Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Kesätyöt

Kesätyöpaikan etsintä kannattaa aloittaa ajoissa. Monet paikat viedään jo vuodenvaihteessa, mutta vielä kevään aikanakin kannattaa paikkoja etsiä aktiivisesti. On mahdollista hakea kesätöitä myös ulkomailta.

Kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Lisäksi erilaiset yritykset palkkaavat nuoria kesätöihin. Avoinna olevia kesätyöpaikkoja voi etsiä netistä, lehdistä, työvoimatoimistosta ja ilmoitustauluilta. Varsinkin suuremmilla yrityksillä on yleensä nettisivuillaan sähköinen hakulomake, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Kesätyöpaikkoja voi myös kysellä tuttavien kautta - tai mennä suoraan esittäytymään lähialueen yrityksille: reippaasta asenteesta on etua työnhaussa.

Useilla kaupungeilla on käytössä niin sanottu kesätyöseteli, joka on tarkoitettu työnantajalle tueksi nuoren palkkaukseen. Voit tiedustella lisätietoa kesätyösetelistä esimerkiksi oman kuntasi nuorisopalveluista tai työ- ja elinkeinotoimistosta.

Kesätöiden hakemisessa kannattaa panostaa työhakemuksen tekemiseen täyttämällä kaikki vaaditut kohdat huolella. Hakemuksen lähettämisen jälkeen voi olla hyvä vielä soittaa työnantajalle ja esittäytyä, ellei työpaikkailmoituksessa ole kielletty soittamasta. Työhakemuksia kannattaa tehdä kerralla moneen eri paikkaan. Vaikka se kaikista mieluisin paikka jäisikin saamatta, kannattaa muistaa, että kaikenlaisesta työkokemuksesta on tulevaisuudessa hyötyä. Toisinaan kesätyöt poikivat lisätöitä. Hyvä työntekijä erottuu joukosta ja hänelle saatetaan tarjota töitä seuraavanakin kesänä tai myös talven aikana esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Ennen töiden alkamista kannattaa laatia kirjallinen työsopimus työnantajan kanssa. Tällä ehkäistään mahdollisia ongelmia työsuhteen aikana. Myös suullinen sopimus on sopimus, mutta kirjallisen sopimuksen avulla on helpompi palata tarkastelemaan sovittuja ehtoja, jos erimielisyyksiä ilmenee.

Muista pyytää kesätöiden päätyttyä työtodistus, josta ilmenee töiden kesto ja tekemäsi työtehtävät.

Kesätöitä varten tarvitaan verokortti. 16 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille verokortti tulee automaattisesti kotiin vuoden alussa. Opiskelijoille ja koululaisille, joiden tulot ovat aikaisemmin olleet vähäiset, lähetetään portaikkoverokortti, jossa veroprosentti kasvaa sitä mukaa kun tuloja kertyy. Veroprosentti on 0, jos tulot ovat korkeintaan 1210 euroa vuodessa. Sen yli menevästä tienestistä maksetaan veroja.

Tutustu työelämää ja tienaa -kesätyöharjoittelu eli TTT on kahden viikon mittainen (kymmenen työpäivää) kesätyökokemus nuorille. Se on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta. Lue lisää TTT:stä Kun koulu loppuu -sivustolta. Löydät sivustolta myös avoimia kesätyöpaikkoja, vinkkejä työnhakuun, kokemuksia kesätöistä ja paljon muuta.

Kesaduuni.org-sivustolta löydät nuorille suunnattuja laadukkaita kesätyöpaikkoja.

Kesäksi töihin? Apua ja vinkkejä kesätyönhakuun saat TE-palveluista.

Jos suunnitelmissasi on lähteä ulkomaille töihin, harjoitteluun tai opiskelemaan, käy tsekkaamassa TE-palveluiden Ulkomaat -osio!

Mitä verot ovat? Mihin ne käytetään? Verotietoa nuorille löytyy Veronmaksajien nettisivuilta.

JoBitti on maksuton verkkopalvelu nuorille, jotka haluavat parantaa työnhakutaitojaan. Käy kurkkaamassa joBitin nettisivut.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 7.5.2020.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 05/31/2019 - 13:27
Hei olen 16v ja halusin kesä töitä askolast/porvooost
Ti, 06/11/2019 - 10:59
Hei! Kiva, että etsit itsellesi kesätöitä! Kesätöiden hakeminen kannattaa aloittaa jo vuoden vaihteessa tai alkuvuodesta. (Monet työpaikat hakevat jo niin aikaisin kesätyöntekijöitä.)
Jos olet v. 2001-2003 syntynyt porvoolainen, voit työllistyä kesäsetelin avulla. Osoitteessa www.porvoo.fi/kesatyoseteli löydät lisätietoa ja hakuohjeet. Sivulta on nähtävissä, että vielä olisi vapaana joitakin kesäsetelityöpaikkoja.
Voit etsiä avoimia kesätyöpaikkoja myös näiden hakukoneiden avulla: Avointyöpaikka.fi, Indeed.fi, TE-palvelut, Oikotie.fi, Monster.fi, Duunitori.fi.
Voit tutustua Workpilots-sovellukseen, jonka kautta nuoret voivat saada keikkatöitä: www.workpilots.fi.
Voit etsiä töitä myös työnhakusovellus Tiituksen kautta: www.tiitus.fi.
Voit hakea lehdenjakajaksi: www.jakajaksi.fi.
Työmahdollisuuksia kannattaa kysellä myös tutuilta.
Hyviä vinkkejä työnhakuun löytyy myös www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle -osiosta.
Lisää apua työnhakuun saat Ohjaamosta: www.porvoo.fi/ohjaamo.
Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 05/14/2019 - 14:04
Oon 13vuotias tyttö ylä-asteen eka vuosi ois kohta ohi ja pitöis saada kesäksi jotain töitä että aika kuluisi ja saisi vähän edes omaa rahaa vaikka ulkomaille tai ihan vaa vaikka lintsille omaa työ kokemusta ei ole ennestään oon autellut kotitöissä ja sisko talli hommissa ja kaks koiraa löytyy perheestä ja opin nopeasti uusia asioita terveisin Rosa
Pe, 05/24/2019 - 12:33
Hei, kiva että etsit töitä! Toivottavasti yllä olevan artikkelin vinkeistä on sinulle hyötyä kesätöiden haussa. Hyviä vinkkejä löydät myös www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle -osiosta. Tsekkaa myös kommenttikentän kommentit, niistä löytyy myös vinkkejä! Voit lisäksi tutustua Workpilots-sovellukseen, jonka kautta nuoret voivat saada keikkatöitä: www.workpilots.fi. Voit hakea lehdenjakajaksi: www.jakajaksi.fi. Lisäksi 4h-yhdistyksen kautta voi päästä töihin: www.4h.fi. Voit myös selvittää, onko paikkakunnallasi tarjolla kesätyöseteleitä, joilla nuoret usein työllistyvät. Myös Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelun kautta voit saada kesäksi töitä: www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin

Taskurahaa voit tienata esimerkiksi sopimalla vanhempiesi kanssa, paljonko saat rahaa, kun autat koti- ja pihatöissä ja lemmikkien hoidossa. Voit vaikkapa tarjoutua siivoamaan vanhempiesi auton tai varaston tiettyä rahasummaa vastaan. Myös pulloja keräämällä ja marjoja poimimalla voi tienata jonkin verran rahaa ilman varsinaista työpaikkaa.
Jos kaipaat apua ja neuvoa työnhakuun, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi paikkakuntasi nuorten tieto- ja neuvontapalveluun tai Ohjaamoon.

Tsemppiä työnhakuun ja ihanaa kesää! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 04/30/2019 - 22:42
Moi olen 14 vuotias tyttö ja haluan töitä helsingistä / vantaalta
To, 05/09/2019 - 13:46
Moi! Kiva kuulla, että haluat töitä! Toivottavasti tästä artikkelista sekä Töitä 14-vuotiaalle -artikkelista (www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle) on sinulle hyötyä työnhaussa. :) Jos kaipaat apua ja neuvoa työnhakuun, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi paikkakuntasi Ohjaamoon. Helsingin Ohjaamo: https://ohjaamo.hel.fi/, Vantaan Ohjaamo: https://ohjaamot.fi/web/ohjaamo-vantaa. Myös Suunta-palvelu auttaa: www.netari.fi/suunta.

Tsemppiä työnhakuun! :) Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
La, 02/02/2019 - 18:08
Hei!
mistä löytää työtä tyttölle 14v.Tamperella?
Ma, 02/11/2019 - 16:30
Hei. Kesätöiden saaminen 14-vuotiaana voi olla hieman haastavaa johtuen iästä. Monissa paikoissa pitää olla vähintään 15-vuotias, että voi hakea kesätöitä. Kannattaa lukea vinkkejä tältä sivulta: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle
Ja sit kannattaa käydä tutustumassa kesätyönhakuun Tampereella tässä osoitteessa: https://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/tiedotteet/2019/01/31012019_6.html
terkuin, Mika - Nuortenelämä.fi
Ke, 01/30/2019 - 00:17
Pääseekö raksalle 14vuotiaana kesätöihin
Ke, 01/30/2019 - 14:56
Heippa Artur! :)
Työympäristö, työn vaatimukset, työn aiheuttama vastuu sekä ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus tulee olla nuoren ikään nähden sopivia. Eli et voi 14-vuotiaana tehdä mitä tahansa raksatyötä. Asiaan vaikuttaa myös millaisesta raksasta/työympäristöstä on kyse. Voi kuitenkin olla, että joltakin raksalta löytyy ikäisellesi sopivia työtehtäviä. Voit päästä raksalle töihin, jos työtehtävät ovat kevyitä, eivätkä ne vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi (eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi.). Lue lisää työnteosta 14-vuotiaana osoitteesta www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle.

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut