

Kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö.
Ota selvää, olisiko esimerkiksi paikallisessa sanomalehdessä tarvetta nuorelle kolumnistille. Kirjoittamista, toimittamista ja mediatyötä voi harjoitella myös nuorten toimituksissa. Paikkakuntasi nuorisotyöntekijä osaa kertoa sinulle, onko paikkakunnallasi nuorten toimitusta.

Puutarha- ja maataloustöissä istutus-, poiminta- ja aputyöt sekä vaarattomien kotieläinten ruokinta.
Monilla paikkakunnilla avustavia tämän tyyppisiä töitä voi päästä tekemään 4H-yhdistyksen kautta. Saat lisätietoa 4h-yhdistyksen sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Tarjoudu avuksi tuttaville ja sukulaisille esimerkiksi marjanpoimintaan, koiran ulkoilutukseen, lehtien haravointiin, lastenhoitoon yms. Voit etsiä lastenhoitotöitä myös osoitteessa babysits.fi (avautuu uuteen välilehteen).

Esimerkiksi lasten, vanhusten ja lemmikkien hoitotöitä ja siivoustöitä löytyy osoitteessa yoopies.fi/jobs (avautuu uuteen välilehteen).

Kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä myyntityö, ei kuitenkaan työ valintamyymälöiden kassoilla.

Avustavat toimistotyöt

Majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten kattaukseen liittyvät työt sekä annostelu- ja myyntityö.

Teollisuudessa tehtävät pienehköt avustavat työt, joita tehtäessä tai joiden läheisyydessä ei käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Varastotyössä ja vastaavassa tavaroiden vastaanotto, lajittelu, käsittely ja lähetys sekä merkintä- ja laskentatyö.

Puhtaanapito- ja siivoustyössä huoneistojen, esimerkiksi toimistojen siivous siten, että työssä ei saa käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Muut kevyet työt, jotka työympäristö, työn vaatimukset, työn aiheuttama vastuu sekä ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus huomioon ottaen vastaavat edellä mainittuja töitä.

Voit hakea kaikkia edellä mainittuja töitä kysymällä suoraan työtä jostakin kyseisen alan liikkeestä tai hakemalla vapaita paikkoja hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Workpilots-sovelluksen kautta voit löytää helposti ja nopeasti keikkatöitä (linkki avautuu uuteen välilehteen), vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta tai koulutusta. 

Muista myös katsoa oman paikkakuntasi nettisivuilta, minkälaisia kesätöitä heillä on tarjolla! Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Lähde: Finlex, Sosiaali- ja terveysministeriön asetus nuorille työntekijöille sopivien kevyiden töiden esimerkkiluettelosta 25.4.2012/189 (avautuu uuteen välilehteen)

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 03/22/2019 - 09:52
Heippa! Kiva, että haet töitä! :) Miltä paikkakunnalta etsit töitä? Jotkut työpaikat kyllä palkkaavat töihin ikäisiäsi!
1. Kannustan sua hakemaan töitä esimerkiksi 4H-yhdistykseltä. Sieltä voit saada töitä jo 14-vuotiaana ja ilman aiempaa työkokemusta. Voit myös perustaa oman 4H-yrityksen! Lue lisää osoitteessa: 4h.fi/toita/hanki-toita.
2. Hae lehdenjakajaksi! Jakelutyön voi aloittaa sinä kalenterivuonna, kun täyttää 14 vuotta. Lue lisää ja hae osoitteessa: www.jakajaksi.fi.
3. Lue mikä on Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesätyöharjoittelu: www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin. Sen kautta voit hakea erilaisiin sinua kiinnostaviin työpaikkoihin kesätöihin.
4. Etsi kesätöitä osoitteessa: kesaduuni.org/vastuulliset-kesatyopaikat.
5. Hae töitä osoitteessa pikaduuni.fi.
6. Käy paikkuntasi nuorten tieto- ja neuvontapalvelussa ja kysy neuvoa työnhakuun. Voit kysyä neuvoa myös Nuortenelämä.fi-chatissa osoitteessa Nuortenelämä.fi (chat avoinna ma ja ti klo 14-16.)

Ota vinkit haltuun myös tämän kommenttikentän yläpuolella olevasta artikkelista. Tsemppiä työnhakuun! :) Terveisin, Riina
Su, 03/17/2019 - 15:45
Hei vaan! Olen 14-vuotias tyttö (täytän 15 heinäkuussa) ja etsin kesä- ja viikonlopputöitä Lohjalta, mutta en tiedä mistä hakea. Pieni apu olisi ihan jees!
To, 03/21/2019 - 09:47
Heippa! Kiva kuulla, että etsit töitä. :) Millaiseen paikkaan tahtoisit töihin? Mitä töitä tahtoisit tehdä? Töiden suhteen ei kannata olla kuitenkaan nirso. Kaikesta työkokemusta on varmasti hyötyä. Saat vinkkejä ikäisillesi sopivista töitä tästä artikkelista, joka on kommenttikentän yläpuolella. Voit hakea töitä sinua kiinnostavasta paikasta suoraan, esimerkiksi laittamalla sähköpostia, soittamalla tai käymällä paikan päällä kyseisessä työpaikassa. Siihen kannattaa ensin valmistautua hyvin.
Erilaisia kesätöitä voit hakea esimerkiksi osoitteessa pikaduuni.fi (valitse paikaksi Lohja). Kesätöitä voit hakea myös osoitteessa kesaduuni.org. Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesätyöharjoittelu on myös yksi vaihtoehtosi. Sen kautta voit päästä kesätöihin kahdeksi viikoksi ja tienata siitä n. 350e. Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Tutustu paremmin kyseiseen TTT-harjoittelumalliin kunkoululoppuu.fi/kesatyo -sivustolla. Sieltä saat myös hyviä vinkkejä kesätyönhakuun ja esimerkiksi CV:n tekoon. Myös tältä Elävää elämää -tietoalueen Kesätyöt-osiosta saat vinkkejä kesätöihin: www.nuortenelama.fi/kesatyot.

Vinkkejä viikonlopputyön etsimiseen saat osoitteessa www.nuortenelama.fi/ilta-ja-viikonlopputyo. Lisäksi voit kysyä lisää neuvoa työnhakuun Ohjaamosta: www.nuorilohja.fi/?listpage=nuorisokeskus.
Tsemppiterkuin, Riina - Nuortenelämä.fi
La, 03/16/2019 - 12:48
Moikka! Oon 14 vuotias tyttö Tuusula, Riihikalliosta ja haluaisin kesätöihin. Mistä ois mahollista saada?
Ti, 03/19/2019 - 11:00
Hei! Huippua, että etsit itsellesi kesätöitä. Ikäisellesi sopiva tapa työllistyä kesällä on Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesätyöharjoittelu. Sen kautta voit päästä kesätöihin kahdeksi viikoksi ja tienata siitä n. 350e. Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Tutustu paremmin kyseiseen TTT-harjoittelumalliin kunkoululoppuu.fi/kesatyo -sivustolla. Sieltä saat myös hyviä vinkkejä kesätyönhakuun - samoin kuin tältä Elävää elämää -tietoalueen Kesätyöt-osiosta: www.nuortenelama.fi/kesatyot.

Kannustan sinua olemaan yhteydessä Tuusulan Ohjaamoon (OTus), josta saat tietoa ja neuvoa kesätöihin liittyen. Voit käydä paikan päällä Ohjaamossa, soittaa sinne, laittaa sähköpostia tai vaikka WhatsApp-viestiä:
Avoinna ma-to 9-15.30, pe 9-14
puhelinnumero: 040 314 2221
sähköposti: otus@tuusula.fi
Tällä sivulla voit tutustua Ohjaamoon paremmin: www.tuusula.fi/index.tmpl?sivu_id=8113.

Tsemppiä kesätyönhakuun! Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
To, 03/14/2019 - 17:23
Hei, olen 13v (täytän syyskuussa 14v) niin mistä voisin saada kesätöitä porista?
Pe, 03/15/2019 - 08:59
Hei Minttu, huippua, että haet kesätöitä! Välitin kysymyksesi Porin kaupungin nuorisopalveluiden Anniinalle, tässä hänen vastauksensa sinulle:
Te-palvelujen sivuilta löytyy tällä hetkellä 122 kesätyöpaikkaa Porista: www.paikat.te-palvelut.fi (valitse paikkakunnaksi Pori ja kirjoita hakuun kesätyö). Kannattaa lukea ilmoitukset kunnolla, koska joihinkin paikkoihin saatetaan vaatia tiettyä ikää, alan opiskelijaa tai esimerkiksi hygieniapassia. Ei kuitenkaan kannata olla nirso, kun etsii ensimmäistä kesätyöpaikkaa. Kannattaa hakea moneen paikkaan, vaikka ne eivät vastaisikaan sun unelma-ammattia tai epäröisit omaa osaamistasi. Jokainen hakukertakin kehittää sua työnhakijana!

Jos tarvitset apua hakemuksen ja CV:n kanssa, niin Ohjaamo ja Etsivät nuorisotyöntekijät ovat sitä varten sua auttamassa:
Ohjaamon tiedot löydät täältä: https://nuokka.fi/ohjaamo-porin-toimipiste.
Etsivät nuorisotyöntekijät löydät täältä: https://nuokka.fi/porin-etsivat-nuorisotyontekijat.
He voivat täyttää ja oikolukea hakemuksen yhdessä sun kanssa, kertoa mitä siihen kannattaa kirjoittaa ja miten saa kaiken osaamisensa hakemukseen, vaikka työkokemusta ei vielä olisikaan. Heiltä saa hyviä vinkkejä myös haastatteluun ja heiltä voi kysyä muutakin kesätöihin liittyvää esimerkiksi verokortista ja työsopimuksesta.

Hyvä, että haet kesätöitä! Tsemppiä hakuun!
- Anniina, Porin kaupungin nuorisopalvelut
Ke, 02/27/2019 - 15:49
moi. Minun nimeni on Asia.Olen 14-vuotias tyttö täytän syksyllä 15v. Haluaisin kesätöitä, mutta en tiedä mistä löytäisin ja (asun Espoossa.
Pe, 03/01/2019 - 16:00
Hei Asia! Kiva kuulla, että haet kesätöitä! Voit kysyä töitä suoraan haluamistasi työpaikoista tai etsiä avoimia työpaikkoja eri hakukoneiden avulla, esimerkiksi www.duunitori.fi tai www.te-palvelut.fi. Haku moniin kesätyöpaikkoihin on käynnissä juuri, joissakin se on jo päättynyt ja joissakin vasta myöhemmin keväällä.

Espoolaiset vuonna 2000 - 2004 syntyneet nuoret ovat oikeutettuja Espoon kaupungin kesäseteliin. Muista siis mainita töitä hakiessasi, jos olet oikeutettu kesäseteliin! Luethan lisää kesäsetelistä täältä: www.espoo.fi/kesaseteli.

Voit myös päästä Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesäharjoittelumallin kautta kesätöihin kahdeksi viikoksi ja tienata siitä n. 350e. Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Tutustu paremmin kyseiseen TTT-harjoittelumalliin kunkoululoppuu.fi/kesatyo -sivustolla. Sieltä saat myös hyviä vinkkejä kesätyönhakuun.

Halutessasi ota yhteyttä Espoon Ohjaamotaloon (www.espoo.fi/ohjaamotalo), jos tahdot lisää tietoa ja neuvontaa työnhakuun liittyen. Ohjaamotalossa sinua autetaan varmasti mielellään! :) Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 02/25/2019 - 21:28
hei,olen 14 vuotias poika(täytän kesän lopulla15) haluaisin päästä joihinkin kesätöihin ylivieskassa miten voisin löytää töitä ja mistä?kiitos jo etukäteen.

Sivut