Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

Sivu päivitetty viimeksi 20.4.2020.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 02/27/2020 - 13:45
Oo onnellinen et saat viikos noin paljon
La, 02/22/2020 - 21:40
Ota satasen laina.
Pe, 02/21/2020 - 15:36
Hei! Tavallisin keino rahan tienaamiseen on työ ja siitä saatu palkka. Rahan tienaaminen nopeasti on on usein haastavaa. Asiaan vaikuttaa esimerkiksi ikäsi. Jos olet 14-vuotias, vinkkejä tilanteeseesi löydät sivulta https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle. Jos olet 15-vuotias tai vanhempi, tsekkaa vinkit sivulta https://www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle.

Kannustan sinua myös lukemaan yllä olevan artikkelin vinkit (erityisesti jos olet alle 14-vuotias, jolloin et voi saada varsinaisia palkkatöitä). Vinkkejä saat myös kommenttikentän muista vastauksista.

Voit keskustella asiasta vaikkapa nuorisotyöntekijän tai jonkun sinulle tutun aikuisen kanssa siitä, miten sun olis mahdollista saada mahdollisimman nopeesti 139 euroa kasaan. Aikuinen voi auttaa sua tekemään sulle sopivan suunnitelman rahan tienaamiseen.

Tsemppiterkuin, Riina
Su, 02/16/2020 - 11:35
Hei! Olen 13v tyttö Rovaniemeltä. Tarvitsisin rahaa pelikonsoliin, joka maksaisi 100€. En minnekään töihin pääse ja vanhemmat ei suostu antaa yhtään.
Ti, 02/18/2020 - 17:26
Heippa!

Sata euroa ei ole ihan pieni summa, mutta ei sen säästäminen suinkaan mahdotonta ole. Vaikka et pystykään menemään töihin ennenkuin täytät 14, voit tarjoutua auttamaan taskurahaa vastaan myös naapureita ja sukulaisia kodin pikkuhommissa, kuten siivoamisessa, koiran ulkoiluttamisessa tai vaikka lumitöissä. Lue yllä olevan tekstin vinkit, ja mieti eri vaihtoehtoja vaikka jonkun mukavan open tai tutun nuorisotyöntekijän kanssa.

Terkuin,
Nina / Nuorisotiedotuspiste Poppari
Su, 02/09/2020 - 19:47
moi! tarviisin uuden koulurepun ja haluasin vanssin raitarepun! mutta se maksaa 37,90€ eikä äitini suostu ostamaan sitä:( tarviisin itse rahaa nyt sen 37,90€. vinkkejä miten saisin sen raha määrän? ja olen 13 vuotta!
Pe, 02/21/2020 - 12:46
Moi, kiitos kommentistasi. Toivottavasti yllä olevasta artikkelista ja kommenttikentän muista kommenteista on sulle hyötyä. Poimi vinkit talteen ja hyödynnä niitä sinulle sopivalla tavalla. :) Voit miettiä eri vaihtoehtoja myös vaikkapa yhdessä jonkun tuntemasi luottoaikuisen kanssa. Tässä muutama vinkki, kuinka saada rahaa:
- Sovi jonkun tutun aikuisen kanssa, että teet vaikkapa pari kertaa viikossa jotain pientä työtä, josta saat tietyn summan rahaa. Esimerkiksi siivoat tai teet muita kodinhoitoon liittyviä töitä, teet pihatöitä, hoidat lemmikkiä, olet kauppa-apuna tai autat jossakin asiassa, missä sä olet erityisen hyvä.
- Kerää ja palauta pulloja/tölkkejä. Voit koota kotoasi mahdolliset pullot ja etsiä pulloja tienvarsilta tai kylältä/kaupungilta. Erityisesti tapahtumien ja viikonlopun aikaan/jälkeen pulloja voi löytyä hyvin. Voit jutella pullojen keräämisestä ensin vanhempiesi kanssa. Pulloissa/tölkeissä on 10-20 sentin pantti.

Lisää neuvoja voit saada vaikkapa jossakin nuorten chatissa: www.netari.fi/avoimet-chatit

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 01/28/2020 - 21:49
Haluaisin säästää ps4 tai johonkin muuhun peliin liittyvään, tarvitsisin suurin piirtein 300 € jokainen vinkki olisi kiva pikku apu minulle. Minulla on jo valmiiksi 50€ ja vähän päälle. Omistan myös paljon 5, 10 ja 20 senttisiä. Olen 11v
Ke, 01/29/2020 - 09:15
Hei! Kiitos kommentistasi. Toivottavasti yllä olevasta artikkelista ja kommenttikentän muista kommenteista on sulle hyötyä. Poimi vinkit talteen ja hyödynnä sinulle sopivalla tavalla. :) 11-vuotiasta ei siis lain mukaan voida palkata töihin, mutta taskurahan tienaaminen ilman varsinaista työsuhdetta on mahdollista. Voisit kartoittaa lähipiirisi aikuiset ja kysyä, olisiko heillä tarjota pientä työtä sinulle rahallista palkkiota vastaan. Pienetkin avustamiset, esimerkiksi siivoaminen, kaupassa käynti, lemmikin hoitaminen tai pihatyöt voivat olla tällaisia töitä. Keksitkö lisää vaihtoehtoja? Mitä pientä työtä sä tekisit mieluiten?

Voit saada lisää neuvoja ja vinkkejä esimerkiksi paikkakuntasi nuorisotyöntekijältä nuorisotilalla. Tsemppiä rahan säästämiseen! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
La, 01/25/2020 - 18:21
Hei olen 11 vuotias tyttö ja olen ajatellut että säästäisin tarpeeksi rahaa jotta voisin viedä äitini Japaniin sitten 2021 mutta en tiedä miten saisin tienattua yli 800 euroa puolessatoista vuodessa. Nii otan neuvoja vastaan!

Sivut