Miksi muilla on kavereita, mutta minulla ei? Olenko muita huonompi tai pukeudunko väärin? Miksi pahimmalla kiusaajalla on noin paljon kavereita? Pitäisikö minunkin muuttua sellaiseksi? Tällaiset kysymykset voivat pyöriä yksinäisen mielessä, kun kaikilla tuntuu olevan seuraa, mutta itsellä ei.
Jokainen tarvitsee kavereita. Kavereiden kanssa tehdään asioita, he auttavat toisiaan läksyissä, heille voi kertoa salaisuuksia ja aina on joku, jolle voi soittaa tai laittaa viestiä. Jos kavereita ei ole, yksinäisyys nostaa päätään. Yksinäisyyttä voivat tuntea ihan kaikki, aina lapsesta vanhukseen saakka.
Jokainen tuntee joskus olonsa yksinäiseksi. Yleensä se on ohimenevää ja unohtuu pian, kun uutta tekemistä ja ajateltavaa taas löytyy. Joskus yksinäisyyden tunne jatkuu ja jatkuu, eikä ympärillä ole ketään kaveria, jonka kanssa voisi viettää aikaa. Tämä voi johtaa mielialan laskuun ja huonoon minäkuvaan. Kavereita siis kannattaa etsiä, eikä antaa yksinäisyydelle valtaa.
Muista, että olet yhtä arvokas kuin muutkin. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, myös sinulla. Kun arvostat itseäsi, on muidenkin helpompi arvostaa sinua. Jos vahvinta alaasi ovat esimerkiksi käsityöt tai kuvaamataito, yritä etsiä läheltäsi ihmisiä, joilla on kiinnostusta samaan. Yhteisen harrastuksen kautta voi aina aloittaa keskustelun. Aktiivisuus kannattaa, se antaa sinusta ystävällisen kuvan ja voi johtaa tutustumiseen vielä paremmin.
Kavereita kannattaa etsiä myös koulun ulkopuolelta. Aloittamalla uuden harrastuksen voi saada parin uuden kaverin sijaan esimerkiksi kokonaisen jalkapallojoukkueen kaverikseen. Yleensä paljon kavereita on juuri niillä, jotka harrastavat paljon ja ovat monessa mukana, vaikkapa vapaaehtoistyössä. Kunnissa toimii myös erilaisia nuorten vertaisryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Tietoja niistä voi kysellä esimerkiksi nuorisotyöntekijältä.
Yksinäisyyttä voi lievittää myös netin keskustelupalstoilla. Anonyymisti on helpompaa kertoa yksinäisyydestään. Saatat yllättyä, kuinka monilla on vastaavia kokemuksia ja kuinka monta nettituttavaa löydät. Nettimaailman takia ei kuitenkaan pidä unohtaa ihan oikeaa maailmaa ikkunan takana. Virtuaalikaverit eivät voi olla mukana kaikkialla.
Uusia ystäviä voi löytää esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Somessa on olemassa erilaisia ryhmiä, kuten paikalliset puskaradiot, joissa on silloin tällöin keskustelunaloituksena kaverihaku. Sellaisen aloituksen voi itsekin tehdä.
Joskus ihminen vain haluaa olla yksin, sulkea oven ja olla ihan hiljaa itsensä kanssa. Tässä ei ole mitään outoa. Sosiaalisinkin henkilö tarvitsee joskus omaa aikaa.
Omia ystävyys- ja vuorovaikutustaitoja voi parantaa. Katso vinkit vuorovaikutustaitojen kehittämiseen MIELI ry:n sivulta.
Jos tunnet olosi yksinäiseksi, käy lukemassa lisää Nuortennetistä ja Nyytin nettisivuilta.
Tutustu myös Mieskaveritoimintaan, Punaisen Ristin ystävätoimintaan ja MLL:n kaveritoimintaan.
Löydä uusia ystäviä Kohdataan-somessa. Kohdataan on tarkoitettu kaikille vähintään 15 vuotta täyttäneille.
Löydä uusia ystäviä Frendie-sovelluksessa. Frendie on suunnattu 13–18-vuotiaille nuorille.
Miten sulla menee? Tsekkaa tilanteesi ja suunnista eteenpäin Zekki.fi-palvelun avulla. Zekissä vastaat 10 kysymykseen, jonka jälkeen saat yhteenvedon tilanteestasi ja siihen sopivista vaihtoehdoista jatkaa eteenpäin. Zekki kartoittaa esimerkiksi ihmissuhteidesi tilannetta ja ohjaa sinut tarvittaessa tilanteeseesi sopivan tuen ja avun äärelle.
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.
Sivu päivitetty viimeksi 18.5.2022.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. Emme julkaise kenenkään yhteystietoja tai some-tilien tietoja palstalla, jotta jokainen pysyisi tunnistamattomana turvallisuussyistä. Omien yhteystietojen jakaminen julkisella sivustolla on aina riski.
Minätässä
Helmi
Olivia
Vilho
Nuortenelämä Riina
Voit myös jutella tilanteestasi ja ystävien puuttumisesta jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Koulussa esimerkiksi kuraattori auttaa oppilaita yksinäisyyteen ja kaverisuhteisiin liittyvissä asioissa, joten kannustan sua menemään hänen juttusille. Jos et tiedä, kuka koulusi kuraattori on, kysy vaikkapa joltakin opelta tai katso koulusi nettisivuilta. Lisäksi Netarista löydät avoimia chatteja, joissa voit jutella luottamuksellisesti ja saada neuvoja ja tukea: www.netari.fi/avoimet-chatit.
Toivottavasti myös yllä olevasta artikkelista on sinulle hyötyä ystävien saamiseen.
Tsemppiä ja ihanaa syksyä sinulle. <3 Lämpimin terveisin, Riina
Joku
anonymous
Nuortenelämä Riina
Tosi kurja juttu, että sulla ei oo kavereita. Oon tosi pahoillani. :/ Harmi, että aikuiset, joille olet kertonut asiasta, tuntuvat ajattelevan, että vain esität. Tuntuu ihan ymmärrettävästikin pahalta. :/ Kannustan sua silti vielä puhumaan sun ajatuksistasi ja kavereiden puuttumisesta jonkun aikuisen kanssa. Koulussa esimerkiksi kuraattori auttaa oppilaita yksinäisyyteen ja kaverisuhteisiin liittyvissä asioissa. Myös terkkari, opettajat, vanhempasi, sukulaisesi ja muut lähiaikuisesi ovat henkilöitä, joille voit jutella. Myös kaupunkisi nuorisotiloille olet tervetullut viettämään aikaa, tutustumaan uusiin tyyppeihin tai vaikkapa juttelemaan nuorisotyöntekijän kanssa.
Lisäksi Netarista löydät avoimia chatteja, joissa voit jutella luotettavan aikuisen kanssa luottamuksellisesti ja saada neuvoja ja tukea: www.netari.fi/avoimet-chatit.
Tsemppiä hurjasti ja mukavaa syksyä. <3
Haleja, Riina
Erinlainen poika
Nuortenelämä Riina
Koulussa kaveriasioissa auttaa kuraattori, joten käy ihmeessä juttelemassa hänen kanssaan. Voit saada häneltä tukea ja neuvoja, ja huolista juttelu usein helpottaa oloa.
Voit myös jutella luotettavan aikuisen kanssa jossakin nuorille suunnatussa chatissa: www.netari.fi/avoimet-chatit/.
Toivottavasti myös yllä olevasta artikkeleista ja linkkivinkeistä on sinulle hyötyä.
Tsemppiterkuin, Riina
Sivut