Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ilman ystäviä

Miksi muilla on kavereita, mutta minulla ei? Olenko muita huonompi tai pukeudunko väärin? Miksi pahimmalla kiusaajalla on noin paljon kavereita? Pitäisikö minunkin muuttua sellaiseksi? Tällaiset kysymykset voivat pyöriä yksinäisen mielessä, kun kaikilla tuntuu olevan seuraa, mutta itsellä ei.

Jokainen tarvitsee kavereita. Kavereiden kanssa tehdään asioita, he auttavat toisiaan läksyissä, heille voi kertoa salaisuuksia ja aina on joku, jolle voi soittaa tai laittaa viestiä. Jos kavereita ei ole, yksinäisyys nostaa päätään. Yksinäisyyttä voivat tuntea ihan kaikki, aina lapsesta vanhukseen saakka.

Jokainen tuntee joskus olonsa yksinäiseksi. Yleensä se on ohimenevää ja unohtuu pian, kun uutta tekemistä ja ajateltavaa taas löytyy. Joskus yksinäisyyden tunne jatkuu ja jatkuu, eikä ympärillä ole ketään kaveria, jonka kanssa voisi viettää aikaa. Tämä voi johtaa mielialan laskuun ja huonoon minäkuvaan. Kavereita siis kannattaa etsiä, eikä antaa yksinäisyydelle valtaa.

Muista, että olet yhtä arvokas kuin muutkin. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, myös sinulla. Kun arvostat itseäsi, on muidenkin helpompi arvostaa sinua. Jos vahvinta alaasi ovat esimerkiksi käsityöt tai kuvaamataito, yritä etsiä läheltäsi ihmisiä, joilla on kiinnostusta samaan. Yhteisen harrastuksen kautta voi aina aloittaa keskustelun. Aktiivisuus kannattaa, se antaa sinusta ystävällisen kuvan ja voi johtaa tutustumiseen vielä paremmin.

Kavereita kannattaa etsiä myös koulun ulkopuolelta. Aloittamalla uuden harrastuksen voi saada parin uuden kaverin sijaan esimerkiksi kokonaisen jalkapallojoukkueen kaverikseen. Yleensä paljon kavereita on juuri niillä, jotka harrastavat paljon ja ovat monessa mukana, vaikkapa vapaaehtoistyössä. Kunnissa toimii myös erilaisia nuorten vertaisryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Tietoja niistä voi kysellä esimerkiksi nuorisotyöntekijältä.

Yksinäisyyttä voi lievittää myös netin keskustelupalstoilla. Anonyymisti on helpompaa kertoa yksinäisyydestään. Saatat yllättyä, kuinka monilla on vastaavia kokemuksia ja kuinka monta nettituttavaa löydät. Nettimaailman takia ei kuitenkaan pidä unohtaa ihan oikeaa maailmaa ikkunan takana. Virtuaalikaverit eivät voi olla mukana kaikkialla. 

Uusia ystäviä voi löytää esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Somessa on olemassa erilaisia ryhmiä, kuten paikalliset puskaradiot, joissa on silloin tällöin keskustelunaloituksena kaverihaku. Sellaisen aloituksen voi itsekin tehdä.

Joskus ihminen vain haluaa olla yksin, sulkea oven ja olla ihan hiljaa itsensä kanssa. Tässä ei ole mitään outoa. Sosiaalisinkin henkilö tarvitsee joskus omaa aikaa.

Omia ystävyys- ja vuorovaikutustaitoja voi parantaa. Katso vinkit vuorovaikutustaitojen kehittämiseen MIELI ry:n sivulta.

Jos tunnet olosi yksinäiseksi, käy lukemassa lisää Nuortennetistä ja Nyytin nettisivuilta.

Tutustu myös MieskaveritoimintaanPunaisen Ristin ystävätoimintaan ja MLL:n kaveritoimintaan.

Löydä uusia ystäviä Kohdataan-somessa. Kohdataan on tarkoitettu kaikille vähintään 15 vuotta täyttäneille.

Löydä uusia ystäviä Frendie-sovelluksessa. Frendie on suunnattu 13–18-vuotiaille nuorille.

Miten sulla menee? Tsekkaa tilanteesi ja suunnista eteenpäin Zekki.fi-palvelun avulla. Zekissä vastaat 10 kysymykseen, jonka jälkeen saat yhteenvedon tilanteestasi ja siihen sopivista vaihtoehdoista jatkaa eteenpäin. Zekki kartoittaa esimerkiksi ihmissuhteidesi tilannetta ja ohjaa sinut tarvittaessa tilanteeseesi sopivan tuen ja avun äärelle.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 18.5.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. Emme julkaise kenenkään yhteystietoja tai some-tilien tietoja palstalla, jotta jokainen pysyisi tunnistamattomana turvallisuussyistä. Omien yhteystietojen jakaminen julkisella sivustolla on aina riski. 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 03/02/2020 - 21:20
Moi!
Mä koen myös olevani yksinäinen, eikä mullakaan oikeen oo mitään tavoitteita elämässä, joten jos haluat voit käydä äddäämässä mut snäpissä @heipsuu1 ja voidaan vaikka tutustuu tai jubailla jotain randomii:)
Pe, 01/31/2020 - 10:30
Hei, kiitos kommentistasi Mike. Hienoa, että saat apua psykologilta. Ehdotan, että juttelet hänen kanssaan myös tästä kaveriasiasta ja siitä, miten saada jokin tavoite elämään. Olet tärkeiden asioiden äärellä ja mielestäni on hyvä, että saisit keskustella niistä enemmänkin. Toivon, että olet kärsivällinen, sillä nämä asiat vaativat usein aikaa.

Ehdotan myös, että ainakin tutustut Mielenterveyden keskusliiton järkkäämään verkkokurssiin masennuksesta. Kurssille voi osallistua kuka vain, ja se on maksuton. Kurssi alkoi eilen, mutta mukaan ehtii ilmoittautua 29.2.2020 asti ja kurssia voi käydä omaan tahtiin - ja siinä määrin, missä itse haluaa. Se on kokonaan verkossa. Kurssi lähestyy masennusta sen itse kokeneen silmin: Mitä masennus näyttää ja tuntuu ihmisen sisimmässä? Mikä on tuonut toivoa ja auttanut toipumisessa? Kurssin tuottamiseen on osallistunut 150 masennukseen sairastunutta ja siitä toipunutta ihmistä eri puolilta Suomea. Heistä nuorin 13-vuotias ja vanhin 90-vuotias. Kurssilla saat vertaistukea ja voipa kurssi auttaa sinua tavoitteiden asettamisessa ja kenties kavereiden saamisessakin. Voit halutessa osallistua nimimerkin turvin. Voit lukea lisää ja ilmoittautua osoitteessa: https://www.mtkl.fi/toimintamme/tapahtumat-kurssit-koulutukset/tapahtumakalenteri/?id=282

Vinkkejä kavereiden saamiseen löytyy täältä: https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/mina-ja-muut/kaverit-ystavat-taydentavat-elamaa/. Lisäksi voit keskustella kavereiden saamisesta ja tavoitteiden asettamisesta esimerkiksi jossakin nuorten chatissa: www.netari.fi/avoimet-chatit/

Jaksamista toivotellen, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 01/19/2020 - 23:32
Moi oon 13v poika ja olen ollu yksin nytten kaksi vuotta ja olen yrittänyt tutustua ihmisiin mutta kukaan ei halua olla kanssani koulussa tai vapaa ajalla (en tiedä häpeääkö ne minua koulussa).
En tiedä mistä etsisin kavereita, pitäisikö mennä tyyliin jonnekin nettipalstalle kyselemään oman ikäisiä kavereita ja jutella siellä vai pitäisikö vain luovuttaa :(
Ke, 02/26/2020 - 00:57
Moi olisi kivaa olla kavereita olen 13v tyttö täytän tänä vuonna 14 mut mullakaan ei oo oikein kavereita koska yläasteella enään pojat eivät suostuneet ottamaan yhtä tyttöä porukkaan... Olin siis poikien kanssa koska siihen porukkaan kuulu mun pikkuveli ja serkku niin pystyin mennä sillä niiden kanssa (eikä kyllä ainakaan sun kannata luovuttaa oon ihan varma että oot ihana ihminen)
Ti, 01/28/2020 - 10:01
Moi! Hienoa, että olet yrittänyt tutustua ihmisiin ja saada uusia kavereita. Kannustan sua jatkamaan sitä, vaikka kavereiden saanti ei varmasti ole aina helppoa.. Aktiivisuus kannattaa. Onko sulla joku harrastus? Jos harrastuksessasi on ohjaaja, voisitko jutella vaikkapa hänen kanssaan kavereiden saamisesta ja yksinäisyydestä? Luulen, että hän on mielellään tukenasi ja kuuntelee. Yksi keino kavereiden saamiseen on uuden harrastuksen aloittaminen. Miltä se kuulostaa? Katso esimerkiksi paikkakuntasi nettisivuilta, millaisia harrastusmahdollisuuksia ja kerhotoimintaa paikkakunnallasi on. Myös netissä voi tutustua uusiin ihmisiin, joten sekin on yksi vaihtoehto, niin kuin pohdit.

Muista, että oot hyvä ja arvokas just sellasena kuin oot. Jos haluut jutella tilanteestasi luotettavan aikuisen kanssa, chatit auttavat: www.netari.fi/avoimet-chatit.

Tsemppiterkuin, Riina
Pe, 12/27/2019 - 21:46
Moi,

olen 15-vuotias tyttö pääkaupunkiseudulta. Olen kuluneen syksyn aikana kokenut, että kaikki kaverini ovat löytäneet muuta seuraa ja minä nyhjään kotona päivät pitkät. Viihdyn kyllä kotona ja yksin, mutta varmasti kuka tahansa haluaisi joskus viettää aikaa myös kavereiden kanssa.

Harrastan urheilua, yksilölajia. Toki treenaan ryhmässä, mutten ole löytänyt sieltä ketään, josta olisi tullut minulle kaveri myös treenien ulkopuolella.

Kaipaisin uusia kavereita, mutten tiedä mistä löytäisin niitä. Olen ujo ja huono tutustumaan uusiin ihmisiin, jonka takia olen aiemmin tutustunut ihmisiin sosiaalisessa mediassa yhteisten kiinnostuksenkohteiden kautta. Vanhempani ovat kuitenkin hyvin varautuneita sen suhteen, että tutustuisin kehenkään netissä saati että tapaisin heitä kasvotusten.

Mistä ujo ihminen voisi siis löytää uusia kavereita?
To, 01/16/2020 - 13:10
Hei! Ikävä kuulla, että sinulla ei oikein ole kavereita. :/ Toivottavasti yllä olevasta artikkeleista ja linkkivinkeistä on sinulle hyötyä. Kannattaa myös poimia vinkit aiemmista kommenteista.
Esimerkiksi täältä Nyytin sivulta löytyy neuvoja, kuinka löytää kavereita: www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/mina-ja-muut/kaverit-ystavat-taydentavat-elamaa. Nyytin sivulta löytyy tietoa myös ujoudesta, kannattaa tutkia. Ujous nimittäin ei ole heikkous, eikä se estä uusien kaverisuhteiden muodostamista.
Voit myös osallistua erilaisiin tapahtumiin, kerhoihin, kursseille tai leireille, joissa voi muodostua uusia kaverisuhteita. Lisäksi voisit käydä esim. paikkakuntasi nuorisotilalla viettämässä aikaa ja tutustumassa muihin nuoriin tai vaikkapa juttelemassa nuorisotyöntekijän kanssa siitä, kuinka saisit kavereita.
Lisäksi, Netarista löydät avoimia chatteja, joissa voit jutella luotettavan aikuisen kanssa luottamuksellisesti ja saada lisää neuvoja ja tukea: www.netari.fi/avoimet-chatit. Keskustelu ohjaajan kanssa voi auttaa sua eteenpäin tilanteessasi.

Tsemppiä kovasti <3 T. Riina
Ke, 12/11/2019 - 23:13
Moi. Oon 05 ikäinen tyttö ja mä tunnen oloni aika yksinäiseksi, koska mulla ei oo enää kavereita... Meidän luokassa musta ei tykätä ja musta tuntuu että mua syrjitään. Koulussa kaikki tsemppaa toisiaan mutta mua ei vaan jostain syystä ikinä tsempata tai kehuta mistään...
Ma, 02/03/2020 - 19:00
En tiedä, onko ikä ero liian suuri (07), mutta jos ei ole niin haluaisin tutustua.:) Mulla on ollut samoja ongelmia, joten ymmärrän.
Pe, 12/27/2019 - 20:52
moi! mulla on vähän samantyyppinen tilanne, entiiä näätkö tätä viestii enää toivoisin et näkisit tarttisin jonku jolle vois puhuu ja joka ymmärtäis ja jos säki tarviit nii voit puhua mulle. haluisin auttaa yksinäisii löytää juttuseuraa ja saamaa kavereita ku itekki oon nyt vasta alkan tajuumaa kuin perseestä on olla vaa yksin. ja oon itekki 05 tyttö :)

Sivut