Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ilman ystäviä

Miksi muilla on kavereita, mutta minulla ei? Olenko muita huonompi tai pukeudunko väärin? Miksi pahimmalla kiusaajalla on noin paljon kavereita? Pitäisikö minunkin muuttua sellaiseksi? Tällaiset kysymykset voivat pyöriä yksinäisen mielessä, kun kaikilla tuntuu olevan seuraa, mutta itsellä ei.

Jokainen tarvitsee kavereita. Kavereiden kanssa tehdään asioita, he auttavat toisiaan läksyissä, heille voi kertoa salaisuuksia ja aina on joku, jolle voi soittaa tai laittaa viestiä. Jos kavereita ei ole, yksinäisyys nostaa päätään. Yksinäisyyttä voivat tuntea ihan kaikki, aina lapsesta vanhukseen saakka.

Jokainen tuntee joskus olonsa yksinäiseksi. Yleensä se on ohimenevää ja unohtuu pian, kun uutta tekemistä ja ajateltavaa taas löytyy. Joskus yksinäisyyden tunne jatkuu ja jatkuu, eikä ympärillä ole ketään kaveria, jonka kanssa voisi viettää aikaa. Tämä voi johtaa mielialan laskuun ja huonoon minäkuvaan. Kavereita siis kannattaa etsiä, eikä antaa yksinäisyydelle valtaa.

Muista, että olet yhtä arvokas kuin muutkin. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, myös sinulla. Kun arvostat itseäsi, on muidenkin helpompi arvostaa sinua. Jos vahvinta alaasi ovat esimerkiksi käsityöt tai kuvaamataito, yritä etsiä läheltäsi ihmisiä, joilla on kiinnostusta samaan. Yhteisen harrastuksen kautta voi aina aloittaa keskustelun. Aktiivisuus kannattaa, se antaa sinusta ystävällisen kuvan ja voi johtaa tutustumiseen vielä paremmin.

Kavereita kannattaa etsiä myös koulun ulkopuolelta. Aloittamalla uuden harrastuksen voi saada parin uuden kaverin sijaan esimerkiksi kokonaisen jalkapallojoukkueen kaverikseen. Yleensä paljon kavereita on juuri niillä, jotka harrastavat paljon ja ovat monessa mukana, vaikkapa vapaaehtoistyössä. Kunnissa toimii myös erilaisia nuorten vertaisryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Tietoja niistä voi kysellä esimerkiksi nuorisotyöntekijältä.

Yksinäisyyttä voi lievittää myös netin keskustelupalstoilla. Anonyymisti on helpompaa kertoa yksinäisyydestään. Saatat yllättyä, kuinka monilla on vastaavia kokemuksia ja kuinka monta nettituttavaa löydät. Nettimaailman takia ei kuitenkaan pidä unohtaa ihan oikeaa maailmaa ikkunan takana. Virtuaalikaverit eivät voi olla mukana kaikkialla. 

Uusia ystäviä voi löytää esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Somessa on olemassa erilaisia ryhmiä, kuten paikalliset puskaradiot, joissa on silloin tällöin keskustelunaloituksena kaverihaku. Sellaisen aloituksen voi itsekin tehdä.

Joskus ihminen vain haluaa olla yksin, sulkea oven ja olla ihan hiljaa itsensä kanssa. Tässä ei ole mitään outoa. Sosiaalisinkin henkilö tarvitsee joskus omaa aikaa.

Omia ystävyystaitoja voi kehittää. Ystävätaitojen kehittämiseen saat Mielen nettisivulta 7 vinkkiä

Jos tunnet olosi yksinäiseksi, käy lukemassa lisää Nuortennetistä ja Nyytin nettisivuilta.

Tutustu myös Mieskaveritoimintaan, Punaisen Ristin Nuori nuorelle -ystävätoimintaan ja MLL:n kaveritoimintaan.

Löydä uusia ystäviä Kohdataan-somessa. Kohdataan on tarkoitettu kaikille vähintään 15 vuotta täyttäneille.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. Emme julkaise kenenkään yhteystietoja tai some-tilien tietoja palstalla, jotta jokainen pysyisi tunnistamattomana turvallisuussyistä. Omien yhteystietojen jakaminen julkisella sivustolla on aina riski. 

Sivu päivitetty viimeksi 5.6.2020.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 10/18/2019 - 19:52
Oon 16 vuotias ja opiskelen taide alaa ja siel on kyl 3 juttukaverii mut niil on omat porukat ja en haluu niihin mukaa. Oon yleensä siis yksin koulus. Vapaa ajal on kavereit mut ne asuu 15 km päässä ja ne jotka asuu lähellä nii niil on omat jutut ja haluisin löytää vaa ihmisen joka on samanlainen kun minä, sellai joka ymmärtää täysin kaiken mussa. Miks aina kaikki taiteelliset on yksin?
Su, 01/19/2020 - 21:49
en tiedä miksi kaikki taiteelliset on aina yksin. Toki ei voi yleistää. Kai yksinäisyyden ja kivun yhteenlaittaminen tuottaa hyvää taidetta? Ehkä tarvitsee rauhaa jotta saa taiteiltua. mutta esim. minun mielestä taidetta ei aina tarvitse tehä yksin. itekkin oon 16 vuotias. ja tosi siistiä, että opiskelet taide alaa.
Ke, 10/23/2019 - 15:52
Hei! Kiitos kommentistasi. Alla Marja-Leenan vastaus.
Moikka! Usein jos ei ole samanhenkisiä ihmisiä ympärillä, jotka harrastaisi samaa asiaa, sitä kokee olevansa yksin. Jollain paikkakunnalla voi esimerkiski joku urheilua harrastava olla yksinäinen, jos samaa harrastavia ei ole paikkakunnalla. Kulttuuri ja taiteellisuus ovat vielä hieman 'ei niin yleisiä' harrastuksia, joten siitäkin syystä voi olla toisinaan vaikea löytää samanmielisiä ystäviä. Uusiin kavereihin tutustuminen vie aikaa ja vaikkei heti tuntuisi, että jonkun kanssa on samalla aaltopituudella, niin pieni kärsivällisyys voi ajan kanssa palkita. Uudet ystävyyssuhteet eivät synny aina ihan heti.

Tässä sinulle muutamia vinkkejä kuinka löytää uusia tuttavuuksia. Se vaatii hieman työtä ja oma-aloitteisuutta, mutta varmasti ajan kanssa se kannattaa. Olethan kärsivällinen.

Netistä voi löytää samanhenkistä seuraa esimerkiksi erilaisilta tsättikanavilta ja yhteisöistä, kuten https://irc-galleria.net/.
Erilaiset kulttuurijärjestöt ja -säätiöt tarjoavat monenlaista mahdollisuutta, jossa voi löytää samalla kavereita ja saada uusia kontakteja: https://www.lastenkulttuuri.fi/lastenkulttuuritieto/lastenkulttuurin-yhteistyota-suomessa/kulttuurijarjestot-ja-saatiot/.
Perinteinen Etsin kaveria -ilmoituskin on hyvä ja sitä varten on erilaisia palstoja ja ryhmiä, kuten: https://www.kaverihaku.net/ sekä https://kaveripiiri.fi/.
Omalla paikkakunnalla voi olla erilaisia kaverinhakupalveluita ja hankkeita. Esimerkiksi MLL järjestää kaveritoimintaa. Näistä usein löytyy tietoa muun muassa oman paikkakunnan kaupungin sivuilta: https://www.mll.fi/vanhemmille/toiminta-lapsiperheille/kaveritoiminta/

Samanhenkistä seuraa voi myös löytyä harrastuksista esimerkiksi oman paikkakunnan nuorisotalot, kansanopistot voivat tarjota erilaisia luovan alan harrastekerhoja. Sellaisen voi myös perustaa itse ja siinä sua voi tukea esimerkiksi 4H-seura tai nuorisotyöntekijä. Voisit myös kysyä koulultasi, tietävätkö siellä oman paikkakunnan harrastetarjonnasta tai tukevatko, jos haluat perustaa oman kerhon. Koululla voi myös ollakin jo kerhotoimintaa. Yleensä alan toimijoilla on valmiit verkostot eri suuntiin ja niitäkin kannattaa hyödyntää.

Onnea kaverihakuun!
Terveisin Marja-Leena
Ke, 09/11/2019 - 14:53
Moi. Oon 05 tyttö ja oon siis kasilla. Mulla on semmonen ongelma, että vapaa-ajalla mulla ei oo oikeen kavereita. Koulussa nään luokkalaisia tyttöjä joiden kanssa sitten mä oon, mutta tunnen oloni aika yksinäiseks. Mulle kerrotaan aina viimeisenä kaikki asiat ja ei tsempata. Muita kyllä kaikki tsemppaa.... Vaan ei mua ja en tiedä syytä. Mä oon luonteeltaan huono tutustumaan uusiin ihmisiin ja oon kyllä saanut pari tuttua tässä vähässä aikaa, mutta niillä taas aivan eri jutut kun mulla. Kukaan ei koskaan kysy multa, että voinko mä olla vaan mä joudun joka kerta kysymään sitä, mutta vastaus on melkein aina "en :(".... Ja silloin kun sitten oon joidenki kavereiden kanssa niin niillä on ilman mua hauskempaa. Ja kaikilla on vielä joku "paras ystävä" jolle voi kertoa kaiken ja aina parina kaikessa. Mulla ei oo ees koskaan ollut semmosta. :( Harrastan pesäpalloa ja pesikseen liittyvässä asiassa on kyllä kavereita, mutta ei niin hyviä, että vapaa-ajalla voisin olla niiden kanssa. Mitä voisin tehdä?
Su, 11/03/2019 - 13:43
Moi! Mä oon 06/13 tyttö ja oon 7 luokalla. Mullakaa ei oo hirveesti kavereita muuta kun vaa pari. Meidän luokassa musta ei tykätä ja enemmän vähän syrjitään. Mä en harrasta mitään. Olis tosi kiva tutustua!
Ke, 11/06/2019 - 17:20
Moii! Oon kanssa 13v. ja 7-luokalla. Haluisin lisää kavereita, ku mulla on vaan kolme tosi hyvää ystävää. Olis tosi kiva tutustuu esim. Snäpissä tai igeessä :)
Ke, 10/09/2019 - 17:05
Hei kannattaa tutustua naapureihin sain uuden kaverin mutta se ystävyys katosi suosittelen ottamaan kavereita erilaisista harrastuksista partiossa kavereita saa hyvin. En osaa auttaa muuten Kiitos ja autoin näin Miten osaan Kiitos että saan auttaa sinua Näkemiin
To, 09/26/2019 - 09:39
Hei! Tosi kurja juttu, että sulla ei oo ystäviä ja sua ei tsempata. :/ Muista, että sussa ei oo mitään vikaa, oot hyvä ja arvokas sellaisena kuin olet. <3 Ansaitset hyvää kohtelua. Kannustan sua juttelemaan näiden sun kavereiden kanssa avoimesti siitä, miltä susta tuntuu ja että tahtoisit oikeesti olla heidän ystävänsä. Ystävät ovat tasavertaisia keskenään ja kohtelevat toisiaan kunnioittavasti ja ottavat mukaan hauskanpitoon.

Voit myös jutella tilanteestasi ja ystävien puuttumisesta jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Koulussa esimerkiksi kuraattori auttaa oppilaita yksinäisyyteen ja kaverisuhteisiin liittyvissä asioissa, joten kannustan sua menemään hänen juttusille. Jos et tiedä, kuka koulusi kuraattori on, kysy vaikkapa joltakin opelta tai katso koulusi nettisivuilta. Lisäksi Netarista löydät avoimia chatteja, joissa voit jutella luottamuksellisesti ja saada neuvoja ja tukea: www.netari.fi/avoimet-chatit.

Toivottavasti myös yllä olevasta artikkelista on sinulle hyötyä ystävien saamiseen.
Tsemppiä ja ihanaa syksyä sinulle. <3 Lämpimin terveisin, Riina
Pe, 08/30/2019 - 18:56
oon 07 tyttö oulusta ja mul ei oo kavereit, jos alan avautuu jollekkin aikuselle asiasta ne ei usko, ne luulee et mä esitän. koulussa oon lähes aina yksin jollei opettajat patista mua jonkun meijän luokkalaisen seuraan, huomaan et aina kun oon jonkun kanssa, ne vaikuttaa siltä että ne ois missä tahansa muualla mielummin kun mun seurassa. mul oli aiemmin paljon kavereita mut sit me muutettiin. kaikki sanoo et mä vaan kuvittelen kaiken tän mut ne ei tajuu kuin paljon se satuttaa kun kukaan ei usko.
Ma, 02/03/2020 - 19:02
haluaisitko tutustua?:) olen itse myös 07

Sivut