Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ihastuminen

Ensimmäinen ihastuksen kohde voi olla laulaja, urheilija tai elokuvatähti. Oman suosikin kuvat koristavat seiniä, hänen uraansa seurataan lehtien palstoilta ja elämän kohokohdaksi nousee esimerkiksi suosikkibändin keikalle pääsy. Kaukorakkaus on turvallista ja omasta ihastuksesta haaveilu valmistaa nuorta myöhemmän iän ihmissuhteisiin.

Teini-ikää lähestyttäessä ihastumisen kohteet löytyvät lähempää: viereisen pulpetin ihana tyyppi tai rinnakkaisluokan kaunokainen alkaa kiinnostaa. Hänessä on varmasti jotain erityistä, joka saa haaveilemaan lähemmästä tuttavuudesta. Ensi-ihastus harvoin johtaa kaveruutta syvempään suhteeseen, eikä sen tarvitsekaan. Ihastuksen voi pitää salassa ja ajatella häntä salaa muilta, tai sitten jakaa ihastumisen tunteen kavereiden kanssa.

Ihastua voi myös samaa sukupuolta olevaan kaveriin. Ihastuminen voi olla ohimenevää. Oman seksuaalisuuden löytäminen kestää aikansa ja sen kanssa opetellaan elämään koko nuoruuden ajan, joskus vielä aikuisenakin. Tärkeintä on, että hyväksyy itsensä ja muut sellaisena kuin he ovat. Elämä olisi kovin yksitoikkoista, jos jokaista kiinnostaisivat täsmälleen samanlaiset asiat ja ihmiset.

Jossain vaiheessa, yleensä teini-iän aikana, ihastuminen etenee seurustelusuhteeseen. Tällöin ihastuminen on molemminpuolista ja pari haluaa tutustua toisiinsa rauhassa - välillä kahden kesken, välillä isommalla porukalla.

Vaikka ihastuminen voi joskus tuntua suorastaan raastavalta, kun kohde ei vastaakaan tunteisiin, on se silti se mukava tunne vatsanpohjassa, kun toinen hymyilee tai sanoo pari kivaa sanaa. Ihastumisen tunteita koetaan läpi elämän, myös eläkeiässä. Ihastumiset ovat mukava osa ihmisenä olemista.

Hyvä kysymys -palvelun Kuinka lähestyä ihastusta? -artikkelista saat vinkkejä, kuinka lähestyä ihastusta ja tutustua häneen.

Lue lisää ihastumisesta Nuortennetistä ja Ylen artikkelista Rakkauden kemikaalicocktail saa elimistön sekaisin.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 2.12.2019.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ke, 01/22/2020 - 14:58
Oon 16 tyttö täytän tänä vuonna 17 oon ihastunut lukion 3 luokkaan olevaan poikaan.joskus kaveri laittanu sen ihastuksen kaverille jotain minusta mutta ei ikinä ihastukseni ole puhunut minulle joskus vain katsoo. Aina kun hän menee ohitseni sekoan totaalisesti ja nyt ärsyttää kun hän lähtee kirjoitus lomalle kun hän on lukion 3 ja en nää häntä enään vaikka olen ihastunut häneen kovasti
Ma, 11/25/2019 - 22:04
Moi mä oon 12v poika mä onn ihastunut
tyttö Mutta mä en tiiä onko Hän ihastunut muhun olen lukentunute että
Käyttökesn tietä onn varmaan 50 prosenttia että hän on ihastunut muhun
mutta en uskaltaa vielä kysyä
Ke, 12/04/2019 - 10:17
Hei! Kiitos kommentistasi. Ihanaa, että olet ihastunut! Tässä Marja-Leenan vastaus:
Moi!
Ihastuminen on kiva tunne. Voisiko olla hyvä vielä ensin tutustua tähän tyttöön paremmin ja sitten miettiä, että onko se hyvä asia kertoa ihastuksesta, vai onko parempi olla vaan kaveri? Kertoessa ottaa aina pienen riskin siitä, että vastaako ihastuksen kohde takaisin vai haluaako hän olla vain kaveri. Hyvä kysymys -palvelun https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/kuinka-lahestya-ihastusta/ artikkelista saat vinkkejä, kuinka lähestyä ihastusta ja tutustua häneen.

Hyvää talven jatkoa!
Marja-Leena