Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ilman ystäviä

Miksi muilla on kavereita, mutta minulla ei? Olenko muita huonompi tai pukeudunko väärin? Miksi pahimmalla kiusaajalla on noin paljon kavereita? Pitäisikö minunkin muuttua sellaiseksi? Tällaiset kysymykset voivat pyöriä yksinäisen mielessä, kun kaikilla tuntuu olevan seuraa, mutta itsellä ei.

Jokainen tarvitsee kavereita. Kavereiden kanssa tehdään asioita, he auttavat toisiaan läksyissä, heille voi kertoa salaisuuksia ja aina on joku, jolle voi soittaa tai laittaa viestiä. Jos kavereita ei ole, yksinäisyys nostaa päätään. Yksinäisyyttä voivat tuntea ihan kaikki, aina lapsesta vanhukseen saakka.

Jokainen tuntee joskus olonsa yksinäiseksi. Yleensä se on ohimenevää ja unohtuu pian, kun uutta tekemistä ja ajateltavaa taas löytyy. Joskus yksinäisyyden tunne jatkuu ja jatkuu, eikä ympärillä ole ketään kaveria, jonka kanssa voisi viettää aikaa. Tämä voi johtaa mielialan laskuun ja huonoon minäkuvaan. Kavereita siis kannattaa etsiä, eikä antaa yksinäisyydelle valtaa.

Muista, että olet yhtä arvokas kuin muutkin. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, myös sinulla. Kun arvostat itseäsi, on muidenkin helpompi arvostaa sinua. Jos vahvinta alaasi ovat esimerkiksi käsityöt tai kuvaamataito, yritä etsiä läheltäsi ihmisiä, joilla on kiinnostusta samaan. Yhteisen harrastuksen kautta voi aina aloittaa keskustelun. Aktiivisuus kannattaa, se antaa sinusta ystävällisen kuvan ja voi johtaa tutustumiseen vielä paremmin.

Kavereita kannattaa etsiä myös koulun ulkopuolelta. Aloittamalla uuden harrastuksen voi saada parin uuden kaverin sijaan esimerkiksi kokonaisen jalkapallojoukkueen kaverikseen. Yleensä paljon kavereita on juuri niillä, jotka harrastavat paljon ja ovat monessa mukana, vaikkapa vapaaehtoistyössä. Kunnissa toimii myös erilaisia nuorten vertaisryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Tietoja niistä voi kysellä esimerkiksi nuorisotyöntekijältä.

Yksinäisyyttä voi lievittää myös netin keskustelupalstoilla. Anonyymisti on helpompaa kertoa yksinäisyydestään. Saatat yllättyä, kuinka monilla on vastaavia kokemuksia ja kuinka monta nettituttavaa löydät. Nettimaailman takia ei kuitenkaan pidä unohtaa ihan oikeaa maailmaa ikkunan takana. Virtuaalikaverit eivät voi olla mukana kaikkialla. 

Uusia ystäviä voi löytää esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Somessa on olemassa erilaisia ryhmiä, kuten paikalliset puskaradiot, joissa on silloin tällöin keskustelunaloituksena kaverihaku. Sellaisen aloituksen voi itsekin tehdä.

Joskus ihminen vain haluaa olla yksin, sulkea oven ja olla ihan hiljaa itsensä kanssa. Tässä ei ole mitään outoa. Sosiaalisinkin henkilö tarvitsee joskus omaa aikaa.

Omia ystävyys- ja vuorovaikutustaitoja voi parantaa. Katso vinkit vuorovaikutustaitojen kehittämiseen MIELI ry:n sivulta.

Jos tunnet olosi yksinäiseksi, käy lukemassa lisää Nuortennetistä ja Nyytin nettisivuilta.

Tutustu myös MieskaveritoimintaanPunaisen Ristin ystävätoimintaan ja MLL:n kaveritoimintaan.

Löydä uusia ystäviä Kohdataan-somessa. Kohdataan on tarkoitettu kaikille vähintään 15 vuotta täyttäneille.

Löydä uusia ystäviä Frendie-sovelluksessa. Frendie on suunnattu 13–18-vuotiaille nuorille.

Miten sulla menee? Tsekkaa tilanteesi ja suunnista eteenpäin Zekki.fi-palvelun avulla. Zekissä vastaat 10 kysymykseen, jonka jälkeen saat yhteenvedon tilanteestasi ja siihen sopivista vaihtoehdoista jatkaa eteenpäin. Zekki kartoittaa esimerkiksi ihmissuhteidesi tilannetta ja ohjaa sinut tarvittaessa tilanteeseesi sopivan tuen ja avun äärelle.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 18.5.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. Emme julkaise kenenkään yhteystietoja tai some-tilien tietoja palstalla, jotta jokainen pysyisi tunnistamattomana turvallisuussyistä. Omien yhteystietojen jakaminen julkisella sivustolla on aina riski. 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 12/16/2019 - 12:45
Moi! Onpas ikävä kuulla, että susta tuntuu, että sua syrjitään. Oisko hyvä ajatus jutella tästä esimerkiksi opettajalle tai jollekin muulle aikuiselle? Toisinaan voi olla, että luokkatilanteissa alkaa muodostua ryhmiä ja hiljaisemmat jäävät vähän sivummalle. Tällaista ei kuitenkaan saisi tapahtua ja olisikin hyvä, jos uskaltaisit jutella tästä asiasta jonkun kanssa. Hyvä, että laitoit tänne viestiä!

Jos tuntuu, että kaipaat lisää koulun ulkopuolisia kavereita, niin esimerkiksi voisit tutustua tällä sivulla oleviin erilaisiin vinkkeihin ja nettisivuihin, joissa kerrotaan, miten ja mistä voisi löytää kavereita. Helpoimmat reitit sosiaalisten tilanteiden harjoitteluun on erilaiset harrastukset, missä ollaan tekemisissä toisten ihmisten kanssa.

Jos sua kiinnostaa chat-keskustelukanavat, niin voit löytää uusia nettikavereita irc-galleria.net ja habbo.fi -sivustoilta, jotka ovat hyviä paikkoja löytää samanhenkistä seuraa.

Toivottavasti tilanne selviää!
Marja-Leena
Ti, 12/10/2019 - 00:24
Moi oon 13/06 tyttö ja no tota sanon nyt tän lyhennettynä kosk tää on Toosi pitkä story mut nii et no aluks mul oli semi paljo frendei ja pari parast frendii sitte ne molemmat feidas mut ja tuli toisensa parhaaks frendiks ja alko levittää musta juoruja niin tarvisin täs ny uusii frendei et jos joku haluu tutustuu nii tulkaa vaik pyytä snp tai jotai sellast ois kiva saada uusii frendei
Ma, 02/03/2020 - 18:53
Mä haluisin tutustuu mielelläni!
To, 12/12/2019 - 18:38
moi! oon 07/12 ja ellei haittaa vuoden ikäero (monet sanoo et oon henkisesti 06 lol) ni haluisiks vaik just tulla tutustuu snp? ku ei mul oikee niitä frendei ole:(
Ma, 02/03/2020 - 18:57
Mä tutustuisin hyvin mielelläni
To, 12/05/2019 - 22:06
hei,
oon tämmönen 14 vuotias pikkune ressukka joka pelkää sosiaalisia tilanteita. mulla ei ole juuri ollenkaan kavereita, enkä osaa oikeastaan edes keskustella kasvotusten ihmisten kanssa. mulla on ollut internet ystäviä kolmannelta luokalta asti, mut ne on ehtiny hiipua jo hiljalleen eikä enää juuri jutella :D oisko antaa neuvoja, miten voisin saada kavereita? kiitos
Ma, 12/16/2019 - 12:42
Moi!
Voisin alkuun sanoa, että on ihan normaalia, että sosiaaliset tilanteet voi pelottaa. Moni on ujo, mutta pikkuhiljaa, kun menee erilaisiin tilanteisiin mukaan ja keskustelee vaikka samoista asioista tykkäävien kanssa, itsetuntokin alkaa kasvamaan.

Voisit tutustua tällä sivulla oleviin erilaisiin vinkkeihin ja nettisivuihin, joissa kerrotaan, miten voisi löytää kavereita. Helpoimmat reitit sosiaalisten tilanteiden harjoitteluun on erilaiset harrastukset, missä ollaan tekemisissä toisten ihmisten kanssa.

Tämän lisäksi voit löytää uusia nettikavereita irc-galleria.net ja habbo.fi -sivustoilta, jotka ovat hyviä paikkoja löytää samanhenkistä seuraa.

Onnea kaverihakuun!
Marja-Leena
Pe, 10/18/2019 - 19:52
Oon 16 vuotias ja opiskelen taide alaa ja siel on kyl 3 juttukaverii mut niil on omat porukat ja en haluu niihin mukaa. Oon yleensä siis yksin koulus. Vapaa ajal on kavereit mut ne asuu 15 km päässä ja ne jotka asuu lähellä nii niil on omat jutut ja haluisin löytää vaa ihmisen joka on samanlainen kun minä, sellai joka ymmärtää täysin kaiken mussa. Miks aina kaikki taiteelliset on yksin?
Su, 01/19/2020 - 21:49
en tiedä miksi kaikki taiteelliset on aina yksin. Toki ei voi yleistää. Kai yksinäisyyden ja kivun yhteenlaittaminen tuottaa hyvää taidetta? Ehkä tarvitsee rauhaa jotta saa taiteiltua. mutta esim. minun mielestä taidetta ei aina tarvitse tehä yksin. itekkin oon 16 vuotias. ja tosi siistiä, että opiskelet taide alaa.
Ke, 10/23/2019 - 15:52
Hei! Kiitos kommentistasi. Alla Marja-Leenan vastaus.
Moikka! Usein jos ei ole samanhenkisiä ihmisiä ympärillä, jotka harrastaisi samaa asiaa, sitä kokee olevansa yksin. Jollain paikkakunnalla voi esimerkiski joku urheilua harrastava olla yksinäinen, jos samaa harrastavia ei ole paikkakunnalla. Kulttuuri ja taiteellisuus ovat vielä hieman 'ei niin yleisiä' harrastuksia, joten siitäkin syystä voi olla toisinaan vaikea löytää samanmielisiä ystäviä. Uusiin kavereihin tutustuminen vie aikaa ja vaikkei heti tuntuisi, että jonkun kanssa on samalla aaltopituudella, niin pieni kärsivällisyys voi ajan kanssa palkita. Uudet ystävyyssuhteet eivät synny aina ihan heti.

Tässä sinulle muutamia vinkkejä kuinka löytää uusia tuttavuuksia. Se vaatii hieman työtä ja oma-aloitteisuutta, mutta varmasti ajan kanssa se kannattaa. Olethan kärsivällinen.

Netistä voi löytää samanhenkistä seuraa esimerkiksi erilaisilta tsättikanavilta ja yhteisöistä, kuten https://irc-galleria.net/.
Erilaiset kulttuurijärjestöt ja -säätiöt tarjoavat monenlaista mahdollisuutta, jossa voi löytää samalla kavereita ja saada uusia kontakteja: https://www.lastenkulttuuri.fi/lastenkulttuuritieto/lastenkulttuurin-yhteistyota-suomessa/kulttuurijarjestot-ja-saatiot/.
Perinteinen Etsin kaveria -ilmoituskin on hyvä ja sitä varten on erilaisia palstoja ja ryhmiä, kuten: https://www.kaverihaku.net/ sekä https://kaveripiiri.fi/.
Omalla paikkakunnalla voi olla erilaisia kaverinhakupalveluita ja hankkeita. Esimerkiksi MLL järjestää kaveritoimintaa. Näistä usein löytyy tietoa muun muassa oman paikkakunnan kaupungin sivuilta: https://www.mll.fi/vanhemmille/toiminta-lapsiperheille/kaveritoiminta/

Samanhenkistä seuraa voi myös löytyä harrastuksista esimerkiksi oman paikkakunnan nuorisotalot, kansanopistot voivat tarjota erilaisia luovan alan harrastekerhoja. Sellaisen voi myös perustaa itse ja siinä sua voi tukea esimerkiksi 4H-seura tai nuorisotyöntekijä. Voisit myös kysyä koulultasi, tietävätkö siellä oman paikkakunnan harrastetarjonnasta tai tukevatko, jos haluat perustaa oman kerhon. Koululla voi myös ollakin jo kerhotoimintaa. Yleensä alan toimijoilla on valmiit verkostot eri suuntiin ja niitäkin kannattaa hyödyntää.

Onnea kaverihakuun!
Terveisin Marja-Leena

Sivut